Intel Core i7 950 a 975 Extreme - Náskok se zvyšuje
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7 950 a 975 Extreme - Náskok se zvyšuje

Intel Core i7 950 a 975 Extreme - Náskok se zvyšuje | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 6. 2009 00:00 13

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Intel Core i7 975 a 950 3. Testovací systémy 4. Přetaktování a teploty 5. Syntetické testy - Paměti
6. Syntetické testy - Benchmarky 7. Praktické testy 8. 64-bitové testy a spotřeba 9. Shrnutí výkonu 10. Zhodnocení a závěr ...

V těchto dnech uvádí Intel dva nové procesory Core i7 ve vylepšené výrobní revizi D0. Jedná se o dva nejrychlejší "Nehalemy" na trhu, které přinášejí proti starším modelům několik procent výkonu navíc. Pojďme se v dnešním testu podívat, jak se mírné navýšení frekvence projevilo na výsledku a zdali se vyplatí uvažovat u upgrade.

Reklama
Intel Core i7 950 a 975 Extreme - Náskok se zvyšuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlastnosti a přetaktování

Jistě bude každý souhlasit když řeknu, že mít doma Core i7 975 Extreme by si nechal líbit každý. Pokud by byla cena lidovější, tak by jistě většině fandů hardware hodně svrběly ruce na peněžence a dopřáli by si luxus vysokého výkonu, možnosti taktování a odemčeného násobiče. Za stávajících podmínek jde ale o čip, kterých se v ČR mnoho neprodá. Vylepšené taktování nové revize totiž ocení jen absolutní fandové přetaktování a těch je v našich končinách velmi málo. Smiřme se s tím, že pro český trh je znakem luxusu Core i7 920 a nikoli tento exklusivní kousek křemíku s vysokým potenciálem k taktování. V případě, že vás ale cena nepálí a chcete ten nejvymazlenější CPU na trhu, zapalte si Montecristo a Cabinet a objednejte si jej, nebudete litovat.

Zde se ale také nabízí zajímavá možnost v pořízení Core i7 950, cena je sice vysoká, ne ale extrémní. S tímto procesorem získáte nejenom novou revizi D0, ale také celkem vysoký násobič se skvělými možnostmi taktování. Cena procesoru je ale opravdu dost vysoká a i když není Extrémní, pořád to rozhodně není málo. Tento procesor se ale hodí pro extrémní taktovače, kteří si nemůžou dopřát luxusu nejdražšího Core i7 975  Extreme. Nejvýhodnější koupí je pak samozřejmě stále nový Core i7 920, který vás v revizi D0 také pustí při taktování opravdu vysoko a navíc za přijatelnou cenu. Před nákupem ale zvažte možnost upgrade na Core i5, jehož uvedení se kvapem blíží a může znamenat přelom v poměru cena/výkon.

Výkon

Nárůst výkonu díky vyšší frekvenci obou nových modelů je malý, ovšem je měřitelný. Vyšší výkon ale není hlavním cílem těchto čipů, je to jen jakýsi bonus, aby se neřeklo. Hlavní devizou nových modelů je jejich revize, lepší možnost taktování a s tím spojené navyšování výkonu. Vyjmenovaná fakta ale nic nezmění na to, že Core i7 975 Extreme je nejvýkonnějším desktop procesorem na trhu, který si svou pozici vůči staršímu modelu ještě krapet pojistil vyšší frekvencí.

Názor

Na závěr můj čistě subjektivní názor. Jako stávajícího uživatele Core i7 mne vylepšené vlastnosti a možnosti taktování nových procesorů sice potěšily, ale stávající modely se starší revizí měnit nebudu. S jejich možnostmi přetaktování a výkonem jsem spokojen a nákup kvůli o něco vyšším  dosažitelným frekvencím bych si neobhájil. Raději zainvestujte do lepších pamětí nebo grafické karty, pro naprostou většinu běžných aplikací stačí i přetaktovaný Core i7 920. Na druhou stranu pokud chcete právě přejít na novou platformu Nehalem, je ideální doba pro nákupy. Nová revize vám za stejné peníze přinese vyšší výkon, jenom je třeba při koupi dát pozor, aby na vás nezbyl nějaký skladový ležák...

Výhody a nevýhody Core i7 975 a 950

  • Vyšší výkon než stávající modely
  • Skvělé možnosti přetaktování
  • Nová revize nabízí nové možnosti
  • Spotřeba srovnatelná se staršími modely
  • Odemčený násobič (model 975 XE)
  • Vysoké Turbo Boost (3,48 GHz u 975 XE)
  • Stejná cena i7 950 jako měl i7 940
  • Vysoké ceny (extrémní u i7 975 Extreme)
  • Při vysokých napětích vysoká spotřeba a teploty
  • Malý nárůst výkonu - majitelé dnešních čipů nemají důvod upgradovat
  • Očekává se příchod Core i5 a nákup Core i7 si mnoho lidí rozmyslí

Základní desky do testu zapůjčili: Gigabyte CZ a Asus Computer CZ.

Intel Core i7 950 a 975 Extreme - Náskok se zvyšuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel Core i7 950 a 975 Extreme - Náskok se zvyšuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory do testu zapůjčil: Intel

Intel Core i7 950 a 975 Extreme - Náskok se zvyšuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama