mysi-neolec-crystal-aneb-co-ti-to-sviti-v-brisku
Hardware Článek Myši NEOLEC Crystal aneb Co ti to svítí v bříšku?

Myši NEOLEC Crystal aneb Co ti to svítí v bříšku? | Kapitola 4

Redakce PCT

Redakce PCT

28. 11. 2002 00:00 25

Seznam kapitol

1. Úvod 2. NEOLEC Crystal OP Nero 3. NEOLEC Crystal RF Heaven 4. Testy a závěr

Nedávno se nám dostaly do rukou nové myši Neolec Crystal, které se vyznačují módní akrylovou průhledností. Pokud tedy hledáte vhodnou myš, která by designově ladila s vaší skříní ve stylu i-MAC, zkuste si přečíst naši rencezi o "krystalových" hlodavcích.

Reklama

Obě myši jsme postavili vedle sebe a srovnali jejich citlivost a použití v několika aplikacích. Pro nutnou přesnost a objektivnost testování jsme použili speciální zdrsněný Imation 3M Precise Mousing Surface (podložka), který je sice určený zejména pro kuličková jezdítka, nicméně nám zaručil nekluznost povrchu, narozdíl od obyčejných plastových podložek všude hojně používaných.

V následujících testech vzdálenosti srovnáme RF Heaven s vlajkovou lodí taiwanské firmy Genius e s modelem Wireless Optical Mouse. V testech spojených s citlivostí jsme použili Logitech Wireless Optical.

Jako na nejdůležitější věc se  budeme soustředit na dosah myší. NEOLEC udává 1,8 metru a citlivost 800dpi, Genius vzdálenost přímo neudává (pracuje však rovněž na 27MHz), citlivost je také 800 dpi – podmínky tedy nádherně vyrovnané. Výdrž baterií a kvalitu výbavy tedy Geniuska právě prohrála. Není ale všem dnům konec.

TEST 1: Unreal Tournament 2003

Pro první subjektivní test jsme použili 3D akční hru Unreal Tournament 2003, která klade (koneckonců jako každá first person střílečka) zvýšené nároky na citlivost polohovacích zařízení. Nejprve zkoušíme klasickou optickou Logitechu, která je sice o něco nižší, nemůžete ji však přikrýt celou dlaní, musíte se tedy spoléhat na pevný stisk palce a malíčku, které tak pohybují s myší. Hlavně kvůli tomuto nedostatku se hra neovládá naprosto ideálně. Snad může být malou náplastí dobrá práce se středním kolečkem. Nero svým vajíčkovým tvarem potěší snad každého, protože se bezvadně vejde pod celou dlaň. Dochází tu vlastně k téměř diametrálnímu rozdílu oproti Logitechu, který se také patřičně projevuje. UT2003 se tak hraje jedna báseň, díky velikosti levého a pravého tlačítka lze střílet prakticky kteroukoli částí ukazováku a prsteníku (tedy nejen špičkou a druhým článkem jako u myši Logitech).

Co se týče prodlevy mezi pohybem ruky a kurzoru, či v našem případě zaměřovače, nelze ji téměř zaznamenat. To je velmi důležité kritérium právě při hraní her. Poloha prostředního kolečka ve štěrbině vyžaduje větší námahu nebo nacvičení jeho posunu kloubem mezi druhým a třetím článkem prostředníčku. I přesto tento drobný nedostatek je hraní UT2003 s NEOLECem  lepší. Citlivost 800dpi u obou myší sice asi nebude stačit profesionálním hráčům, běžným pařanům ale poskytne dost dobrý dojem z hraní. Při testování drátové verze Nero se pokusíme o menší srovnání s jinou myší stejné kategorie. Jmenovitě od Logitechu model Pilot Wheel Mouse Optical. Tato myška se vyznačuje klasickým designem se světlým plastem na povrchu. Je velice podobná klasické MS Mouse s tím rozdílem, že není natočená doleva, ale je, stejně jako NEOLEC, souměrná; tím pádem je tedy vhodná pro praváky i leváky. Střední kolečko se u Logitechu navíc neukrývá ve štěrbině (jako u Nera), ale je nad úrovní levého i pravého tlačítka. Manipulace s ním je tudíž možná i bez větší námahy pouhou špičkou prstu.

TEST 2: Kancelářské aplikace

Pro druhý subjektivní test jsme záměrně použili software NetCaptor, což je nadstavba Internet Exploreru. V něm samozřejmě není nutná citlivost myší, ale spíše funkčnost a jednotlivých tlačítek. Za předpokladu, že tlačítka i roller fungují, můžeme dále zkoumat jejich umístění, snadnost používání (někdy mohou být tlačítka zatuhlá) a po delším použití nás zajímá také ergonomie tlačítek a rolleru. Logitech je v tomto případě naprosto ideální - levé i pravé tlačítko spolehlivě reaguje na stisk, u prostředního se pak nemůže stát, že kolečko omylem protočíte místo požadovaného zmáčknutí.

Díky již zmíněnému neuchopení celou dlaní (spodní část dlaně zůstává prázdná) se ale s kurzorovou šipkou trochu obtížněji pohybuje. Nero se sice vyznamenalo přesností pohybu šipky (roli hraje na prvním místě opět tvar a rozměry), tlačítka jsou ale trochu tužší a vydávají podstatně více hluku. Jelikož je prostřední kolečko umístěno moc blízko k prostředku myši, musíte prostředník ohnout, abyste mohli tlačítko stisknout, někdy tedy dojde k nechtěnému otočení kolečka. Nic naplat, na kancelářské aplikace se více hodí klasické a životem mnohokrát prověřené myši, jejichž vynikajícím představitelem je právě námi použitý Logitech. 

Myši NEOLEC Crystal aneb Co ti to svítí v bříšku?
i Zdroj: PCTuning.cz

TEST 3: Pohyb na posteli

Spousta lidí si bezdrátovou myš pořizuje jako náhradu dálkového ovladače, pokud si obraz z počítače pustí přes TV-out do televize. Nejprve testujeme Geniusku na dece, které jsou v blízkosti televizoru a od počítače jsou vzdáleny 2,5 metru. Při jízdě po peřině se kurzor zadrhává, pod peřinou nefunguje vůbec (deka izolovala rádiové vlny) a jediné rozumné použití je ovládání na koleně nebo na těle. Do akce přichází značka NEOLEC s avizovaným dosahem 1,8 metru, který tak trochu nahání již předčasné obavy. Bohužel myš plní tento svůj dosahový limit do posledního puntíku a tak zdaleka nedosáhne signál ani k posteli a téměř výhradně funguje v okolí počítače. Rád bych vyjádřil zklamání. Myš, u které ani nemůžeme testovat vlastnosti radiového přenosu prostě proto, že nám nedosáhne na testovací prostor, je v tomto ohledu silně zanedbaná.   

TEST

4: Myš na stěně

Nyní zkusíme určit dosah myši jízdou po stěně. Zatímco Geniuska zvládne trhaný pohyb kurzoru i na vchodových dveřích bytu (ty jsou vzdáleny cca 8!! metrů přes 2 stěny), NEOLEC jen tak tak  funguje na zdi pokoje, ve kterém se nachází počítač, a to pouze pokud je přímá viditelnost na přijímač a maximální vzdálenost nesmí být větší než 4 metry. Možná vývojáři NEOLECU počítali s tím, že budete case souběžně přenášet podle toho, kam zrovna jdete s myší. Tímto testem docházíme k závěru, že NEOLEC je použitelný pouze jako součást počítače.

Závěr a hodnocení

Optická drátová myš NEOLEC Crystal OP Nero je opravdu vynikající  kus. Její nádherný design a ergonomie vykazují dobře odvedenou práci. Má sice několik vad na kráse (horší umístění kolečka, hlučnost tlačítek) , i přesto ji však lze zařadit mezi špičkové optické myši renomovaných značek. Během jejího testování jsme nenarazili na závažnější problémy, je to prostě kvalita, kterou se vyplatí pořídit.

U myši

NEOLEC Crystal RF Heaven jsme mírně na rozpacích. Kromě shodného (dobře řešeného) vzhledu má také spoustu doplňků, jako jsou tři různé nabíječky, samotné akumulátory nebo redukce na PS/2; pokud ji ovšem chcete použít jako náhradu dálkového ovládání ve vzdálenosti delší než 1,8 metru, zřejmě narazíte (v tomto případě doporučuji pořídit myš pracující na frekvenci 2.4GHz). Je zřejmě diskutabilní, zda-i má bezdrátová myš s tak slabým dosahem nějaké smysluplné využití kromě cestovatele s notebookem. Chcete-li nedílnou část počítače, pořiďte raději Nero. Pokud chcete skutečnou bezdrátovou myš, bude lépe rozhlédnout se i přes vyšší náklady někde jinde.

Celkově jsou ale obě myši vydařené a jedinou chybou je dosah bezdrátu Heaven. Pokud toto pomineme, lze Nero určitě a Heaven pravděpodobně označit za smysluplné pomocníky při práci i zábavě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama