google-milion-dolaru-za-prolomeni-prohlizece-chrome
Novinka Google: Milion dolarů za prolomení prohlížeče Chrome

Google: Milion dolarů za prolomení prohlížeče Chrome

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

3. 3. 2012 06:00 18

Celkem milion dolarů, 18,7 milionů korun, Google rozdá za to, že někdo najde a využije chyby v prohlížeči Chrome nebo i Windows a nakazí jej nějakým virem, třeba malware.

Reklama

Každoročně se koná netradiční soutěž, ve kterém je cílem dostat se do nějakého systému nebo třeba dostat jistý malware do počítače. To se většinou děje přes webové prohlížeče. Tato každoroční soutěž se jmenuje Pwn2Own a jejími hlavními sponzory je bezpečností sekce HP nazývaná TippingPoint a ještě minulý rok býval i Google. Tato soutěž má za úkol odhalit případné chyby a tímto způsobem je najít a opravit. Hráči navíc dostanou pěknou odměnu a mnohdy i místo u nějaké společnosti jako bezpečností šéf.

Google: Milion dolarů za prolomení prohlížeče Chrome
i Zdroj: PCTuning.cz

Letos se ale Google rozhodl souběžně s Pwn2Own spustit i soutěž vlastní. Ta bude na bezpečnostní konferenci CanSecWest a to z důvodu změny pravidel. Změněna byla především část, že soutěžící nemusí zveřejnit postup, kterým postupovali a napadli tak systém, jejich vývojářům. To se společnosti nelíbí a tak pořádá svojí soutěž, na které rozdá až 1 milion dolarů ve stejné soutěži. Dostat se přes prohlížeč Google Chrome.

K těmto účelům se používají tzv. exploity, což jsou speciální programy nebo sekvence příkazů, které využívají lidskou chybu v kódu, která způsobí nezamýšlenou činnost programu a umožňuje tak získat nějaký prospěch. Obvykle se jedná o ovládnutí počítače nebo nežádoucí instalaci software, která dále provádí činnost, o které uživatel počítače neví, například instalace malware. Na předchozí soutěži byla výhra za jeden úspěšný exploit 20 000 dolarů. Nyní to bude 60 000 dolarů za nalezení bezpečnostní chyby v prohlížeči Chrome a nebo 40 000 dolarů za chybu v některém z jiných programů, které jsou připraveny pro práci. Typicky Windows. Celkově si na tuto soutěž Google přichystal 18,7 milionů korun.

Zdroj: ComputerWorld

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama