intel-ivy-bridge-tdp-jako-na-horske-draze-a-k-tomu-thunderbolt
Novinka Intel Ivy Bridge: TDP jako na horské dráze a k tomu Thunderbolt

Intel Ivy Bridge: TDP jako na horské dráze a k tomu Thunderbolt

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

3. 6. 2011 06:00 12

Na nové prezentaci byly představeny dvě novinky. Turbo a s ním spojené TDP bude u nových procesorů mnohem agresivnější a dočkáme se také Thunderboltu.

Reklama

V roce 2012 přijdou v mnohém revoluční procesory Ivy Bridge, které budou tvořené Tri-Gate tranzistory vyráběnými 22nm výrobním procesem a právě díky tomuto výrobnímu postupu a novém konceptu 3D trazistorů, by měla spotřeba klesnout o více jak 50 %. Intel navíc včera ukázal pár slidů, na kterých mluví o dynamické úrovni TDP a také o jejich vlastní multiprotokolové technologii Thunderbolt.

Intel Ivy Bridge: TDP jako na horské dráze a k tomu Thunderbolt
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel Ivy Bridge: TDP jako na horské dráze a k tomu Thunderbolt
i Zdroj: PCTuning.cz

Nové variabilní TDP by mělo fungovat asi tak, že se mohou zvednout frekvence procesoru tak moc, že se zvýší TDP z 15 na 35 wattů. Jak dlouho v tomto Turbo módu zůstanou, bude záležet hlavně na teplotě. Může to být pár vteřin a nebo klidně několik minut. Intel tak vidí možnost v dokovacích stanicích, které pokud by také poskytly lepší chlazení, při zapojení notebooku do stanice, mohl by procesor pracovat nesrovnatelně rychleji, než při cestách na baterii.

S Ivy Bridge dorazí nové čipsety (Panther Point), které již budou mít integrované USB 3.0 řadič, ale na slidech se objevil i Thunderbolt, což je multiprotokolová technologie vyvinutá Intelem. Ten však nebude integrovaný v čipsetu, ale na některých platformách se vyskytne. Původně se mělo jednat o optickou technologii Intel Light Peak, od toho ale nakonec sešlo. Žádné další informace zatím v tuto chvíli nejsou známé.

Nepřehlédněte:

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama