duel-cipsetu-pro-intel-core-2-duo-975x-versus-p965
Hardware Článek Duel čipsetů pro Intel Core 2 Duo - 975X versus P965

Duel čipsetů pro Intel Core 2 Duo - 975X versus P965 | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 10. 2006 01:00 21

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Základní desky v testu 3. Čipset 975X versus P965 4. Testovací sestava
5. Testy - aplikační výkon 6. Testy - hry a CrossFire 7. Čipsety - tipy na závěr 8. Závěr a hodnocení

V dnešním článku se podrobně podíváme na rozdíly ve výkonu dnešních čipsetů pro platformu Intel Core 2. Mimo celkové zhodnocení výkonů bude součástí testu i porovnání výkonu grafických karet v CrossFire na obou systémech, což je vůbec první porovnání tohoto zapojení na čipsetu P965 v ČR.

Reklama

Pod tlakem trhu minulý měsíc uvolnila společnost ATi novou verzi ovladačů Catalyst ve verzi 6.9, která povolila využití zapojení grafických karet v systému CrossFire i na čipsetu P965, pro který byl MultiGPU režim do té doby zcela zapovězen. Následně i výrobci desek oficiálně uznali tuto skutečnost a na stránkách vydali ke stažení upravené BIOSy. Tato nová možnost má v podstatě jen dvě omezení jedním je skutečnost, že na čipové sadě P965 může CrossFire fungovat jen v režimu x16 + x4, oproti čipsetu 975X, na které jede tento režim v x8 + x8. Jak prokáží naše testy, je toto omezení zcela nepodložené a neznatelné! Druhým, však velmi podstatným omezením, je využitelnost tohoto CrossFire jen pro tituly napsané pro rozhraní DirectX, hry fungující pod OpenGL s tímto zapojením zatím nefungují, ATi ale slíbila, že do vánoc vyjdou ovladače které umožní využít CrossFire na čipsetech P965 i pro hry v OpenGL. Pozor ovšem, není to tak že by se OpenGL hra nespustila, hra se spustí a je i hratelná, ale fps jsou na úrovni použití jen jedné karty.

Duel čipsetů pro Intel Core 2 Duo - 975X versus P965
i Zdroj: PCTuning.cz

Neuvěřitelné se stává skutečností, zapojení grafických karet v CrossFire i přes omezení jedné karty jen čtyřmi PCI Express linkami není proti klasickému - plnohodnotnému zapojení vůbec poznat, výsledek je stejný. To ovšem neplatí pokud použijeme ovladače Catalyst 6.9, poté je výsledek pro P965 razantně nižší asi o 20 procent. V zapojení jen jedné karty je jasně vidět že oba soupeřící čipsety podávají stejné výkony, dokonce o vlásek zvítězil P965.

Duel čipsetů pro Intel Core 2 Duo - 975X versus P965
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel pro náš test je hra Quake 4 typickým zástupcem OpenGL hry a tudíž výsledek zapojení jedné karty, tak i dvou na desce s čipsetem P965 je velmi podobný a v obou případech se pohyboval kolem 60 fps. Což ovšem pro tuto hru není limitující jelikož jak jistě víte má tato hra 60fps-lock takže se stejně kromě testovacího dema v běžné hře s vyšším fps nelze setkat. Když porovnáme výkon jedné karty na obou deskách je výsledek v rámci 7 procent, což může být zapříčiněno chybou měření ale také nemusí. V tomto se starší čip 975X ukázal jako lepší řešení.

Duel čipsetů pro Intel Core 2 Duo - 975X versus P965
i Zdroj: PCTuning.cz

Opět úspěch, v obou zapojeních je průměrný fps téměř stejný, tuto velmi náročnou hru si zahrajete se stejným požitkem na obou deskách. I s jedinou kartou je úroveň fps velmi solidní a pro maximální zážitek vám spíše než CrossFire pomůže větší paměť.

Duel čipsetů pro Intel Core 2 Duo - 975X versus P965
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední testovanou hrou byl nový přírůstek do rodiny Half Life titulů, nesoucí název "Episode One". I zde nové CrossFire nezklamalo a podalo stejný výsledek jako jeho starší předchůdce na čipové sadě 975X. Tato hra nikdy nebyla ani pro mainstreamové grafické karty tvrdým oříškem proto je i při zapojení s jednou kartou úroveň fps vysoko nad akceptovatelnou hranicí.

Poslední hrou kterou jsem chtěl otestovat byl Oblivion, který by si určitě CrossFire zapojení zasloužil. Ale bohužel nepodařilo se mi hru na čipsetu P965 spustit bez chyb, hra byla nestabilní a textury byly poškozené a vypadávaly. Takže někdy příště, s novými - oficiálními Catalysty.

Na závěr této kapitoly musím ATi složit velikou poklonu za nejprogresivnější ovladače posledního roku - Catalyst 6.10, byť v beta-verzi výkonově si polepšíte proti Catalyst 6.9 velmi i v konfiguraci s jednou kartou, pro majitele MultiGPU jsou absolutní nutností. Doufám že se finální verze objeví ke stažení brzy. Další pochvalu si jistě zaslouží bezchybná (až na Oblivion) implementace CrossFire pro desky s čipovými sadami P965 - výkon tohoto řešení je absolutně rovnocenný s CrossFire na čipsetu i975X - toto zjištění určitě potěší mnohé protože levné karty X1950Pro se blíží a s nimi je možné CrossFire využít bez externí propojky a bez zvláštní master-karty.

Seznam základních desek s čipsety 965 s podporou CrossFire :

Duel čipsetů pro Intel Core 2 Duo - 975X versus P965
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama