Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností

Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 5. 2017 03:00 29

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 1080 Ti na maximum 2. Asus GTX 1080 Ti Turbo 3. Frekvence karty "na vzduchu" 4. Stabilita taktů na vzduchu – 13 her 5. Co brzdí GTX 1080 Ti?
6. Maximální přetaktování na vzduchu 7. Úprava BIOSu a limitů karty 8. Přetaktování GTX 1080 Ti pod vodou 9. Výsledky her před a po přetaktování 10. Závěr a doporučení

V dnešním článku vám představíme taktování velkého Pascalu, neboli čipu GP102, na kartě GeForce GTX 1080 Ti. Vezmeme nejlevnější model od Asusu, vyzkoušíme taktování na vzduchu, poté jej osadíme vodním blokem, vyměníme BIOS a vypneme limity. Výkonnější referenci GeForce GTX 1080 Ti najdete jen těžko (2,1 GHz).

Reklama

GeForce GTX 1080 Ti na maximum

Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností
i Zdroj: PCTuning.cz

Před nějakou dobou jsme vám přinesli test Nvidia Titan X, přetaktovaného na maximum s vodním blokem. I když je tento výkon stále nepokořen běžnými GeForce GTX 1080 Ti na vzduchu (i těmi nejvýkonnějšími), jeho čas je zpečetěn. Nvidia vydala jeho následníka, plně odemčený čip GP102 na kartě Nvidia Titan Xp. Ještě než vám s vodním blokem předvedu právě Titan Xp, chtěl jsem udělat ještě stejný test s GeForce GTX 1080 Ti. Aby bylo zkrátka vidět, kam se může její výkon v domácích podmínkách maximálně dostat. A kolik výkonu lze mít za polovinu ceny Titána. Vzduchové chlazení je jen hračka, pravý hráč potřebuje vodu, jedině ta mu dá maximální možný výkon a stále ticho.

Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadání testu je jasné: Koupit nejlevnější GeForce GTX 1080 Ti na trhu, tedy nějakou FE (referenční) edici. Tu dnes koupíte i pod dvacet tisíc s daní. To je dobrá cena – o hodně lepší, než byla ta zaváděcí u Founders Edition. Karta od Asusu v provedení Turbo je jen o pár stovek dražší. Tuto kartu samozřejmě vyzbrojíme vodním blokem, a vyženeme jí až k limitům jejího jádra. Pokud nebude stačit voda a maximální možnosti stávajícího BIOSu, nasadíme těžký kalibr – upravený BIOS, který vypne omezení TDP.

Takhle výkonnou GeForce GTX 1080 Ti pak porovnám s podobně „vyšroubovaným“ Nvidia Titan X a za pár dní v dalším článku také s Titan Xp. Rovněž zjistíme, jaký výkon ve svém maximu nabídne výrazně levnější GTX 1080 Ti, o kolik jí Titan Xp překoná a zdali to bude stát za rozdíl v jejich cenách. Už teď je ale jasné, že by musel Titan Xp nabízet o desítky procent vyšší výkon, což nebude. I tak půjde o zajímavé srovnání čipů GP102 ve všech jeho podobách na trhu. Než tedy naší kartu řádně potrápíme, podívejme se v rychlosti na testovanou kartu, kterou je model od Asus s označením Turbo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama