dve-souteze-pimp-my-computer-overclocking
Návody Článek Dvě soutěže: Pimp My Computer + OverclocKing

Dvě soutěže: Pimp My Computer + OverclocKing | Kapitola 2

Wisman Pavel

Wisman Pavel

15. 1. 2008 01:00 70

Seznam kapitol

1. Pimp my Computer a OverclocKING 2. OverclocKING - finalisté prvního kola 3. Jak jsem získal titul OverclocKING

V dnešním článku zahájíme jednu a ukončíme druhou soutěž. Jednak odstartuje další kolo Pimp my Computer (kde byl vylosován další kandidát na "pimpení" - tentokrát s "topivým" procesorem Pentium 4 Prescott) a za druhé vyhlásíme finalisty a vítěze prvního kola soutěže PCtuning OverclocKing - zde bylo dosaženo koeficientu 230% původní frekvence...

Reklama

První kolo soutěže OverclocKing bylo uzavřeno a výherce je známý. Předně bychom měli uvést, že "nářky" některých v diskuzi pod článkem o jisté snadné výhře se starým počítačem založeným na Pentiu 100 a pod., se nevyplnily. Celkem přišlo přes třicet kompletních emailů a žádný neobsahoval výsledky takto starého stroje. Mezi nejčastější procesory v soutěži se jednoznačně řadí Intel Core 2 Duo či jeho deriváty. Procesory AMD byly zastoupeny v menší míře, což je dané o něco menším potenciálem k extrémně vysokým taktům, které podávají současné špičky od Intelu. V příštích dílech soutěže na to budeme více pamatovat a kategorii například rozdělíme dle platformy (témata budeme postupně obměňovat tak, aby šanci měli opravdu všichni).

Stejně tak někteří, opět dle diskuze, nepochopili, že formulace "žádná část HW nesmí být upravená" se týká samotného hardware, tj. například tištěného spoje desky, přidání kondenzátorů, odporů nebo další fyzické změny. Jakékoli softwarové změny - jakou je třeba zvýšení napětí v BIOSu nebo použití taktovací utility, byly a jsou samozřejmě povoleny.

Rád bych ještě okomentoval onen "složitý" vzorec k výpočtu výsledné procentuální frekvence. Chápu, že předpoklad vzdělání na úrovni základní školy může být v jistém směru troufalý, ale přesto jsme považovali vzorec: nová frekvence / stará frekvence * 100 = výsledek v procentech, za dostatečně jednoznačný a srozumitelný. No, nezřídka přišel výsledek jako "+50%" (to v lepším případě) a mnohdy pouze jako "50%" - což by značilo spíše podtaktování a ne přetaktování (jednou dokonce podložené vlastním autorovým výpočtem jako 2700 / 1800 * 100 = 50%).

Po uvedených "nedostatcích" se nyní tedy věnujme vítězům. Přes 200% původní frekvence se dostalo celkem pět soutěžících.

Z nich se tři nejúspěšnější dostali k hodnotám:

S Pentiem Dual-Core E2140 na 212,5%
i Zdroj: PCTuning.cz
S Pentiem Dual-Core E2140 na 212,5%


S Pentiem Dual-Core E2140 na 205%

A vítězem se stává...

Jak vidíte, tak 205 ani 212,5% nestačilo na vítěze. Tím se s 230% na procesoru Intel Celeron 420, chlazeným vzduchem, přetaktovaným z původních 1600 MHz na fantastických 3680 MHz stal Julius Hudec z Aše.

Dvě soutěže: Pimp My Computer + OverclocKing
i Zdroj: PCTuning.cz


S Celeronem 420 na 230 procent

Při této frekvenci odváděl teplo ze svého procesoru kvalitním chladičem Thermaltake Sonic Tower s přídavnými větráky Enermax Warp, na čipset použil heatpipový Primecooler PC-NB1 a na napěťových regulátorech "seděl" Zalman ZM-RHS1. Jako teplovodivá pasta posloužil relativně známý Arctic Silver 5.  Zvalidované pro ověření na stránkách CPU-Z k nahlédnutí ZDE.

Výherce jsme, tak jak jsme slibovali, podrobili kontrole (což mj. dokládá i finální video). A nyní mu předejme slovo:

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama