gigabyte-3d-aurora-hlinikovy-kriznik
Skříně, zdroje, chladiče Článek Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník

Bronislav Kujál

Bronislav Kujál

20. 9. 2005 01:00 30

Seznam kapitol

1. Gigabyte 3D Aurora – balení, popis a design 2. Gigabyte 3D Aurora – vnitřní uspořádání, příslušenství a systém chlazení 3. Gigabyte 3DAurora – montáž, první dojmy a hlučnost 4. Gigabyte 3DAurora – dosažené teploty a závěr

Gigabyte je v oblasti skříní pro PC úplným nováčkem, takže bude velmi zajímavé sledovat, jak si se svým prvním počinem poradil. Skříň je určena pro všechny uživatele, kteří přemýšlejí o vodním chlazením, ale velmi dobře si poradí díky třem 12 cm větrákům i bez něj. Na závěr doplním, že se jedná o celohliníkovou skříň s velmi zajímavou cenou.

Reklama

Ze Smolného přijel vojenský motocyklista. Byl to kurýr od Lenina, který vyřizoval vojenskému revolučnímu výboru: "Okamžitě zahajte útok! Je čas obsadit Zimní palác!" A vtom už do tmy zahřměla dělová rána, signální výstřel z křižníku "Aurora".

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Nemusíte mít obavy, tento úryvek z průběhu Velké říjnové revoluce nemá za úkol zavzpomínat na " staré časy". Ale tak jako křižník Aurora se stala symbolem začátku temného období komunismu, tak se počítačová skříň 3DAurora může stát symbolem začátku výroby počítačových skříní firmy Gigabyte. Rozšíření produktů této levnější značky je vždy vítáno, hlavně díky obvyklému vyvážení ceny a výkonu. Takže se pohodlně usaďte a pojďme se společně podívat co to vlastně ta 3DAurora je.

Balení

Obrovská krabice, kterou po zakoupení této skříně obdržíte napovídá, že název 3DAurora tu není pouhou shodou jmen či náhodou. Vzhledem k rozměrům krabice, je její váha až zanedbatelná a získáte dojem, že musí být prázdná. Obrovská fotka přes celou krabici naznačuje design podobný právě tomuto historickému křižníku. Skříň je v kartonu vložená v tvrzené pěně, která úspěšně odolá všem nervózním projevům a fotbalovému talentu některých přepravců.

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Popis

Po vybalení lehoučké skříně si ji prohlédneme ze všech stran. Svými rozměry, které zahrnují výšku 522mm, délku 510mm a šířku 205mm, se skříň řadí mezi největší BigTowery. Skříň patří mezi klasické provedení s umístěnou základní deskou na pravé straně, to znamená, že k jakékoliv úpravě budete vždy manipulovat s levou bočnicí. Je nutné dodat, že se 3D Aurora vyrábí ve čtyřech verzích. Můžete si vybrat mezi černým a stříbrným provedením. Obě tyto provedení výrobce nabízí ve dvou materiálech. První je celohliníkové provedení, které zahrnuje masivní hliníkové čelo a 1mm silný hliníkový plech, který je použitý kompletně pro celou skříň. Toto provedení se může pochlubit extremně nízkou vahou 7,1kg bez zdroje. Druhé materiálové provedení zahrnuje stejné hliníkové čelo, liší se však tím, že zbytek skříně je vyrobený z ocelového plechu SECC 1mm. Toto provedení je samozřejmě těžší, ale vzhledem k rozměrům a materiálu je přesto uvedená váha 11,7kg velmi slušná.

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

K našemu testu jsem dostal k dispozici celohliníkové provedení v černé barvě. Celý povrch je vyvedený v jemném matném nástřiku černé barvy, který je sice velmi efektní, ale také velmi citlivý na vše. Po chvilce manipulace se skříní počítejte s nehezkou sbírkou otisků prstů, které však jdou jednoduše odstranit nějakým saponátem.            

Design

Tvůrci horké novinky firmy Gigabyte, měli zřejmě v křižníku Aurora lehkou inspiraci. Což je zřejmé při pohledu na čelo skříně, kdy vrchní část čela může svým obloukovitým tvarem mírně připomínat velitelský můstek křižníku. Čelo je ve spodní části ukončeno vypouklým krytem větráku, který je zepředu perforovaný a boční hrany mají z obou stran sedm otvorů. Právě tato část může vzdáleně připomínat trup lodi a  pokud se podíváte na skříň mírně zešikma, jistá podobnost s Aurorou tu je. Zbytek skříně mimo čela a bočního okna, už ničím zvláštním nezaujme a jedná se o klasikou skříň. Zda se Vám skříň svým designem líbí či ne, nechám pouze na Vás a pokud budu hodnotit sám za sebe, skříň jako celek vypadá velmi pěkně.

Pokud bych chtěl obhajovat svůj názor, jistě bych uvedl, že se jedná o desing, který se snaží zaujmout hlavně svou vyvážeností, která je velmi dobře skloubená s praktičností. Mírné doplňky jako je leštěné logo s náznakem azbuky a vyfrézovaný lesklý proužek přes čelo, dodávají skříni navíc luxusní šmrnc. Snad bych jen dodal, že 3D Aurora vypadá trošku lépe ve stříbrném provedení. Je to ovšem otázkou vkusu každého z nás a budu se těšit na Váš názor v diskuzi.

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Hliníkové čelo jsme si již zběžně popsali a zbývá pro upřesnění jen dodat, že vrchní dvířka čela se otevírají směrem nalevo. Tyto dvířka jsou z jednoho kusu masivního hliníku a ke skříni jsou připevněná dvěma kvalitními panty. Nechtěnému otevírání dvířek brání dva kulaté magnety, které dvířka udrží i při prudším pohybu či přenášení. Dvířka jdou navíc zajistit proti nenechavcům na lanparty zamčením. Zámek je na pravé straně skříně. Po otevření těchto dvířek, získáme přístup k tlačítku power a reset a k mechanikám. Prostor je tu pro montáž pěti panelů či mechanik do 5,25“ pozic a dvou 3,5“ pozic. Spodní část čela je pevná a slouží jako krytka a nasávací prostor pro přední 12cm větráček. 

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Na levé straně skříně najdete již zmíněný zámek čelních dvířek. Pod tímto zámkem jsou umístěné externí výstupy dvou USB 2.0, jednoho IEEE 1394 a jeden audio výstup a výstup mikrofonu. Pod těmito výstupy jsou zcela na spodu skříně umístěné LED diody. Červená pro signalizaci aktivity HDD a zelená pro signalizaci zapnutého PC. Toto umístění jak diod, tak výstupů omezují umístění skříně pouze na levou stranu. Pokud chcete mít skříň po pravé ruce, přístup bude poněkud nepohodlný v případě, že skříň bude pouze na zemi. Pokud máte stůl do kterého plánujete skříň postavit, může se Vám stát, že se vůbec k výstupům nedostanete a budete muset řešit situaci dodatečným nákupem nějakého multifunkčního panelu.   

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Pravá strana slouží pro montáž základní desky a na pravé bočnici z tohoto důvodu najdete madlo, kterým po zatáhnutí rychle bočnici uvolníte. Pod madlem je další zámek, kterým bočnici zajistíte a zamezíte přístup do skříně. Celé bočnici dominuje okno, které je ohraničené plastovým rámečkem. Okno není zakryté plexisklem, ale dvojitým pletivem. První vrstva je z velkých otvorů o poloměru 6mm. Pod ní je velmi jemné pletivo, které s otvory 1mm mají za úkol zabránit nasávaní prachu do skříně.

Jemné pletivo zachytí opravdu většinu prachu, což už je vidět během týdne. Okno v bočnici slouží nejenom k zviditelnění obsahu skříně, ale nemalou měrou přispívá i k chlazení skříně. Díky tomu, že je na konci skříně v úrovni chladiče procesoru a grafické karty, umožňuje dvojici zadních 12 větráčků nasávání studeného vzduchu a dost výrazně přispívá k chlazení. Pro úplnost zbývá ještě dodat, že pro zvýšení chlazení skříně díky otvorům v pletivu, bez problému umístíte libovolný počet dalších větráčků. Omezením v tomto případě je pouze velikost okna, které je 185x 320mm. Tyto rozměry umožní použití dalších dvou 12cm větráčků.

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Skříň stojí na čtyřech nožkách, které jsou zespodu skříně ve dvou stejných plastových držácích. Nožky jsou v držáku na kraji v kloubu, který umožňuje natočit nožky podle potřeby do třech poloh. Nožky můžete nechat buď schované pod skříní v úhlu 90° a nebo je mírně vytáhnout do úhlu 45° a nebo je zcela narovnat. Nožičky bohužel nemají zespodu žádnou gumu a tak je nutné počítat s tím, že po sobě nechají stopy na nějakém měkkém povrchu. Nahoře pod čelem si můžete všimnout plastového štítku s nápisem 3D Aurora. Štítek s nápisem propouští modré světlo a funguje jako jednoduchý projektor, který promítá pod čelem nápis na zem.

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

  

Zezadu skříně je nahoře otvor pro zdroj, pod ním jsou mřížky dvou 12cm větráčků. Dále je tu sedm slotů pro karty, což je dostačují i pro největší formáty MB. Všimněte si dvou kulatých otvorů po pravé straně, ty slouží pro protažení hadic vodního chlazení a nebo kabeláže do, nebo ze skříně. Využití při vodním chlazení je jasné, ale také je využijete zejména pokud vlastníte externí multifunkční panel, jehož propojující kabeláž není určená přímo do základní desky, nýbrž do zadních výstupů. Tyto dva otvory jsou ohraničeny měkkou gumou, která chrání hadice i kabely před prodřením o ostrou hranu plechu.

Tyto otvory jsou velmi praktické a musím pochválit Gigabyte za to, že při návrhu skříně myslel na veškeré možnosti.

Gigabyte 3D Aurora - hliníkový křižník
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama