amd-nove-produkty-nova-era-zacina
Zábava Článek AMD nové produkty - nová éra začíná

AMD nové produkty - nová éra začíná | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 5. 2007 01:00 50

Seznam kapitol

1. Procesory - technologie 2. Procesory - konkrétní modely 3. Čipsety - RD790+ už brzy 4. Grafické karty 5. Svatá trojice - nejbližší budoucnost?

Po generaci velice úspěšných procesorů řady K8, které se pomalu ale jistě ubírají do křemíkového důchodu, nastává čas změny. Příchod další generace, která se dle prapůvodních zpráv měla jmenovat K8L a podobně se kvapem blíží a proto nastal správný čas si o tomto svěžím větru v procesorovém nebi povědět trochu více. Přirovnání o novém větru na obloze je přirovnání příhodné, jelikož nová generace se nazývá "Stars" - hvězdy.

Reklama

V této kapitole se podíváme na konkrétní modely a na kompletní řadu procesorů, které AMD uvádějí dnes oficiálně na trh pod názvem Phenom. Dle tiskového prohlášení se bude celá platforma pro domácí použití nazývat tímto názvem, tudíž nejde jen o procesory samotné ale o název uceleného řešení.

AMD nové produkty - nová éra začíná
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová strategie a vize firmy se dá vyjádřit asi takto : Chceme přinést všem uživatelům fenomenální zkušenost s naší novou generací našich procesorů. Která bude extrémně výkonná, energeticky úsporná a přinese uživatelům jen ty nejlepší dojmy, jak z vizuální tak uživatelské stránky. Nová generace přináší do našich domovů : Zábavu, práci a vysoký výkon v "megataskingu", spolu s nízkou spotřebou a v podobě malých úsporných počítačů. To všechno nám sděluje oficiální tisková zpráva, pojďme se ale podívat na konkrétní modely.

AMD nové produkty - nová éra začíná
i Zdroj: PCTuning.cz

Tabulka nám předvádí všechny dostupné modely kterých se dočkáme. Na specifikacích, názvech se už nic oficiálně měnit nebude. Nejrychlejším procesorem nové generace bude "Phenom FX" s jádrem Agena na taktu 2600MHz a opravdu brutálním taktem HT sběrnice 3600MHz. Tento čip bude určen pouze pro patici Socket F - 1207 a je tudíž určen pouze pro platformu AMD 4x4. Ostatní pomalejší procesory řady "FX" budou určeny do stávající patice AM2, nebo do novější AM2+. TDP nejvyšších modelů se přiblíží dnešním dvou-jádrovým procesorům "FX" což na čtyř-jádrový procesor není zrovna špatné.

Prvním procesorem "pro masy" se stane model "Phenom X4", který se od nejvyššího modelu bude lišit pouze taktem 2400MHz proti 2600MHz, všechny ostatní parametry zůstávají stejné, včetně taktu HT sběrnice. V tomto ohledu se spekuluje o faktu že tyto procesory budou mít úplně zamčený násobič a nepůjde s ním hýbat, což ovšem potvrdí až testy.

Dvou-jádrové varianty procesorů budou postavené na jádru "Kuma" a nejrychlejší model bude pracovat na frekvenci 2800MHz s tím že všechny ostatní parametry budou stejné jako u high-endu. Dokonce frekvence HT sběrnice bude vyšší, a to 4200MHz. Tento procesor bude jistě pro dvou-jádrové Core 2 velmi zdatný soupeř. Poslední procesor "Phenom" bude dvou-jádro na frekvenci 2400MHz s taktem HT 3600MHz. Poslední jmenované modely přijdou na trh ale až příští rok na jaře.

AMD nové produkty - nová éra začíná
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vidíme tak se na staré - dobré Athlony a Semprony nezapomnělo a několik modelů ještě ponese jejich jména dál. Jediný dvou-jádrový procesor této kategorie poběží na taktu 2200MHz, bude mít pouze 1MB L2 cache a L3 bude zcela chybět. Frekvence HT sběrnice bude 3200MHz a TDP je 65W. Tento procesor by měl spatřit světlo světa někdy v létě příštího roku.

Poslední dva desktopové procesory jsou jedno-jádrové s takty 2200MHz a 2400MHz, cache L2 je ovšem 512kB takže by jejich výkon mohl odpovídat dnešním Athlonům 64.

Tabulky nám odhalují ještě jednu zajímavou věc, a to je změna taktu HT sběrnice spolu s různými modely. Rychlost této sběrnice bude mít zřejmě na výsledný výkon větší vliv než dosud a než se čekalo. Spolu s "půlkovými" násobiči a nezávislým taktováním čipsetu a pamětí bychom se mohli setkat s velmi zajímavými možnostmi přetaktování a zvyšování výkonu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama