Acer Aspire Z5610 - Výkonné a dotykové All-in-One PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Acer Aspire Z5610 - Výkonné a dotykové All-in-One PC

Acer Aspire Z5610 - Výkonné a dotykové All-in-One PC

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

11. 2. 2010 16:00 16

Seznam kapitol

1. Provedení, design a konfigurace 2. Příslušenství, operační systém, konektory 3. Monitor, webkamera, televize 4. Acer TouchPortal, Microsoft Surface a dotykové ovládání 5. Ovládací prvky
6. Syntetické testy 7. Herní testy 8. Akcelerace HD videa 9. Chlazení, hlučnost, spotřeba 10. Závěr

All-in-one počítačů je na trhu už poměrně dost, většina ale založená na platformě Intel Atom nebo notebookové Centrino 2. Ani jedno řešení nenabídne moc výkonu, který se čas od času může hodit i u počítače do obýváku. Jednou z výjimek je Acer Aspire Z5610, který v 23“ dotykovém monitoru ukrývá solidní stroj s výkonným procesorem.

Reklama

Vývoj ovládání počítače jde stále dopředu a už dnes se nám dělí v podstatě na dvě větvě: první, kdy používáme části těla a druhá, kdy používáme pouze mozek. Nervové ovladače pro počítače už sice jsou, ale je stále co dohánět, protože to dokonalé není. Ovládání počítače například rukama je jasné. Už od začátku kdy tu s námi byly myši a klávesnice jsme museli používat ruce.

Acer Aspire Z5610 - Výkonné a dotykové All-in-One PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Vývoj jde dál a dnes už nemusíme používat klávesnici a myš, ale můžeme se dotýkat přímo obrazu na monitoru. Ale jaká je budoucnost? Možná to bude něco na princip Projectu Natal od Microsoftu, bezdotykové ovládání počítače rukama, ala Minority report. Nebo se spojí dokonce s nervovým ovládáním a počítač udělá, na co pomyslíte. Ale pojďme se podívat na, to kvůli čemu jste začali číst tento článek, tedy multidotykový All-in-One počítač Acer Z5610.

Acer Aspire Z5610 - Výkonné a dotykové All-in-One PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Když nám počítač dorazil a já poprvé uviděl tu krabici, zhrozil jsem se. Krabice je větší než minule testovaná skříň Cooler Master HAF 922. Když se vám povede ji otevřít, najdete zde pečlivě zabalený počítač s příslušenstvím. Vše výrobce myslel na otřesy při dopravě, a proto nemáte šanci, že byste monitor nějakým způsobem poškodili.





 

Celý počítač je zasazen do 23“ monitoru s poměrem stran 16:9. Vzhledem ale nepřipomíná monitor nýbrž menší televizi. Ve spodní liště nalezneme reproduktory, které jsou licencované na Dolby Home Theatre. Monitor je postaven na 3 nožičkách, dvě vpředu po stranách a jedna větší vzadu. Ta je díky speciálnímu mechanizmu pohyblivá a můžete tedy jednoduchým zatlačením do horní části monitoru celý počítač naklonit.



 

V horní části také nalezneme webkameru spolu se dvěma mikrofony. Webkamera snímá v rozlišení až 1280x800. V prostoru mezi monitorem a reproduktory je ukryta osvětlovací trubice. Díky promyšlené konstrukci slouží v noci jako skvělé osvětlení klávesnice. Další osvětlení se nachází na konci předních nožiček. Zde se ale jedná pouze o stylový doplněk. Co se týče materiálu, byl jsem trošku zklamán. Celé tělo je tvořeno plasty, pouze nožičky jsou z oceli.





 

Konfigurace

Počítač je jako jeden z mála založen na výkonné platformě. Unvitř se skrývá desktopová platforma Intel P45, ve které je osazený čtyřjádrový procesor Q8200 na frekvenci 2,33 GHz, kterému asistují dva dvougigové moduly DDR3 s rychlostí 1333 MHz. Pro hry byla zvolena grafická karta ATi Mobility Radeon HD4670 s 1GB DDR3 videopaměti v provedení MXM modulu. Ta má parametry jádra podobné HD3870, tedy 320 Stream procesorů a 128bit paměťová sběrnice. Potěšší tedy možnost v budoucnu grafiku vyměnit za výkonnější,  stejně tak i procesor. Jako datové úložiště byl zvolen 1TB disk Seagate Barracuda 7200.12. Dále je zde DVD-RW Slot-in mechanika, WiFi, hybridní TV tuner a Bluetooth. Škoda, že výrobce neosadil Blu-Ray mechaniku. Za cenu, uvedenou přímo od Aceru, 27 500 Kč, bych Blu-Ray mechaniku očekával. Nicméně v obchodech (CZC) je o pár tisíc levnější.

Acer Aspire Z5610 - Výkonné a dotykové All-in-One PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama