Exkluzivní zakázka – server do racku s vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Exkluzivní zakázka – server do racku s vodním chlazením

Exkluzivní zakázka – server do racku s vodním chlazením | Kapitola 6

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

15. 8. 2011 03:00 110

Seznam kapitol

1. Specifikace 2. Case, tedy 2U rack 3. Mainboard – EVGA Classefied SR-II 4. CPU – 2× Intel Xeon X5690 5. Úložiště
6. Rozšiřující karty 7. Vodní chlazení 8. Teplotní a výkonností testy 9. Co dodat?

Servery nejsou úplně parketou, po které bychom na našem webu klouzali příliš často. Teď ale zrovna taková chvíle přichází – dnešní článek je kompletně o stavbě 2U serveru pro virtualizaci s originálním systémem chlazení. Zákazník se rozhodl pro alternativní řešení a přál si chladit jej vodou. Jak něco takového může vůbec vypadat?

Reklama

Mimo jiné jsou součástí serveru ještě rozšiřující karty. Konkrétně se jedná o dvě síťové, jednu grafickou a SAS / SATA adaptér. Začneme tedy od karet síťových, které mají početní převahu.

Intel Gigabit ET2 Quad Port Server Adapter, PCIe x4, 4x LAN

Pro potřeby tohoto serveru byly vybrány dvě síťové karty od společnosti Intel. Jedná se o model Gigabit ET2 Quad Port Server Adapter, který nabídne hned čtveřici portů RJ45 a připojuje se přes PCI-E x4. 

Exkluzivní zakázka – server do racku s vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz

Síťová karta Intel Gigabit ET2 Quad Port Server Adapter

Ke kartě jako takové asi není příliš co dodávat, protože se jedná o standardní serverovou síťovou kartu. Tento model patří k těm novějším a jeho cena se pohybuje kolem 8 tis. korun za kus.

Adaptec 6805 6Gb/s SAS/SATA,8port

Další v pořadí je řadič pro SAS / SATA zařízení. Jelikož je v systému použito čtveřice SAS disků, byl tento řadič takřka nutností. Použitý typ vyrábí firma Adaptec a nese označení 6805. Jedna se tak o ideální volbu pro velkou šířku pásma a zařízení navrhovaná jako úložné řešení, NAS, OLTP server, webový server, apod. Ze speciálních funkcí lze jmenovat např. bezúdržobovou cache ochranu a Intelligent Power Management.

Exkluzivní zakázka – server do racku s vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz

Řadič pro SAS / SATA disky od firmy Adaptec

Díky předpokládánému využití v serverech má karta nízký profil. Co se týče vyrovnávací paměti, tak nabídne 512 MB DDR2 paměti cache 667 MHz. Podporuje samozřejmě RAID (úrovně 0, 1, 1E, 5, 5EE, 6, 10, 50, 60 a JBOD). K serveru se připojuje přes PCI-E x8. MTBF uvádí výrobce na 860.953 hodin při 40 ° C. A co je podstatné a co značí už název, tak řadič nabídne rychlost přenosu dat až 6 Gb/s na jeden port.

XFX Radeon HD 5450 512 MB DDR3 HDMI

Pro zobrazování je samozřejmě zapotřebí i grafická karty, i když v tomto případě rozhodně nejde o herní grafický výkon. Prioritou byl nízký profil a také malé prostorové nároky včetně pasivního chlazení. Prostě takové jednodušší „zobrazovadlo“. JSComputers s oblibou dodává grafické karty společnosti XFX, která je však známá především mezi hráči. Ani zde tomu nebylo jinak. Použitá karta rozhodně nepatří k těm nejvýkonnějším, jedná se o Radeon HD5450.

Exkluzivní zakázka – server do racku s vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická karta XFX Radeon HD5450 s pasivním chlazením

I přesto, že je to „pouze“ karta nižší třídy, nabídne plnou podporou grafického rozhraní DirectX 11. Základem této karty je grafický čip ATI Radeon HD5450, který je vyroben 40nm technologií. Od svých předchůdců jádro převzalo zejména technologii unifikovaných shaderů, jejichž výhoda spočívá v možnosti provádění operací jak nad vertexy, tak nad pixely dle aktuální potřeby vykreslované scény. Grafické jádro je taktované na 650 MHz a je napojeno na rychlé paměti GDDR3 s kapacitou 512 MB. Šířka paměťové sběrnice je standartních 64 bit. Paměti typu DDR3 jsou taktované na frekvenci 800 MHz.

Karta je určena pro rozhraní PCI-E Express x16.  Zobrazovací zařízení je možné připojit prostřednictvím konektorů DVI-D nebo HDMI. Na samostatném kabelu je ještě možné připojit D-SUB konektor, ale pouze u standardní záslepky.  Pokud použijeme low-profile, jako v našem případě, tak o D-SUB konektor přijdeme.

Exkluzivní zakázka – server do racku s vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny karty uložené v case na svém místě

Cena karty je v porovnání s ostatními součástmi v podstatě směšná. V tuto chvíli je totiž někde u hranice 750 Kč, takže opravdu jde jen o prostředníka mezi serverem a monitorem. Výhodou je také rozhodně pasivní chladič, jehož rozměry nejsou nijak velké, takže zasáhne pouze dvojí pozici, nicméně v kombinaci s vodním chlazením mám osobně trochu strach z přehřívání.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama