lan-po-zasuvkach-aneb-zkrotte-230v
Sítě a Internet Článek LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V | Kapitola 2

Kuchař Martin

Kuchař Martin

18. 10. 2004 00:00 72

Seznam kapitol

1. MicroStar HomePlug Adapter EE14H 2. Technické specifikace, software 3. Propojování, testy a závěr

Před nedávnem vyšel do prodeje MSI HomePlug Adapter EC14H, který je určen ke spojování PC pomocí rozvodů elektrické sítě. To nám umožní vybudovat síť bez nutnosti provádění stavebních úprav, pokládání kabelů a podobně. Vše co tedy potřebujete pro zapojení do počítačové sítě je běžná zásuvka (tedy elektrické rozvody) a HomePlug adaptery. Pojďme se tedy na tuto technologii podívat blíže.

Reklama

S postupem času neustále roste potřeba propojovat různá elektronické zařízení a to jak v domácnostech, tak i ve firmách a podnicích. Kvůli těmto vzrůstajícím požadavkům na počítačové sítě byla firmou Intellon vyvinuta technologie HomePlug 1.0 jež umožňuje propojení síťových prvků pomocí stávajících elektrických rozvodů.

U tohoto typu propojení elektrický rozvod 220V (vše musí být na stejné fázi) vytváří něco, co bychom s přihmouřením oka mohli nazvat virtuálním rozbočovačem, tzv. "hubem".

Standard :  IEEE 802.3 (10Base-T), HomePlug 1.0.1
Data Rate:  HomePlug 1.0.1 (Auto-Fallback)
 • OFDM-DQPSK: 13.75 and 8Mbps
 • OFDM-DBPSK: 4Mbps
 • OFDM-RoBo: 1Mbps
Protokol:  CSMA/CA with ACK (Half-Duplex)
Frekvence:  4~21MHz
Zabezpečení:  56-bit DES Privacy
Pokrytí:  prostor až do 5000 čtverečních stop
Napájení:  50~60Hz a 85~265V AC adaptér
Spotřeba:  3W
Rozměry:
 113 x 65 x45 mm
Váha:
 135 g
Prostředí:  Pracovní teplota: 0°C ~45°C(32°F ~113°F)
 Skladovací teplota: -20°C ~70°C(-4°F ~158°F)
 Vlhkost: 10~85% (nekondenzující)

Komunikace probíhá díky CMOS čipu INT51X1, který jako první na světě ovládá všechny analogové i digitální procesy potřebné pro funkci adaptéru HomePlug 1.0. Čip obsluhuje tři interface pro maximální kompatibilitu. Jsou to USB 1.1 pro napojení na USB zařízení, dále pak MII PHY (IEEE 802.3u) / GPSI pro připojení na Ethernetové rozhraní a nakonec MII Host / DTE (IEEE 802.3u) pro přímé spojení na Ethernet PHY.

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky této technologii je možné dosáhnout přenosových rychlostí až 14 Mbps a na jednu větev připojit až 14 PC nebo síťových zařízení. Zařízení má implementováno MAC (Media Access Controller) s CSMA/CA schématem, což umožňuje vysílání požadavků na opakování ARQ. Z dalších parametrů je třeba zmínit funkci QoS (Quality of Service), která umožňuje prioritizaci paketů pomocí vyhrazené části přenosového pásma.

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi další funkce, kterými čip INT51X1 oplývá, patří například modulace typu DQPS, ROBO a DBPSK, chybová korekce FEC (Forward Error Correction) a také automatické přizpůsobení použitých kanálů - Automatic channel adaptation.

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V
i Zdroj: PCTuning.cz


čip skrývající se uvnitř testovaných adaptérů

Zařízení tedy příjme signál ze síťové karty, namoduluje jej na 84 nosných kmitočtů z rozsahu 4 - 24 MHz. Pak vyhodnotí, které kanály jsou vhodné z hlediska propustnosti a je na nich největší odstup signálu od šumu a po těch pak provádí vlastní komunikaci s dalším HomePlug adaptérem.

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku je jasné, jakými způsoby může zařízení komunikovat se svým okolím. Jediná smůla je, že HomePlug 1.0 má USB pouze standardu 1.1, což je ale pro přenosovou rychlost 14 Mbps akceptovatelné.

Software

Zařízení by mělo pracovat i bez instalace softwaru avšak pokud jen nainstalujeme, získáme několik užitečných funkcí. Mezi ty nejdůležitější a asi v praxi nejpoužívanější bych zařadil možnost přidání síťového hesla pro jednotlivé adaptéry. Tím pádem pak máme jistotu, že když se napojíme do sítě přes elektrický rozvod, tak nemůže náš signál přijímat například i horlivý soused, který prahne po našich datech.

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V
i Zdroj: PCTuning.cz

Přímo v hlavním okně programu vidíme, která zařízení jsou přímo napojena na PC - jsou seřazena podle MAC adresy, kterou má každý adaptér jinou. A také jakou kvalitu spojení má s druhým adaptérem umístěným v síti.

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednou z podstatných funkcí je také zabudovaný měřič rychlosti spojení. Po stisknutí tlačítka "Scan Powerline network" proběhne test rychlosti a výsledná hodnota se ukáže vedle jednotlivých adaptérů, které jsou v síti připojeny. Zde na obrázku je to 12.61 Mbps.

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V
i Zdroj: PCTuning.cz

Software je řešen jednoduše a přehledně. Nemá žádné zbytečné grafické symboly a tudíž ani příliš nezatěžuje systém. Veškeré funkce jsou snadno dostupné a jejich nastavení je snadné a hlavně rychlé.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama