chlazeni-pametovych-modulu-pasivnimi-chladici
Návody Článek Chlazení paměťových modulů pasivními chladiči

Chlazení paměťových modulů pasivními chladiči | Kapitola 2

Charles

Charles

12. 7. 2004 00:00 64

Seznam kapitol

1. Nexus HSP-230 a Thermaltake A1933 se představují 2. Výsledky měření a závěr

Pro overclockery (a náročné uživatele) je cílem chladit uvnitř počítače pokud možno vše, co se dá. Proto jsou na trhu různé chladící vychytávky jako například chladiče pevných disků, přídavné ventilátory a samozřejmě i nespočet různých pasivních chladičů pro pamětí na grafické kartě, chipset na základní desce a nebo paměťové moduly - na ty se dnes podrobněji zaměříme. Vezmeme si do hledáčku 2 odlišné typy a pokusíme se zjistit, jaký efekt mají tyto pasivní chladiče na teplotu paměťových čipů a jejich míru přetaktovatelnosti.

Reklama

Pokud někdo uvažuje o chlazení svých paměťových modulů, tak se určitě nejedná o uživatele, který by měl počítač jen k práci na nějaké to účetnictví. Cílovou skupinou jsou overclockeři - tedy ve většině případů hráči (a nebo prostě jen nároční uživatelé, jež chtějí svému miláčkovi dopřát to nejlepší :-)), kteří se snaží výkon svého PC vytáhnout až na krajní meze. Proto jsem se zaměřil nejen na teploty na standardních hodnotách, ale i na takové s mírně zvýšeným napětím o 0.1 V a samozřejmě také na co nejvyšší možný overclocking (který se jevil jako stabilní).

Začněme tedy teplotou na standardní frekvenci 400 MHz při napětí 2.65 V (paměť vyžaduje pro svůj bezproblémový chod 2.6 V, nicméně použitá základní deska nabízí jen 2.55, 2.65, 2.75 a 2.85 V. No ale 0,05 voltu navíc nemůže uškodit - spíše naopak by to mělo mírně přilepšit na stabilitě. Měření jsem prováděl s každou konfigurací dvakrát. Jednou jsem měřil teplotu ihned po spuštění Windows (cca 30 vteřin po zapnutí) a následně jsem paměťový subsystém zatížil několikrát ihned po sobě spuštěným paměťovým benchmarkem (PCMark 2004 - Memory) a teplotu naměřil při závěrečném projetí testů. Samozřejmě byla teplota měřena vždy ze stejného místa a teplota vzduchu v místnosti byla konstantních 25 stupňů Celsia.

Chlazení paměťových modulů pasivními chladiči
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále jsem zvýšil napětí paměťových modulů na 2.75 V. Frekvence opět standardních 400 MHz.

Chlazení paměťových modulů pasivními chladiči
i Zdroj: PCTuning.cz

To bychom měli k chování na standardních hodnotách. Teď přichází na řadu to nejzajímavější - jak pomůže (jestli vůbec) pasivní chladič RAMce v její honbě za vyšším taktem? Nejprve uvádím nejvyšší dosažitelné frekvence (na kterých se systém jevil jako stabilní :-)), ke kterým jsem postupně došel.

Chlazení paměťových modulů pasivními chladiči
i Zdroj: PCTuning.cz

A následuje měření teplot při takto přetaktovaných hodnotách. Jak je tedy z předcházejícího grafu zřejmé, pokud byl paměťový modul bez pasivu a nebo osazen řešením od Thermaltake, byla míra jeho přetaktovatelnosti stejná - mezní frekvence činila 444 MHz při napětí 2.65 V a 448 MHz při napětí 2.75 V. S chladičem Nexus HSP-230 bylo možné přetaktovat v obou případech ještě o jeden krůček více - a to o 1 MHz (takže 2 MHz v DDR režimu), což při napětí 2.75 V činilo pěkných 450 MHz.

Chlazení paměťových modulů pasivními chladiči
i Zdroj: PCTuning.cz

A nakonec nejvíce zatěžkávající nastavení. Maximální overclocking při napětí 2.75 V.

Chlazení paměťových modulů pasivními chladiči
i Zdroj: PCTuning.cz

A jak je vidět, toto nastavení dokázalo opravdu nejvíce "zatopit". Nicméně zvýšení teploty není přesto v žádném případě nijak kritické.

Závěr

Co dodat na závěr? Sami jste viděli, jaký efekt vám můžou pasivní chladiče na RAMce přinést. Koncepce v podobě dvou plátů vypadá jako účinnější, nicméně nezapomínejte zcela na důležitý fakt, že v tomto případě šlo také o souboj mědi proti hliníku. Ale i přesto se domnívám, že řešení v takové podobě, jakou zastupuje Nexus HSP-230, je z hlediska odvodu tepla lepší, jelikož je na čipy vyvíjen tlak namísto pouhému nalepení, jako v případě jednotlivých částí (přestože vypadají se svým vysokým profilem mohutněji - drží ale jen díky "lepidlu" :-)).

Sice nemůžete čekat žádné převratné zvýšení možností overclockingu (pokud se vůbec nějakého dočkáte), nicméně zase tak zbytečné tyto chladiče nejsou. Jisté chladící účinky mají a z toho vyplývá, že když už vám nevyženou takt vaší RAMky o dalších několik MHz výše, tak aspoň prodlouží její životnost. Je sice evidentní, že když už někdo přemýšlí o chlazení pamětí, tak nepůjde o někoho, kdo by měl ty samé moduly třeba dva roky, ale člověk (uživatel) nikdy neví, kdy mu jeho RAMka vypoví "stoprocentní" poslušnost. Navíc pokud jde o koncepci chlazení jako v případě testovaného Nexusu, tak je modul sevřen do velmi těsného objetí a tím i chráněn před možným náhodným mechanickým poškozením (nikdy nevíte, kdy a kam vám uklouzne šroubovák :-)). A nebo pokud s pamětí často manipulujete (třeba měníte z jednoho kompa do druhého, kde je jí málo a zrovna na něm potřebujete něco dělat, nebo prostě z jakéhokoliv jiného důvodu) je to zkrátka způsob ochrany nejen tepelné, ale i fyzické.

Takže pokud se pořízení pasivního chladiče na RAMku vyplatí? Pro zvýšení výkonu evidentně ne. Pro zvýšení stability a prodloužení životnosti? Zřejmě ano. To by ale ukázal až čas. A pro její ochranu? V případě koncepce dvou plátu určitě (pokud bereme v potaz mechanické poškození). Navíc nesmíme zapomenout ještě na jedno hledisko - vzezření vašich majestátních komponent :-). Pokud se jedná o opravdového HW fandu, tak si takové chladiče pořídí (nebo si nějaké podobné i sám vyrobí), i kdyby byl jejich účinek naprosto nulový...

A na úplný konec jen orientační srovnání:

  Nexus HSP-230 Thermaltake A1933
Klady Vyrobeno z mědi Možno použít i jinde
  Rychlá montáž Třeba i na grafiku
  Ochrana modulu Snadná demontáž
     
Zápory Složitější demontáž Vyrobeno z hliníku
    Drží jen díky lepidlu
     
Cena 166 Kč bez DPH 153 Kč bez DPH
První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama