Hry a aplikace, které si ve virtuální realitě musíte vyzkoušet
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Hry a aplikace, které si ve virtuální realitě musíte vyzkoušet

Hry a aplikace, které si ve virtuální realitě musíte vyzkoušet

Jan Preclík

Jan Preclík

16. 3. 2017 03:00 12

Seznam kapitol

1. Zábava pro starší generace 2. Nostalgie, u které se zapotíte 3. Zaujme dětí, mladistvé i dospělé 4. Horor, který vás donutí sundat helmu 5. Originální akční sci-fi – Damaged Core 6. Pro milovníky adventur
7. Multiplayerový Wave shooter nářez – Raw Data 8. Jen tak se proletět – Eagle Flight 9. Pro fanoušky klasiky 10. Akce v americkém vidlákově – Arizona Sunshine 11. Závěr

Dnes je tomu necelý rok, kdy se VR platforma pro PC dostala na pulty obchodů. I přes tak krátkou dobu je dnes možné najít stovky titulů, které si můžete zdarma nebo za úhradu vyzkoušet. Rozhodli jsme se z nepřeberného množství her vybrat deset zajímavých titulů, díky kterým si první setkání s VR užijete a budete chtít víc.

Reklama

Většina z dostupných titulů představuje, zejména kvůli početní převaze malých studií, která testují tuto novou technologii, pouhé pokusy a seznamování s vývojem aplikací ve světě VR. Samozřejmě se setkávají s veskrze negativními ohlasy.

Velká herní studia se do vytváření her pro VR z důvodu nízké rentability pouští zřídkakdy. Ostatní se, výměnou za exkluzivitu na určitou platformu, nechají dotovat přímo od výrobců setů pro virtuální realitu, kteří se tímto způsobem snaží zvýšit počet prodaných kusů svého hardwaru. Jen hrstka velkých hráčů se pod hrozbou ztrátového projektu rozhodne pro vývoj na vlastní pěst.

Mezi nezávislými vývojáři se však na druhou stranu najdou světlé výjimky, které si nechají záležet jak na grafice, hudebním doprovodu tak i hratelnosti a originalitě. Setkal jsem se však s řadou titulů, jejichž screenshoty a krátké trailery slibovaly jedinečné zážitky a skvělou hratelnost, ale opak byl pravdou.  Na ty natrefíte spíše na steamu, který je mnohem otevřenější malým vývojářům s horší kvalitou produkce, než jeho konkurence.

Tou je zejména Oculus store, kde se díky jemnějšímu sítu a pečlivějšímu výběru setkáte s odpadem minimálně. Nevýhoda Oculus store je naopak v tom, že ve chvíli, kdy hra nenaplní vaše očekávání, není možné žádat o vrácení peněz. Každý takový nákup je zčásti sázkou do loterie a je třeba pečlivě zvažovat, zda má ta která aplikace smysl. 

Z toho důvodu jsme pro vás připravili výběr nejzajímavějších titulů napříč žánry, které ve vás nezanechají jen dojem typu „Je to sice moc hezký, ale žádná revoluce se nekoná.“

Zábava pro starší generace

Já: „Tati, pojď si zkusit VR helmu, mám na ní skvělé aplikace!“

Otec: „Ale vždyť víš, že mě to tvoje hraní na PC nikdy nebavilo.“

Já: „Tohle se s tím ale nedá vůbec srovnat. Zkus si to aspoň na chvilku a uvidíš sám.“

Takhle nějak vypadalo přemlouvání, se kterým jsem vyrukoval na svého tátu, kterému hraní na PC nikdy nic neříkalo a zdráhal se ho vyzkoušet. Po krátkém přemlouvání však na mé výzvy přistoupil a díky správně zvoleným aplikacím nevycházel z úžasu. Představíme si tedy dvě aplikace, které nalákají i starší generace k vyzkoušení PC VR setu.

theBlu

První z nich, kterou ostatně doporučuji jako startovací aplikaci každému, kdo se s VR helmou prvně seznamuje, je tento krátký, ale intenzivní zážitek z prostředí podmořského světa. Nejkratším a zároveň nejintenzivnějším zážitkem je setkání s kosatkou na palubě vraku starobylé lodi.

Díky fotorealistické grafice navozuje tato dvouminutová ukázka pocit, že se skutečně nacházíte na dně oceánu. Při náklonu přes palubu vidíte mořské dno, které se rozléhá zhruba dvacet metrů pod vámi. Zanedlouho připluje plejtvák obrovský, který si vás svým tmavým okem nevěřícně prohlíží. Dvěma mávnutími obrovskou ocasní ploutví pak mizí v nekonečných mořských hlubinách.

Hry a aplikace, které si ve virtuální realitě musíte vyzkoušet
i Zdroj: PCTuning.cz

Další dema jsou o něco delší s větší možností interakce. Můžete například děsit sasanky, které se před vašimi doteky „zapouzdří“, odhánět rybičky, které proplouvají kolem vás nebo se dotýkat proplouvajících světélkujících medúz.

Hry a aplikace, které si ve virtuální realitě musíte vyzkoušet
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry a aplikace, které si ve virtuální realitě musíte vyzkoušet
i Zdroj: PCTuning.cz

Po vyzkoušení této aplikace vaši dědečkové a babičky doslova vyletí z pantoflí a budou děkovat bohu za to, že je nechal dožít se doby, ve které si mohou takovou věc, bez nutnosti neoprenového obleku a vláčení se s kyslíkovou bombou na zádech, také vyzkoušet.  Otázkou je, zda toto technologické demo stojí za investici 10 eur. Pokud máte v plánu předvádět VR svému širokému okolí, pak rozhodně ano. Sami si však nezapnete toto dvacet minut trvající dechberoucí technologické demo více než dvakrát.

Google Earth

Starý dobrý google earth zavítal také na displeje VR headsetů. Pro počítačové nadšence je ovládání pomocí ovladačů Vive poměrně jednoduché, starší generace s ním však budou trochu zápasit. Jakmile si je ale osahají, zjistí, že mají na dlani defakto celý svět, jehož krásy mohou spatřit z pohodlí svého obývacího pokoje.

Po spuštění aplikace vidíte kolem sebe vesmír a před sebou naší mrňavou modrou planetu v obrovských rozměrech. S tou můžete různě otáčet, ale hlavně zoomovat na jednotlivá místa na planetě, díky čemuž se můžete během třiceti vteřin podívat kamkoli vás napadne. Chcete se podívat na svůj rodný dům, místo svého současného bydliště, do ulic rušného New Yorského Manhattanu nebo Niagarské vodopády? Žádný problém. Stačí ukázat na místo na mapě a během pár okamžiků vychutnáváte krásy těchto míst.

Spousta zásadních míst na planetě Zemi je zpracovaná plasticky. Nečekejte však, že se podíváte do konkrétních ulic těch nejzapadlejších vesniček, kam jste jezdili trávit letní prázdniny. Ty spatříte pouze ze satelitních snímků. Oproti tomu v Praze a dalších větších městech se můžete proletět doslova každou ulicí.

Hry a aplikace, které si ve virtuální realitě musíte vyzkoušet
i Zdroj: PCTuning.cz

K dispozici jsou také dema, která vás za poslechu relaxační melodie vezmou na určitá místa na světě, jejichž souřadnice jsou pro vás velkou neznámou. Podíváte se tak do Nevadské pouště, k mostu Golden Gate, na Liberty Island (který je mimochodem zpracován velmi věrně v prvním Deus Exovi), popřípadě na kopec Corcovado v Rio de Janeiru, kde se ve výšce 710 metrů nad mořem tyčí obrovská socha Krista Spasitele.   

Hry a aplikace, které si ve virtuální realitě musíte vyzkoušet
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry a aplikace, které si ve virtuální realitě musíte vyzkoušet
i Zdroj: PCTuning.cz

Google Earth nabízí opravdu nezvyklý a nevídaný zážitek, díky kterému starším generacím zůstanou dlouhou dobu stát zbytky vlasů na hlavě. Většina z vás, čtenářů, má však nepochybně do důchodu daleko, pojďme se tedy podívat na zábavnější VR software.

Hry a aplikace, které si ve virtuální realitě musíte vyzkoušet
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama