Intel Core i7-3930K – výkonný Sandy Bridge E pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-3930K – výkonný Sandy Bridge E pro masy?

Intel Core i7-3930K – výkonný Sandy Bridge E pro masy? | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 12. 2011 02:00 39

Seznam kapitol

1. Levnější a přesto drahý 2. Intel Core i7-3930K 3. Jak funguje Turbo Boost 2.0 (Ci7-3930K) 4. Testovací systémy 5. Syntetické testy – paměti 6. Syntetické testy – výpočetní operace 7. Praktické testy I. – komprese, multimédia 8. Praktické testy II. – PS, Excel, šifrování disku, JS
9. Praktické testy III. – 3D rendering + Multitask 10. Systémový test – PC Mark 7 11. Herní testy – hry, Dos Box, PhysX 12. Měření spotřeby 13. Shrnutí výkonu 14. Přetaktování 15. Srovnání výkonu na 4,2 GHz 16. Zhodnocení a závěr

Nejvýkonnější model high-end procesorů rodiny Sandy Bridge-E jsme si už představili, s cenovou hodně přes dvacet tisíc šlo ale o hodně drahou legraci. Dnes vám představíme druhý, významně levnější model. Má odemčený násobič, jen o málo nižší výkon a za cenu pod třináct tisíc korun je to zcela jasná volba.

Reklama
Intel Core i7-3930K – výkonný Sandy Bridge E pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem v několika posledních recenzích, závěrečné hodnocení se kompletně změnilo. V prvé řadě vás čeká aritmetický průměr všech započítaných výsledků. Už ale nemáme procesor, který představuje 100 procent a ostatní k němu srovnáváme. Nyní se v každém testu vybere vítěz a ten dostane 100 procent, ostatní jsou ohodnocené vzhledem k tomuto čipu. Paradoxně tedy může vzniknout situace, kdy v každém testu vyhraje jiný procesor, a to ovlivní výsledek. Součtem všech procentuálních výsledků a jejich vydělením počtem testů pak dostaneme aritmetický průměr všech testů jako primární výsledek výkonu procesoru.

Intel Core i7-3930K – výkonný Sandy Bridge E pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz

Situaci objasňuje obrázek z výsledkové tabulky. Vidíte, že v testu Arena měl nejvyšší skóre šestý procesor, v druhém testu pak čtvrtý, stejně tak v následujících třech dalších testech. V posledním je opět nejlepší procesor na šestém řádku shora. Průměr se počítá s horizontálního součtu všech takto vypočtených hodnot.

Intel Core i7-3930K – výkonný Sandy Bridge E pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výše popsané se promítlo do grafu a sloupců s označením „průměr“. Procesor Core i7-3930K je v průměru pouze o necelá čtyři procenta za Core i7-3960X. Tento odstup se dal mezi těmito procesory očekávat a odpovídá rozdílům jejich frekvence a velikosti cache. Stejný rozdíl je i v dílčích nastaveních pro jednovláknový a multivláknový výkon. Jistě tušíte, že s tímto výkonem a ne astronomickou cenou se posune poměr ceny a výkonu celkem výrazně ku prospěchu tohoto procesoru. Ostatně podíváme se na to na závěr této kapitoly. Pro úplnost se podívejte na seznam testů pro kategorie z grafu:

Multithread je vypočítán z těchto testů: 7Zip, Blender, Cinebench R10, Cinebench R11.5, Euler3D, Excel, Fritz Chess, Lost Planet 2, multitask, PCMark 7 computation, PhysX, Pov-ray, Stream64, Truecrypt, WinRAR, wPrime, x264 benchmark.

Singlethread je spočítán z těchto testů: Arena Chess, DOSBox, H264 Mainconcept, převod do MP3, hra STALKER, Photoshop, Sunspider JavaScript, SuperPi, převod Xvid, hra Aliens vs Predators.

Cena – výkon

Intel Core i7-3930K – výkonný Sandy Bridge E pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz

V grafu porovnáváme částku zaplacenou za procento výkonu. Za jedno procento nejvýkonnějšího procesoru Core i7-3960X zaplatíme vysokých 232 Kč. Námi testovaný levnější model Core i7-3930K má významně výhodnější poměr a za jeho procento výkonu zaplatíme jen 135 Kč. I tak je to vůči Core i5-2500K dvojnásobek. Vůči takovému Core i7-2600K nebo AMD FX-8150 už ale poměr není tak hrozivý. Zaplatíme víc o 50 procent.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama