asus-a6km-notebook-pro-praci-a-obcasne-hrani
Mobilní zařízení Článek ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní? | Kapitola 2

dr.Neo

dr.Neo

1. 6. 2006 01:00 23

Seznam kapitol

1. Vybavení a příslušenství 2. Design a provedení 3. Výkonové testy 4. Ostatní testy a závěr

V dnešním článku se podíváme na další kousek od společnosti Asus s označením A6Km. Notebook má 64bit procesor AMD Turion a slušnou grafickou kartu GeForce 7300. Nám nezbývá nic jiného, než se na tuto kombinaci podívat blíže.

Reklama

Ti z vás, kteří "Bussines" notebook řady ASUS A6 někdy viděli, určitě jeho design nepřekvapí. Na první pohled není tento kousek ničím výjimečný. Notebook je proveden v decentním šedo-stříbrném stylu doplněný o černé prvky. Jediné, co někoho může zarazit je to, že notebook vypadá velice úzce. Boční hrany nejsou rovné, ale zkosené do středu a to vyvolává tenčí dojem. Tělo je sice vyrobeno z plastu, ale ten je tvrdý a na kvalitě notebooku neubírá. Jednotlivé díly do sebe pěkně zapadají.

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Odklápěcí panel

Zde je vidět 15,4" TFT panel, který nabízí základní rozlišení 1280x800 bodů. Display používá technologii Color Shine. Jde o lesklou folii před LCD, která při vypnutém stavu vypadá jako zrcadlo. V provozu ovšem zlepšuje podání barev a opticky zvětšuje jas a kontrast. Jestli s A6Km budete chodit do exteriéru na přímé sluníčko, bude se obraz lesknout a vy na tuto vymoženost budete permanentně horovat. V interiéru ovšem celkový obraz vypadá lépe. Celý TFT display je do panelu zasazen velice šikovně. Vpravo a vlevo je lemování minimální.

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nad displejem je ještě umístěná kamerka a mikrofon. O těch si povíme v dalších kapitolách. Horní odklápěcí panel je k tělu připevněn pomocí tří kloubů. Nevýhodou horního panelu jsou pojistky, které drží notebook zavřený. Tyto pojistky jsou totiž dvě (na každé straně jedna) a jsou na sobě nezávislé. Proto pro otevření je třeba použít obě ruce.

Klávesnice, touchpad a tlačítka kolem

Bohužel i tento model podlehl trendu v rozložení klávesnice. Hlavně klávesa Fn, která je umístěna vlevo dole místo Ctrl. Pro mě je tato výměna nepřekonatelnou překážkou. Ne jednou jsem se rozčiloval, když místo Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+S jsem zmáčknul Fn+C, Fn+V, Fn+S a divil se, že se nic nestalo. Třeba si jednou na tuto výměnu zvyknu, ale spíš doufám, že výrobci se vrátí ke klasickému umístění Crtl. Jinak je provedení klávesnice dobré a na notebooku se příjemně psalo. Nedocházelo k překlepům, které vznikají když jsou klávesy moc blízko sebe.

Pomocí již zmiňované klávesy Fn a kombinací s nějakou jinou klávesou lze ovládat některé funkce notebooku. Například ovládat hlasitost, vypínat/zapínat Wi-Fi, měnit jas, vypínat/zapínat LCD, přepínat mezi LCD a VGA výstupem...

Nahoře nad klávesnicí jsou umístěny hlavní ovládací tlačítka. Nalezneme zde samozřejmě tlačítko pro zapínaní a vypínáni notebooku. Dále tlačítko pro zapínaní a vypínaní touchpadu, tlačítka na spouštění prohlížeče a e-mailového klienta. Jako poslední je tlačítko pro přepínání výkonových profilů. Tyto profily se nastavují v dodávané utilitě Power4 Gear. Tímto se dá třeba snížit jas TFT panelu a tím šetřit energii, když jedeme z baterie. Pod těmito tlačítky ještě najdeme indikační diody, který signalizuji aktivitu HDD, Num-Lock, Scroll-Lock a Caps-Lock.

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Provedení touchpadu se mi velice líbí. Hlavně hliníkové lemování, ve kterém se skrývají i tlačítka. Dotyková část touchpadu je udělaná v poměru 16:9, takže při dostatečné citlivosti lze obrazovku projet napřič bez zvednutí prstu. V pravé části je oblast pro vertikální scrolování. Podle mě velice užitečná věcička, kterou najdeme skoro u všech dnešních notebooků. ASUS ovšem zašel dál. Ve spodní části je oblast i pro horizontální scrolování, i když na touchpadu není nakreslené. Na touchpadu se pracovalo příjemně díky dobré citlivosti.

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz


Všimněte si hliníkového lemování což jsou vlastně tlačítka 

Ještě zde najdeme tlačítka pro Audio DJ. Při zapnutém stavu se tato tlačítka používají pro zapínaní a ovládání Windows Media Playeru. Tato tlačítka nacházejí hlavní uplatnění, když je notebook vypnutý. Tento systém totiž umožňuje přehrávání hudebních CD bez nutnosti zapínat celý počítač a načtení operačního systému. Zprovozní se jenom DVD, zvuková karta a ovládání hlasitosti. Notebook má takto malou spotřebu energie a vydrží hrát dlouho.

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz


Tlačítka ovládající systém Audio DJ

Boční strany

Vezmeme to postupně a začneme čelním pohledem. Zde si můžeme všimnou zkosení notebooku, které ho děla tenčí. Vidíme již zmiňovaná tlačítka Audio DJ (pro přehrávání audio CD bez nutnosti zapínat notebook), která jsou přístupné i při zavřeném stavu. Vpravo od Audio DJ jsou umístěny diody pro indikaci dobíjení baterie, činnosti wi-fi a DVD. Všimněte si dvou pojistek bránicích otevření víka. Dostat se do notebooku jednou rukou je tak nemožné. Ještě se zmíním o dvou reproduktorech umístěných v rozích na spodní zkosené hraně.

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pravá boční strana je primárně určená pro I/O konektory. Nalezneme zde čtečku karet (MMC, SD, MS, MS Pro), PCMCIA. Oba dva vstupy jsou až moc zapuštěné. Karta zajede moc hluboko a k vytáhnutí je zapotřebí použít nehty. Dále vidíme IrDa, FireWire, všechny audio vstupy a výstupy (mic, line-in, sluchátka), S-video (TV-out), síťový konektor RJ45 a modemový konektor RJ11. Osobně si myslím, že by přesunutí některých konektorů dozadu (RJ45, RJ11, S-video) nebylo na škodu. Přece jenom nemusí být po ruce a při zapojení těchto konektorů mohou kabely překážet při práci s myší. Vlevo je vidět mřížka, za kterou je schován jeden ze dvou reproduktorů.

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na zadní straně toho moc nenajdete. Jsou zde vyvedeny 4xUSB2.0. Akorát bych uvítal vyvedení jednoho nebo dvou USB konektorů na přední nebo boční stranu, aby byly po ruce. Dále vidíme LPT port. Sice se LPT port už moc nepoužívá, ale když je vzadu místo, tak proč ho tam nemít. Občas se nějaká ta tiskárna na LPT najde. Vedle je klasický konektor D-SUB (VGA) pro připojení monitoru. Spíš bych zde očekával DVI výstup pro připojení LCD. Samozřejmě nechybí vstup pro napájecí konektor a větrání procesoru.

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na levé straně je umístěno jen DVD. Toto řešení se mi líbí, protože při vysunování a manipulaci s DVD nám nepřekáži myška, jak tomu bývá u notebooků, které mají optickou mechaniku vpravo. Zde je opět vidět mřížka, za kterou se skrývá jeden ze dvou reproduktorů.

ASUS A6Km - notebook pro práci a občasné hraní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkové rozmístění konektorů je určené pro praváky. Napovídá tomu hlavně umístění DVD. Ale tím nechci samozřejmě říct, že leváci na tomto kousku nemohou pracovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama