intel-chysta-10jadrove-procesory-westmere-ex
Novinka Intel chystá 10jádrové procesory Westmere-EX

Intel chystá 10jádrové procesory Westmere-EX

Mirek Kočí

Mirek Kočí

18. 2. 2011 15:00 10

Xeony řady E7 podporují Hyper-Threading, zvládnou tedy zpracovávat až 20 vláken současně.

Reklama

Největší světový výrobce polovidičů Intel chystá na první polovinu roku uvedení desetijádrových serverových procesorů s kódovým označením Westmere-EX (označení EX znamená „expendable server“). Agenturu IDG o tom včera informoval mluvčí společnosti.

Bude se jednat o procesory s největším počtem jader v současném portfoliu tohoto výrobce. Momentálně jsou nejvýkonnějším řešením osmijádrová, resp. šestnáctivláknová monstra z rodiny Nehalem-EX. Nové čipy jsou vyráběné 32nm technologií, přičemž obsahují deset fyzických jader s podporou Hyper-Threadingu. Ta umožňuje paralelně zpracovávat až dvacet vláken současně.

Procesory bude možné osadit do maximálně osmipaticových serverů, takže při plném osazení budou systémy schopny zpracovávat až 160 vláken současně. Intel zajistil také kompatibilitu se stávajícími sockety pro procesory Nexalem-EX, což výrazně zjednoduší aktualizaci starších systémů. Dvoupaticové servery s procesory Westmere-EX potom budou podporovat až 2 TB paměti.

V serverovém segmentu mají nové čipy konkurovat 12 jádrovým Opteronům, v budoucnu pak až šestnáctijádrovým procesorům s kódovým označením Interlagos, které budou postavené na architektuře Bulldozer.

Intel chystá 10jádrové procesory Westmere-EX
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: IDG

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama