genius-ergomedia-700-efektivni-pomocnik
Hardware Článek Genius ErgoMedia 700 - efektivní pomocník

Genius ErgoMedia 700 - efektivní pomocník | Kapitola 4

Michal Mitrega

Michal Mitrega

16. 8. 2006 01:00 31

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Instalace 3. Kvalita, ergonomie a design 4. Multimediální část klávesnice, rozmístění prvků 5. Závěr

Společnost Genius se i přes své zaměření na levné periferie, stále více snaží konkurovat osvědčeným značkám jako je Microsoft či Logitech. V sekci klávesnicí je jeho vlajkovou lodí model s označením ErgoMedia 700, který by měla splňovat náročné požadavky na ergonomii, design i efektivitu práce.

Reklama

Na levé straně najdete dvě kolébková tlačítka a kolečko uprostřed jednoho z nich. Prvním tlačítkem je ZOOM. To má samozřejmě dvě polohy "+" a "-" pro zvětšování a oddalování dokumentů nebo obrázků. Jeho nevýhoda je, že nefunguje korektně v prohlížečích (v Opeře nefunguje vůbec) a programech pro úpravu obrázků a fotek. Hodí se tedy jenom pro kancelářské balíky. Dále je tu kolébka Page Up, Page Down a uprostřed ní kolečko. Tímto kolečkem, které můžete i naklápět (pohyb do boků), se dá zcela nahradit kolečko na myši. To se hodí například pokud píšete - nemusíte sahat po myši. Úplně na boku klávesnice jsou konektory pro sluchátka a mikrofon. Dle mého tyto konektory využije minimum uživatelů, lépe by se tu vyjímal praktičtější USB hub. Celkově se mi zdá, že to jsou špatně využité 3cm šířky klávesnice, která by bez tohoto prostoru mohla být kompaktnější (kolečko by se vlezo na střed klávesnice, kde tlačítka zabírají zbytečně velkou plochu).

Genius ErgoMedia 700 - efektivní pomocník
i Zdroj: PCTuning.cz


levý okraj klávesnice

Dále je tu 7 tlačítek nad klávesami Escape, F1 a F2. Stříbrná tlačítka nahoře slouží ke spuštění PowerPointu, Excelu a Wordu, ale lze místo nich samozřejmě přiřadit spoustu jiných funkcí. Dalšími (tmavě šedými) tlačítky jsou My Music, My Picture, My Computer a My Documents a otevírají složky Hudba, Obrázky, Tento počítač a Dokumenty. Je v podstatě jedno k čemu jednotlivé klávesy slouží, protože je můžete manuálně zpřeházet podle potřeby.

Genius ErgoMedia 700 - efektivní pomocník
i Zdroj: PCTuning.cz

Uprostřed pod reklamním logem Genius je další skupina tlačítek. Tři šedá tlačítka vlevo označená jako Audio Preset slouží k přehrání předvolené stopy ve Windows Media Playeru. Dále je tu čtveřice stříbrných tlačítek a uprostřed jedno čtyřpolohové tlačítko. Všechny tyto tlačítka slouží k ovládání hudby nebo videa. První tlačítko slouží k vyvolání WMP, další k přehrání nebo k pozastavení záznamu, třetí k zastavení nahrávky a čtvrté k ztlumení zvuku. Čtyřpolohový "joystick" uprostřed slouží k posouvání skladeb a k regulaci hlasitosti. Tuto regulaci jsem si velice oblíbil, protože jde regulovat po velmi malých krocích (1%) a velmi přesně dávkovat. Je na to ovšem nutná větší síla, tlačítko jde zmáčknout poměrně ztuha. Další tři šedá tlačítka napravo slouží k ovládaní Messengeru. Nemá smysl se jimi zabývat, protože je skoro nikdo nevyužije, doporučuji si na ně nabindovat jiné příkazy či programy. Celkově mi připadá jako by se výrobci klávesnic snažili Microsoftu vnutit (nejvíce se používá ICQ, Miranda a Skype).

Genius ErgoMedia 700 - efektivní pomocník
i Zdroj: PCTuning.cz


hlavní skupina speciálních tlačítek

Dále je tu 8 tlačítek v pravé části klávesnice. Čtyři stříbrná slouží k pohybu zpět a vpřed v internetovém prohlížeči nebo průzkumníkovi. Další dvě stříbrná tlačítka slouží jako refresh (obnovení www stránky) a stop (zastavení stahování www stránky). Dále jsou tu tmavě šedá tlačítka pro spuštění: Internet Exploreru, hledání v IE, oblíbených položek a e-mailového klienta.

Genius ErgoMedia 700 - efektivní pomocník
i Zdroj: PCTuning.cz

Nad numerickou klávesnicí najdete stylové diody kryté černým lesklým plastem pro indikaci stavu zapnutého Num Locku, Caps Locku a Scroll Locku. V pravém rohu klávesnice jsou tlačítka pro spuštění kalkulačky (jeden z nejpoužívanějších programů) a přechod do režimu spánku.

Genius ErgoMedia 700 - efektivní pomocník
i Zdroj: PCTuning.cz

Měli by jsme se také zmínit o rozmístění prvků na standardní části klávesnice. Překvapí obří klávesy (Enter, Shift, Caps Lock, Tab) na okraji psacího bloku klávesnice a naopak titěrné klávesy Alt, Ctrl a Windows. Příjemně překvapí ideálně velký a hlavně rozpůlený mezerník. Mačkání mezerníku je mnohem snazší (bezproblémové), protože nemusíte mačkat klávesu dlouhou přes 10cm úplně na kraji. Klávesy Escape, F1 - F12 a blok kláves Print Screen, Scroll Lock a Pause/break jsou vyvedeny poměrně zdařile v jiném stylu než zbytek kláves (jsou užší).

Genius ErgoMedia 700 - efektivní pomocník
i Zdroj: PCTuning.cz


rozpůlený mezerník

Další zajímavostí jsou směrové šipky, které jsou mezi ostatními bloky kláves doslova namačkané, což bude ovšem málokomu vadit (psací část klávesnice je díky tomu blíž numerickému bloku). Nad směrovými šipkami se nachází klasický blok 6ti kláves, které jsou nezvykle umístěny "na stojato" místo "na ležato". Genius podsunul blíže k uživateli nejpoužívanější klávesu Delete a klávesy Page Up a page Down dal logicky nad sebe. Zbývající tři klávesy jsou velmi málo používané (spolu s klávesou Pause/Break) zřejmě nejzbytečnější na klávesnici a většinou zaprášené silnou vrstvou prachu. Numerický blok je zcela standardní.

Genius ErgoMedia 700 - efektivní pomocník
i Zdroj: PCTuning.cz


prostor mezi psací částí a numerickým blokem je využit beze zbytku

Klávesnice má samozřejmě také české popisky, které jsou velké a kontrastní proti černému podkladu - tj. velmi kvalitní. Stejně tak je kvalitní i zbytek potisků na speciálních klávesách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama