amd-mluvi-o-45nm-vyrobe-ddr3-a-socketu-am3
Novinka AMD mluví o 45nm výrobě, DDR3 a Socketu AM3

AMD mluví o 45nm výrobě, DDR3 a Socketu AM3

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

2. 5. 2007 00:00 4

Procesory architektury K10 sice ještě nejsou na trhu, AMD už však hovoří o přechodu na 45nm postup.

Reklama

Až AMD uvede své nové procesory rodiny K10, což bude podle některých v létě a podle některých ke konci roku, budou tyto procesory vyráběny dnes používanou 65nm technologií. Intel hodlá své první 45nm procesory představit někdy počátkem příštího roku nebo možná již koncem tohoto roku. AMD chystá rozjet 45nm výrobu ve druhé polovině příštího roku, tedy poměrně brzy po Intelu. Narozdíl od Intelu, který se chlubí pokroky ve výrobní technologii, AMD zůstává u osvědčeného SOI (Silicon on Insulator).

AMD mluví o 45nm výrobě, DDR3 a Socketu AM3
i Zdroj: PCTuning.cz

První procesory založené na architektuře K10 a vyráběné 45nm procesem budou čtyřjádrové a nesou název Deneb/Deneb FX (verze FX je pro dvouprocesorové sestavy platformy QuadFX, tou dobou spíše už OctoFX). Toto je kódové označení, takže v obchodě si procesory koupíte pod jiným názvem. Proslýchá se, že už to však nebude Athlon, neboť AMD prý toto jméno u architektury K10 opustí a nově by se desktopové procesory AMD měly jmenovat "Phenom".

Deneb (bez FX) bude mít vylepšený paměťový řadič, který bude podporovat paměti DDR3, a bude také používat nový Socket AM3. Kdysi se hovořilo o Socketu AM3 a o zpětné kompatibilitě se Socketem AM2. Nicméně, AMD se rozhodlo pojmenovat zpětně kompatibilní patici "Socket AM2+" a trojku ponechalo pro platformu s podporou DDR3. Résumé tedy zní: Socket AM3 nebude kompatibilní se Sockety AM2/AM2+. Protějškem Denebu v serverovém segmentu bude Shanghai. Ta má podle starších zpráv také disponovat zvětšenou L3 cache oproti Barceloně, takže pro Deneb bude pravděpodobně platit to samé.

AMD mluví o 45nm výrobě, DDR3 a Socketu AM3
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už bylo řečeno, Deneb bude prvním čipem, který přejde na novou výrobní technologii. Jádra Propus a Regor jsou nástupci 65nm jader Kuma a Rana. Všechny tyto čtyři procesory jsou dvoujádrové a liší se přítomností L3 cache. Kuma a Propus ji budou mít, Rana a Regor nikoliv. Dvoujádrové 45nm procesory AMD se však objeví až koncem příštího roku, spíše až v roce následujícím.

Ještě později na 45nm proces přejdou low-endové procesory. Po příchodu generace K10 budou tuto roli zastávat zastaralé modely architektury K8 a navíc má AMD ještě letos představit 65nm die-shrink Sempronů (Manila) - jádro Sparta a také jednojádrové Athlony 64 s 65nm jádrem Lima. Low-end 65nm K10 se tedy objeví s určitým zpožděním; tento procesor zatím nese název Spica. Jeho 45nm nástupce s podporou DDR3 se jmenuje Sargas.

Chcete-li se dozvědět něco více o zmíněných procesorech, nebojte se použít funkci hledání.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama