duel-2x-radeon-9800pro-hercules-vs-sapphire
Hardware Článek Duel 2x Radeon 9800Pro: Hercules vs. Sapphire

Duel 2x Radeon 9800Pro: Hercules vs. Sapphire | Kapitola 2

Stepanek

Stepanek

4. 6. 2003 00:00 50

Seznam kapitol

1. Trocha teorie nikoho nezabije 2. Sapphire R9800Pro vs. Hercules R9800Pro 3. Paměti a přetaktování 4. Testy - 3Dmark2001 a 03
5. Testy - Unreal Tournament 2003 6. Testy - Serious Sam II a Code Creatures 7. Testy - Return to Castle Wolfenstein 8. Závěr

Jistě si vzpomenete, není to tak dlouho, co jsme Vám přinesli recenzi nové karty Hercules s čipem Radeon 9800Pro. Tato karta se v testech ukázala být jasně nejlepší. A dnes se k nám do redakce opět dostala další karta s tímto čipem. Rozhodl jsem se proto ji přímo porovnat s konkurenčním Herculesem. Karty jsou téměř stejné, ale každá má něco svého, čím si jistě získá svého kupce.

Reklama

Společnost Sapphire si získala lepší jméno asi před 8 měsíci, kdy uvedla na trh model Radeon Atlantis 9700Pro. Její varianta s názvem Radeon 9700Pro Ultimate Edition se stala zajímavou alternativou ke klasické konstrukci grafických karet - kombinace pasivního chlazení na bázi heat-pipe (od firmy Zalmann) při zachování vysokého výkonu přesvědčila nejednoho počítačového hráče. Její cena sice byla vyšší, ale plně odpovídala výkonu a vybavení, které karta nabízela.

Když se posuneme časem do současnosti, Sapphire se už neodmyslitelně řadí ke špičce v nabídce grafických karet kanadské firmy ATI. Myslím, že Sapphire  můžeme zařadit i k širší celkové špičce, především od doby kdy vedení na poli grafických karet převzala ATI.

 Sapphire

Duel 2x Radeon 9800Pro: Hercules vs. Sapphire
i Zdroj: PCTuning.cz

Hercules

Duel 2x Radeon 9800Pro: Hercules vs. Sapphire
i Zdroj: PCTuning.cz

.

Krabice firmy Hercules obsahuje Krabice od firmy Sapphire obsahuje
Grafickou kartu Hercules R9800Pro Grafickou kartu Sapphire R9800Pro
Uživatelský manuál Uživatelský manuál
CD-ROM s ovladači CD-ROM s ovladači
Cyberlink Power DVD Cyberlink Power DVD
3D Tweaker Redline Tweak Utility
Color deep - kalibrační sw  
DVI / VGA Adapter DVI / VGA Adapter
S-Video / composite - konvertor S-Video / composite - konvertor
S-Video kabel, RCA kabel S-Video kabel, RCA kabel
Tom Clancy Rainbow Six 3 (Raven Shield) Tony Hawk Pro skating 3, Medieval Total War*
dodávaný bundle se může v praxi lišit

Hercules 3D Prophet Radeon 9800 Pro vypadá s modrou barvou PCB a měděným heat-sinkem opravdu mnohem lépe než konkurenční Sapphire. Layout komponentů je u obou karet stejný, identický s referenčním designem firmy ATI. Rozdílem je modrá barva PCB, měděný chladič čipu a měděné pasivní chladiče pamětí u Herculesu, které se u Sapphiru stejně jako u referenční karty od ATI nevyskytují. Radeon 9800Pro je založen na 8-vrstvém designu a je o málo delší než 9700 Pro.

Duel 2x Radeon 9800Pro: Hercules vs. Sapphire
i Zdroj: PCTuning.cz

Duel 2x Radeon 9800Pro: Hercules vs. Sapphire
i Zdroj: PCTuning.cz

Při posuzování vzhledu je o vítězi již předem jasné. Hercules patří svým zpracováním mezi nejlepší na trhu.

Co se týká chladiče grafického čipu, více na mě zapůsobil ten hliníkový (je mohutnější od originálu ATI). Model Sapphire zase ale nemá pasivy na pamětech (ale stejně jako Hercules má chladiče přilepené na 3 regulátorech paměťového napětí Intersil  ISL6522CB, které ovládají VDDQ). Pod pravým pasivem jsou schované 4 IC čipy, které u Radeona 9700Pro nebyly.

Duel 2x Radeon 9800Pro: Hercules vs. Sapphire
i Zdroj: PCTuning.cz

Duel 2x Radeon 9800Pro: Hercules vs. Sapphire
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě karty využívají stejný Molex konektor pro připojení dodatečného napájení, bez kterého se karta ani nerozjede.

Duel 2x Radeon 9800Pro: Hercules vs. Sapphire
i Zdroj: PCTuning.cz

Na horním obrázku je již několikrát zmiňovaný tichý svítící větráček od Herculesu, který na první pohled na mě působí příliš drobným dojmem (Hercules však k jeho konstrukci jako jediný využívá mědi). Větši, avšak klasicky hliníkové, je těleso větráčku na kartě od Sapphire - při tom si však udržel rozumnou velikost (například ve srovnání s konkurenční GeForceFX 5800).

U obou výrobců byla použita stříbrná pasta pro styk mezi jádrem a tělem chladiče. Výkon a účinnost obou chladičů se potvrdí teprve při přetaktování, o kterém si budeme povídat dále.

Pohled zezadu již napoví, kdo má větší ambice při přetaktování. Jinak jsou karty zcela stejné, detailně jsem zkoumal všechny čipy a nenašel jsem jediný, který by se lišil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama