Asus představuje první Copilot+ PC, pohání ho nový Snapdragon X Elite
i Zdroj: Asus
Článek Asus představuje první Copilot+ PC, pohání ho nový Snapdragon X Elite

Asus představuje první Copilot+ PC, pohání ho nový Snapdragon X Elite

Komerční sdělení
21. 5. 2024 08:00

Seznam kapitol

1. Snapdragon X Elite a Copilot+ PC 2. Představení notebooku

Umělá inteligence poháněná přímo na notebooku. Tak zní hlavní lákadlo novinky od Asusu. Model Vivobook S15 (S5507) dostane nový čip Snapdragon X Elite umožňující lokální využití Copilot+ PC.

Reklama

S rychlým nástupem AI v podobě ChatGPT, Copilot nebo MidJourney se začaly objevovat problémy ohledně dostupnosti AI. Nejen, že pro využití většiny asistentů potřebujete být online, ale servery jsou často pomalé a jejich provozovatelé přicházejí s řadou předplatných. Serióznější využívání AI tak znamená neustálé platby a nutnost být připojený k internetu. Moderní procesory a grafiky ale nejsou na pohon lokálního AI stavěné. Ostatně i proto Nvidia prodává extrémně drahé racky, které jsou dedikované pro běh umělé inteligence. A ty si smrtelník jen tak nepořídí. Změna přichází až nyní.

16 GB RAM jako minimum, oznámil Microsoft výrobcům notebooků
i Zdroj: depositphotos, realinemedia

16 GB RAM jako minimum, oznámil Microsoft výrobcům notebooků

Nástup umělé inteligence by mohl zákazníkům, kteří o tuto technologii nemají zájem, vylepšit požitek z notebooků. Microsoft…

19. 1. 2024 13:00
10

O nastolení pořádku na poli lokálního AI se postaral Microsoft. Jeho certifikace Windows AI Ultrabook určuje cílový TOPS, na které má počítač dosáhnout. Konkrétně jde o hodnotu 40 TOPS, přičemž Intel ani AMD na tyto hodnoty zatím těsně nedosahují. A tak si prvenství připisuje Qualcomm s čipem Snapdragon X Elite. Ten najdeme i v novém Asus Vivobook S15 (S5507), který se stává prvním strojem na trhu s Copilot+ PC.

Asus představuje první Copilot+ PC, pohání ho nový Snapdragon X Elite
i Zdroj: Qualcomm

Snapdragon X Elite je SoC s architekturou ARM. S tou už si Microsoft v minulosti pohrával. Nyní je na to technologický svět připravený o dost lépe. Stačí si vzít za příklad Apple, který přechod z Intelu na ARM architekturu zvládl výborně.

V případě PC světa se do ARM architektury obouvá Asus s modelem Vivobook S15 (S5507). Jde o Copilot+ PC nové generace a díky čipu od Qualcommu si tento stroj nezadá ani s Macbookem.

Proč je důležité mít AI po ruce

Než se pustíme do konkrétních specifikací, pojďme si říct, proč je zavedení lokálního AI tak důležité. Více než 60 % operací je nyní prováděno v cloudu, což zapříčinilo růst předplatného za umělou inteligenci. Účet průměrného internetového tvůrce obsahu je dnes o 200 % vyšší než jeho výdaje za hudbu a streamovací služby. Tento trend bude pokračovat, pokud se některé výpočetní úlohy nepřenesou na lokální systémy.

Asus představuje první Copilot+ PC, pohání ho nový Snapdragon X Elite
i Zdroj: Vygenerováno pomocí AI Copilot

Právě kombinace cloudových a lokálních AI služeb bude klíčová. Můžeme si to představit jako dnešní kombinaci cloudového a lokálního úložiště. Obojí využíváme prakticky denně v řadě zařízení. Ať už jde o automatické zálohování fotek v mobilu nebo komplexnější zrcadlení a zálohování pracovních souborů. Pokud se ale ocitnete bez internetu, stále oceníte lokálně uložená data.

Podpora pro lokální AI tak bude klíčová. Chytrých asistentů je stále více a stejně tak předplatných, za která uživatelé musejí aktuálně platit. Využití AI na lokální úrovni znamená, že předplatné nebudete potřebovat. A právě na to je připravený Copilot+ PC.

Copilot AI brzy poběží lokálně na počítačích, potvrdil Intel
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI

Copilot AI brzy poběží lokálně na počítačích, potvrdil Intel

Na konferenci Intel AI Summit v Tchaj-peji bylo potvrzeno, že se již brzy spustí Copilot AI od Microsoftu lokálně na nových…

27. 3. 2024 14:30
První
Poslední
Reklama
Reklama

Komerční sdělení

Autorem textu je zadavatel reklamy.

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama