amd-uvadi-phenom-ii-x4-980-s-taktem-3-7-ghz
Novinka AMD uvádí Phenom II X4 980 s taktem 3,7 GHz

AMD uvádí Phenom II X4 980 s taktem 3,7 GHz

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 5. 2011 08:00 15

Dnes přichází na trh nejrychleji taktovaný procesor z produkce AMD, čtyřjádrový Phenom II na taktu 3.7 GHz

Reklama
AMD uvádí Phenom II X4 980 s taktem 3,7 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešním dnem se na trh dostává pravděpodobně poslední Phenom II X4 vůbec - Phenom II X4 980 s frekvencí 3,7 GHz. Jde o nástupce modelu Phenom II X4 975 s taktem o 100 MHz nižším. I když se jěště na jaře hovořilo o modelu "990" s frekvencí 3,8 GHz, jsem si stoprocentně jist, že už určitě nevyjde. Uvedení Bulldozeru se blíží a další Phenom s o málo vyšším taktem už by byl zbytečným počinem. Procesor pracuje s napětím 1,4V a nepodporuje Turbo v žádné podobě.

My máme procesor kompletně změřený, zbývá jen recenzi dopsat. Tedy vám ji nenabídneme dnes, ale za pár dní. Jak se dalo očekávat, výkon se proti staršímu modelu mnoho neliší. Zajímavé je ale zejména přetaktování, jež nebylo vůbec špatné. No posuďte sami ..

AMD uvádí Phenom II X4 980 s taktem 3,7 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste si mysleli, že Phenom II X4 nikdy nemůže pracovat na frekvenci 5 GHz na vzduchu, mýlili jste se! Dosáhnout takové frekvence ale není jen tak, potřebujete opravdu brutální zdroj se silnou 12V větví. Můj testovací OCZ 800W s napětím 1,7V už spínal proudovou ochranu, toto napětí a proud dokázel zvládnout až 1000W zdroj Corsair. Také potřebujete brutální chlazení. Já sice chladil vzduchem, ale pasiv chladiče jsem ofukoval dvěma průmyslovými ventilátory Sunon s 5000 otáček. Procesor se držel "zuby nehty", cívky pískaly, ale nakonec test prošel stabilně. Víc už jsem z procesoru na vzduchu nedostal, v recenzi se ale můžete také těšit na další výsledky s přetaktováním. S procesorem jsem si pohrál i pod dusíkem a padaly hezké frekvence, více až v celé recenzi za pár dní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama