2x-cooler-master-pro-pentia-4-hlinik-vs-med
Skříně, zdroje, chladiče Článek 2x Cooler Master pro Pentia 4: hliník vs měď

2x Cooler Master pro Pentia 4: hliník vs měď | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

15. 10. 2003 00:00 37

Seznam kapitol

1. Konstrukce chladičů 2. Testy a závěr

Dobré chlazení je základem každého stabilního počítače. Existují rozmanité možnosti jak chladit, počínaje klasickými chladiči až k vodnímu chlazení. Hlavním požadavkem při výběru chladiče musí být nejen dobré vlastnosti při chlazení, dalším kritériem na které bychom měli hledět je hladina hluku. Je velmi nepříjemné když při sledování vašeho oblíbeného filmu slyšíte jako doprovod "ryk" chladiče CPU. Dnes jsou prostě v kurzu chladiče účinné a zároveň tiché. Posledně jsme testovali tichý chladič pro Pentia 4 od firmy Nexus, dnes jsme obdrželi dva "protikandidáty" od firmy Cooler Master.

Reklama

Metodika testování

K testování samotných Cooler Masterů jsme vzali i nedávno testovaný chladič firmy Nexus model

PHT-3600. Jeho recenzi jste si v nedávné době mohli přečíst zde. Použijeme jej tedy jako referenční bod, pro jeho velmi dobré chladící vlastnosti a také nízkou hladinu hluku. K testům byl použit jeden z velmi oblíbených "vytápěcích programů", Prime95 (Torture Test).

Testování proběhlo při okolní teplotě 22 °C. Jako "topení" byl použit procesor Intel Pentium 4 3,2GHz Northwood, umístěný v desce Chaintech 9PJL, která byla umístěna na volně na stole, aby se mohly lépe ukázat rozdíly ve výkonech u jednotlivých chladičů. Jak jsem si ověřil, v uzavřené skříni nejsou rozdíly tak dobře patrné jako při testování venku. U procesoru bylo ještě zvýšené napětí na hodnotu 1,6V. Teploty byly odečítány pomoci Motherboard Monitoru. Všechny hodnoty čidel - napětí, teplot i otáček jsme automaticky zapisovaly do logu v intervalu 10s. Chladiče byly po vložení do PC 10 minut temperovány při spuštění Prime 95 (Torture test). Pak následovalo 10 minut ustálení teploty a následně opět 10 minut Torture test a 10 minut zchlazení. Jako tepelně vodivou pastu použili klasickou bílou s kysličníky kovů. Je levná, časem se neztrácí, dokáže dobře vyplnit mezery a dosahuje solidních výsledků. Důležitými jsou tedy dvě kritéria, chladící schopnosti a produkovaný hluk. Hluk byl opět známkován podobně jako ve škole, kdy 1 je téměř neslyšitelné, 2 velmi tiché, 3 slyšitelné, 4 hlasité a 5 nesnesitelné.

Nejprve se tedy podíváme na výsledky jedotlivých chladičů.

Měděný Cooler Master XI4-7H52A

2x Cooler Master pro Pentia 4: hliník vs měď
i Zdroj: PCTuning.cz

Červený proužek znamená u všech chladičů spuštění Torture testu. Teplota, při které procesory Pentium 4 začnou zpomalovat je 70°C a jak vidíte s tímto chladičem se nám podobných teplot ani zdaleka nepodařilo dosáhnout. Hlučnost tohoto chladiče je přiměřená, není tichý ani hlasitý, do běžných PC je však velmi dobře použitelným pro své vynikající chladící schopnosti.

Teplota min: 45 °C
Teplota max: 55 °C
Hlučnost: 3

"Sluníčko" Cooler Master KI4-7H52A (01)

2x Cooler Master pro Pentia 4: hliník vs měď
i Zdroj: PCTuning.cz

Hliníkové provedení chladiče už tak dobré výsledky nemá, v některých momentech je i o 6°C vyšší než u předchozího chladiče. Předpokládám však že zvýšení teploty je dáno konstrukcí chladiče (motýlek). Výběr hliníku má také vliv na nějaký ten stupeň Celsia navíc. Hlučnost větráčku je i díky větším otáčkám než u předchozího modelu o málo větší, proto jsem se rozhodl v hodnocení hlučnosti trochu zhoršit známku. Chladič sám o sobě je taky dobrou volbou pro běžné spotřebitele, oveclockerům bych ho však nedoporučil.

Teplota min: 51 °C
Teplota max: 61 °C
Hlučnost: 3-          

Nexus PHT-3600

2x Cooler Master pro Pentia 4: hliník vs měď
i Zdroj: PCTuning.cz

Nedávno testovaný chladič Nexus dopadl v tomto porovnání nejhůře. je však třeba podotknout, že se jedná o nejtišší chladič v testu. Pokud bych měl tento chladič oznámkovat, dostal by 2+ a pokud použijete ještě zpomalovač, jedná se o jeden z nejtišších klasických chladičů na trhu.

Teplota min: 51 °C
Teplota max: 64 °C
Hlučnost: 2 (Bez zpomalení)

Celkové srovnání

V následujícím grafu můžete porovnat jak si chladiče vedly "face-to face". S dřívějšího testu můžeme usuzovat, že klasický boxovaný chladič Intelu by se umístil mezi hliníkovými typy - je stejný nebo mírně účinnější než Nexus.

2x Cooler Master pro Pentia 4: hliník vs měď
i Zdroj: PCTuning.cz


nižší teploty jsou pochopitelně lepší...

Závěr

Nové chladiče firmy Cooler Master dopadly "jak který" - měděný KI4-7H52A (01) nás doslova dostal. Je vidět že pasiv serverového typu exceluje - platí zde však známý fakt: měď chladí dobře ale musí se na ni dost foukat (je to diky poněkud horšímu koeficientu přestupu tepla na rozhraní měď/vzduch). Kvůli tomu tento chladič není nijak tichý. S klidem bych ho doporučil overclockerům, pokud bychom se rozhodli pro extremní overclocking P4-ky, byl by asi tou nejlepší volbou. Je to bezpochyby chladič se skvělým poměrem cena/výkon.

Hliníkový model nás, přes svoji inovativnost, nijak nešokoval - chladí podobně jako řešení Intelu, hvězdicový tok vzduchu je dobrý tam, kde je třeba foukat např. na northbridge (zejména tam, kde je integrovaná grafika 845G, 865G). Je třeba si však uvědomit, že výkony byly porovnávány na nejrychlejším procesoru dneška (3,2GHz) a to ještě z mírně zvýšeným napětím. I za těchto podmínek vyšel levnější, hliníkový model velmi solidně.

Nexus chladí relativně nejhůře - je však zdaleka nejtišší (ostatní dva se drží cca na úrovni Intelu). I zde tedy platí úměra, že u klasické konstrukce záleží hodně na toku vzduchu. Pokud jsou otáčky a tok vzchuchu nízké, účinnost chlazení klesá. Je třeba vždy vycházet z požadavků - u extrémně přetaktovaných procesorů se musíte s vyšším hlukem smířit.

Za přibližně 780,- Kč koupíte v nejbližší době typ XI4-7H52A a hliníkový model bude možno pořídit za 420,- Kč. Ceny jsou přibližné (přebrány z kursu dolaru 14.10.2003). Chladič Nexus koupíte u firmy Abacus za 465,- Kč bez DPH.

Na poslední chvíli: Zdá se, že se firma Cooler Master zhlédla ve svých nových odstředivých větrácích a vynikající měděný radiátor testovaného typu KI4-7H52A osadí "nástavbou" známou z řady Aero XX. Chladič se jmenuje Aero 4 (ISB-V73) a vypadá takto:

2x Cooler Master pro Pentia 4: hliník vs měď
i Zdroj: PCTuning.cz

Distributory chladičů Cooler Master jsou firmy LEVI a ProCA, chladiče jsme obdrželi z holandské centrály Cooler Masteru. Distibutorem chladiče Nexus je firma ABACUS.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama