vysledky-amd-za-kvartal-q3-13
Novinka Výsledky AMD za kvartál Q3/13

Výsledky AMD za kvartál Q3/13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 10. 2013 13:53 7

I když se může zdát, že výsledky Q3 jsou dobré, je to jen zdání - nic se nezměnilo.

Reklama
Výsledky AMD za kvartál Q3/13
i Zdroj: PCTuning.cz

(vývoj ceny akcií AMD dnes - pokles o 8,3 procent)

Dnes se nám to nějak sešlo, slibuji ale, že tohle je poslední článek o AMD před víkendem. V těchto dnech AMD zveřejňuje výsledky za třetí kvartál roku 2013. I když se firma snaží stále špatnou bilanci a nezájem o své produkty zamaskovat, nám to neuniklo. Většina webů se rozplývá, že je AMD opět v zisku, není to ale díky produktům. My známe pravdu. Však si situaci podrobněji zanalyzujme:

Výsledky AMD za kvartál Q3/13
i Zdroj: PCTuning.cz

Za dvojici předchozích kvartálů AMD skončilo se ztrátou 157 a 74 milionů dolarů, konec třetího kvartálu Q3/13 proti tomu vypadá lépe, ovšem jen vypadá. Výsledný čistý zisk 48 milionů se zdá jako výrazný posun k lepšímu, abychom ale pravdu odhalili, je nutné finanční zprávu prostudovat důkladně, včetně dobře skrytých pasáží. Skutečný zisk není totiž 48 milionů dolarů ale jen 2 miliony dolarů. Ptáte se jak to? - Je to jednoduché. Právě 46 milionů dolarů na zalepení části prodělku totiž AMD dostala za prodej a zpětný leasing Singapore Facility. Takže, i když se AMD snaží maskovat špatné hospodaření, tabulkou se ziskem 48 milionů touto transakcí, a mnoho medií jim na tento trik skočilo. Tak nám to neuniklo a my naviják nespolkli. Bilance AMD za poslední čtyři kvartály je děsivá: mínus 645 milionů dolarů.

Situace stále není dobrá, hrubá marže klesá. AMD ale přeci jenom prolomilo bariéru neúspěchu a pomalu roste. Na poli grafických karet si AMD v prvním kvartále polepšila z 35,7 procent na podíl 38 procent. Nvidia naopak o více než dvě procenta klesla (na 62 procent). Podíl procesorů AMD na trhu vyrostl za poslední kvartály z 20,6 procent na 21,9 procent. V serverech ale podíl opět propadl. Nicméně, příští kvartál snad konečně dojde další část plateb za čipy do konzolí, a bilance bude lepší. Tentokrát už není moc, co prodat a zpět pronajmout.

Zdroj: AMD, Barrons

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama