idf-2011-intel-prezentoval-ntv-pentium-se-spotrebou-10-mw
Novinka IDF 2011: Intel prezentoval NTV Pentium se spotřebou 10 mW

IDF 2011: Intel prezentoval NTV Pentium se spotřebou 10 mW

Mirek Kočí

Mirek Kočí

16. 9. 2011 10:00 6

Čip s označením Claremont pracuje při napětí 10mV resp. 400mV až 500mV. Napájen je navíc pouze solárním článkem o velikosti pár centimetrů čtverečných.

Reklama

V San Franciscu pokračuje konference IDF. Intel zde prezentoval prototyp 22nm procesoru s krycím názvem Claremont, který je schopný pracovat na extrémně nízkém napětí.

Jeho obvody jsou totiž schopny pracovat na napětí blížícím se hranici, na které se přepínají tranzistory. Čip je postaven na technologii NTV (Near-Threshold Voltage) a jeho obvody pracují na 10 mV, resp. 400-500 milivoltech, kdežto u běžných čipů operují s napětím okolo 1 V a více.

Podle Intelu dokáže pracovat se spotřebou menší než 10 miliwatů pokud není plně vytížen. Prezentovaný kousek vychází z první generace procesoru Pentium, jehož návrh ale doznal značných změn.

Na jaké frekvenci pracoval nebylo prozrazeno. Nicméně jeho výkon byl demonstrován na hře Quake z roku 1996, se kterou si poradil bez problémů. Pro napájení si vystačil pouze ze solárním článkem nevelkých rozměrů a nepotřeboval ani nijak chladit.

IDF 2011: Intel prezentoval NTV Pentium se spotřebou 10 mW
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama