HTC Vive – Nejlepší set pro Virtuální Realitu na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HTC Vive – Nejlepší set pro Virtuální Realitu na trhu

HTC Vive – Nejlepší set pro Virtuální Realitu na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 3. 2017 03:00 15

Seznam kapitol

1. Virtuální realita 2017 2. HTC Vive – představení 3. Instalace HTC Vive 4. Software a prostředí 5. Hraní her
6. Jak spustit běžné hry (RE 7) ve VR 7. Jak spustit hry pro Oculus na Vive 8. Sledování videa 9. Měření výkonu grafik 10. Závěr

Na trhu jsou dnes tři použitelná VR řešení. Vyzkoušel jsem Oculus Rift, Playstation VR i HTC Vive. Poslední jmenovaný je absolutně nejlepší ve všech směrech. Co vše vám nabídne? A má už dnes cenu investovat do VR, nebo ještě nenadešel čas, a je dobré počkat? Odpověď není snadná, efektní VR ale opravdu je.

Reklama

Virtuální realita 2017

Možná se to bude zdát až neuvěřitelné, ale virtuální realita, neboli plochý obraz vnímaný člověkem jako prostorový, udělala své první krůčky už v roce 1838. V přístroji zvaném stereoskop se spojily dvě fotografie a vytvořily tak dojem prostoru. Později byl přístroj vylepšen a patentován v roce 1939 jako „View-master Stereoskop“ a byl užíván k virtuální turistice. Stejný princip jako toto řešení, používá Google a jeho Cardboard, což je v tuto chvíli nejlevnější VR zařízení.

Telesphere Mask
i Zdroj: PCTuning.cz
Telesphere Mask

První pokusy s obrazovkou namontovanou v „brýlích“ začaly v roce 1960. Zařízení se jmenovalo „Telesphere Mask“ a je asi prvním, skutečným předchůdcem dnešních náhlavních souprav (HMD). Obraz v něm byl ale pouze statický. Později bylo toto zařízení vylepšeno, kdy systém dokázal snímat polohu hlavy a přizpůsobovat obraz uvnitř změnám polohy. Systémy poté vyvíjela armáda a mnoho dalších subjektů, pro komerční využití se s nimi začalo počítat až v osmdesátých letech. Nejznámější je asi sada VPL, která byla tvořena brýlemi a speciální rukavicí. Cena byla ale astronomická, přesto jde o první skutečné řešení pro hráče. Scházel ale obsah. Zrodila se ale virtuální realita jako název odvětví.

Ke značné popularizaci virtuální reality přispěl zejména film Trávníkář (1992), který se stal kultem. Ve filmu je používaný právě systém VPL. Zde je nutné podotknout, že zobrazení virtuálního světa v tomto filmu je dodnes utopií, ani dnešní systémy takové grafiky a interaktivity nejsou schopné. Veřejnost navnaděná tímto snímkem, spustila zájem o VR a trh reagoval. V roce 1993 oznámila VR set společnost SEGA, nakonec se ale na trh, který mezitím vystřízlivěl, nikdy nedostal.

HTC Vive – Nejlepší set pro Virtuální Realitu na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na trh ale přišel Virtual Boy od Nintenda, který byl skutečně funkčním řešením, ale hrát jej bylo utrpení. Obraz byl jen červeno-černý, a po dvou minutách váš mozek odmítal pokračovat v hraní. Fyzicky to bylo opravdu peklo. Systém zcela propadl, dnes je zřejmě sběratelskou raritou.

Dalším filmem, který opět zvedl zájem o virtuální realitu, je „The Matrix“, pro některé jasně nejlepší film všech dob, který kromě super trikových záběrů nastolil divákům i filozofický rozměr a budil k zamyšlení. Od té doby se VR stále vyvíjí. Osobně si pamatuji nějakou předváděcí akci, kdy jste si vlezli do snímacího okruží, nasadili helmu a rukavice a pohybovali se v prostředí kostkatém jako LEGO. V krátké hře jste chodili po domě a brali do rukou předměty. Nebylo to špatné, ale dojem to neudělalo nijak zásadní.

Skutečný rozmach VR nastal až v posledních pěti letech. Po 3D monitorech, které zcela propadly, ale které byly prvním krůčkem přinést VR masám, se dnes nacházíme v době, kdy si můžete koupit set virtuální reality a nestojí to statisíce. Jedním z prvních byl Oculus, který nakonec koupil Facebook a už do něj moc neinvestuje. Z pohledu hráče, který zkusil všechny systémy, je Oculus zkrátka horší než HTC, ale je levnější (v těchto dnech opět oficiálně zlevnil).

Na trhu máme tři systémy pro hry (Cardboard a podobné jsou spíše jen pro video). První je Playstation 4 VR sada. Ta má dvě zásadní výhody, je celkem levná – celý kit za 13 000 korun.

HTC Vive – Nejlepší set pro Virtuální Realitu na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

V ceně je kamera, brýle a dva ovladače. Druhá zásadní vlastnost je dostatek skutečných her, a to se počítá. Také nepotřebujete počítač, hrajete na své PS4. Nevýhodou je naprosto ohavný obraz ve srovnání se dvěma konkurenčnímu řešeními. Než hrát ve VR takhle, tak raději vůbec – i když to může být jen můj subjektivní pohled.

Druhým řešením je Oculus Rift HD, který má sice stejný HMD (brýle) jako HTC, ale je ochuzenější. Místo prostorových ovladačů, dostanete Xbox gamepad a snímací kamera je pouze jedna. To předurčuje použití v podstatě jen v sedě na místě. Kamera vás ve větším prostoru zkrátka nezaměří. Za cenu 17 500 korun jde o poměrně drahé zařízení, ke kterému potřebujete ještě výkonný počítač.

HTC Vive – Nejlepší set pro Virtuální Realitu na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejlepší, neboli nejvybavenější je HTC Vive. S touto sadou je VR zážitek nejlepší. Za 22 000 korun dostanete brýle, dva prostorové snímače a dva ovladače. HTC stojí nejvíc, ale také nejvíc nabízí. Se systémem můžete hrát v prostoru a omezeně se i pohybovat ve hrách, navíc tracking pomocí dvou senzorů je velice přesný a funguje perfektně. Ovladače vám ve hrách slouží jako „ruce“ a vtažení do VR hry je dokonalé. Ovšem i přesto, že je set HTC nejlepší, má své mouchy, ke kterým se v průběhu recenze dostaneme...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama