Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G

Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G

Z. Obermaier

Z. Obermaier

2. 3. 2010 01:00 51

Seznam kapitol

1. AMD 890GX - přeznačený AMD 785G .. 2. Testovací sestavy 3. Asus M4A89GTD PRO/USB3 - Představení 4. Asus M4A89GTD PRO/USB3 - Bližší pohled 5. Asus M4A89GTD PRO/USB3 - BIOS a přetaktování 6. Gigabyte GA-890GPA-UD3H - Představení
7. Gigabyte GA-890GPA-UD3H - Bližší pohled 8. Gigabyte GA-890GPA-UD3H - BIOS a přetaktování 9. Výkon desek, spotřeba 10. Herní výkon integrovaných grafik 11. Přehrávání HD a zátěž CPU 12. Závěr

S prvním čipsetem řady AMD 800 jsme se měli setkat už vloni, místo něj ale přišel AMD 785G s grafickým jádrem Radeon HD 4200. Dnes se na trh dostává první zástupce nové "osmičkové" řady - 890GX. Ten podporuje nativně SATA 6G, v podstatě jde ale o jedinou novinku. Podívejme se na čipset na dvou základních deskách Asus a Gigabyte.

Reklama
Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G
i Zdroj: PCTuning.cz

Na jaře 2008 uvedlo AMD čipovou sadu AMD 780G, s integrovaným Radeonem HD 3200. Jednalo se o první DX10 integrované jádro s celkem přelomovým výkonem. Konečně se na integrovaném řešení daly opravdu hrát (starší) hry. Další rok v létě nám poté slajdy AMD slibovaly přechod od řady "7" na novou řadu "8". Z očekávaného čipsetu AMD 880G se ale nakonec vyklubal AMD 785G s Radeonem HD 4200. Ten přinesl řadu vylepšení proti starší verzi. V případě AMD 890GX nejde totiž v podstatě o nic nového, severní můstek je pouze přeznačený AMD 785G s rychlejší frekvencí integrovaného jádra. Novinkou je jižní můstek SB 850, který podporuje nativně SATA 6G (SATA III) rozhraní. Nic dalšího podstatného pro uživatele ale nepřináší, rozdíly si popíšeme za chvilku.

Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G
i Zdroj: PCTuning.cz

128 MB paměti SidePort od Hynix

Zde je na místě trochu osvětlit situaci kolem čipsetů AMD, jež nás čekají v nejbližší době. Jak jistě víte, příští generace procesorů bude v pojetí architektury Fusion. To znamená, v duchu podobného principu jako nám ukázal Intel a jeho procesory s jádrem Clarkdale. V těle samotného CPU bude integrován nejen řadič pamětí, ale také severní můstek (PCIe rozhraní) a grafické jádro. Severní můstek, jak ho známe dnes, v podobě samostatného čipu už nebude existovat. Z toho důvodu také AMD už žádný další nevyvíjí a soustřeďuje se pouze na můstek jižní, který bude dále doplňovat procesor Fusion. Pokud jste čekali od severních můstků AMD 890 GX a FX něco zásadně nového, máte smůlu. Ostatně jsem to říkal už vloni.

Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G
i Zdroj: PCTuning.cz

Severní můstek AMD 890GX

Právě díky výše popsaným skutečnostem je severní můstek AMD 890GX pouze přeznačeným AMD 785G, protože jde také o poslední severní můstek s integrovanou grafikou od AMD. Všechna další integrovaná jádra budou už jen uvnitř CPU. O tom víc se ale výrobce procesorů soustředil na vylepšení můstku jižního. Ten doznal opravdu několika zásadních vylepšení, a je celkem zajímavou komponentou na trhu s čipy. Podívejme se nejprve na srovnání čipsetů AMD s integrovaným grafickým jádrem.

Srovnání čipsetů

Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G
i Zdroj: PCTuning.cz

Severní můstek AMD 890GX je evolucí AMD 785G, rozdíly jsou ale jen dva. První je ve frekvenci grafického jádra, které je u nového Radeonu HD 4290 nastavena na 700 MHz, starší jádro pracovalo na 500 MHz. Spekulovalo se také, že bude čip vyroben na 40nm výrobním procesu, to se ale výrobci nevyplatí (důvod napsány výše). Severní můstek je tedy stále vyroben na 55nm, což ale není na škodu, spotřeba je hodně slušná i tak. Druhou novinkou severního můstku je rychlejší rozhraní A-Link mezi jižním můstkem. Místo čtyřech PCIe 1.1 linek, byla propustnost zdvojnásobena čtyřmi PCIe linkami verze 2.0.

Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G
i Zdroj: PCTuning.cz

Jižní můstek SB 850, se kterým se budeme setkávat několik příštích let, je zajímavější. První změnou je spojení se severním můstkem (později CPU) čtyřmi PCIe linkami standardu 2.0 s dvojnásobnou teoretickou propustností starších jižních můstků. Další podstatná změna je v práci s PCI Express linkami. Starší jižní můstky měly přidělen určitý počet PCIe x1 (1.1) linek. Novinkou je GPP rozhraní o šířce dvou PCIe x1 (2.0), které ale pracuje jako dvou-portový přepínač. Na něj připojená zařízení mohou tedy každé pracovat se dvěma PCIe linkami zároveň, aniž by byl dopad na výkon nějak výrazný. Stejné rozhraní je i v severním můstku, tam je k dispozici šest PCIe linek.

Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G
i Zdroj: PCTuning.cz

Jižní můstek SB 850

Dalšími novinkami je čtrnáct USB portů a podpora všech variant RAID polí. Zajímavější je ovšem integrace 1Gbit síťové karty přímo do jižního můstku. V tuto chvíli se ale zdá, že tuto funkci AMD do stávající verze ještě nedali. Ve schématu čipsetu je LAN stále k jižnímu můstku připojeno externě a naše desky stále používají řadič třetí strany - Realtek. Snad se tedy dočkáme například v další vylepšené verzi (SB 860). Jedinou navenek důležitou změnou je tedy pouze šest SATA 6G portů. Ty by měly přinést mnohem vyšší výkon než řešení pomocí externích řadičů Marvell. Další vylepšení ukazuje obrázek nahoře.

Schéma sady

Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se podívejme na schéma čipsetu, jak ho poslalo AMD novinářům. Podstatnou vlastností je podpora pouze AM3 patice s paměťmi DDR3. Na trhu by se neměla objevit žádná deska pro DDR2 moduly, těm už zkrátka "odzvonilo". Oficiálně jsou podporovány DDR3-1333 MHz. Procesor je pomocí HyperTransport 3.0 spojen se severním můstkem, který disponuje šestnácti PCIe linkami pro grafické karty a dalšími šesti pro další PCIe zařízení. CrossFire je podporováno v režimu 8+8 linek, nebo 16 linek a integrované jádro v Hybrid CrossFire. K dispozici je trojice výstupů na monitor, DisplayLink ale chybí. Za zmínku také stojí fyzický paměťový čip o kapacitě 128MB sloužící jako paměť pro grafické jádro. Severní můstek je spojen s jižním, jehož specifikace jsme si už probrali před chvilkou.

Slajdy

Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G
i Zdroj: PCTuning.cz

Slajdy jsou dnes k čipsetu jen dva. Jak už víme, čipset v podstatě nabízí pouze SATA 6G a Hybrid CrossFire, tedy výrobce připravil slajdy jen na tyto věci, něco víc vám pak ukážeme u slajdů desek. První slajd je zajímavý a ukazuje integraci USB 3.0 a SATA 6G rozhraní na desky s novým čipsetem. Vzhledem k maximální teoretické propustnosti USB 3.0, by mělo dvěma portům stačit 1GB/s. Prakticky ale teoretického maxima nikdy nedosáhneme, tedy bude poloviční kapacita (500 MB/s) zatím bohatě stačit. AMD připojilo USB 3.0 čip k severnímu můstku právě jednou PCIe 2.0 linkou se zmíněnou propustností. Také SATA 6G porty mají dostatečně širokou sběrnici k procesoru, i zde je vidět velký pokrok vůči stávajícím řešení. O "roubování" SATA 6G a USB 3.0 na P55 Express jako o čirém nerozumu, jsem referoval už v tomto článku, a vracet se k tomuto tématu nebudu.

Čipset AMD 890GX - Nejvýkonnější IGP a SATA 6G
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou zajímavou vlastností je možnost využití Hybrid CrossFire. Společně s integrovaným jádrem může spolupracovat Radeon HD 5000, pouze ale slabší model Radeon HD 5450. Ten jediný dokáže spojit síly s Radeonem HD 4290 a navýšit fps. Jak se mohou hodnoty fps zvýšit ukazuje obrázek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama