samsung-vyvinul-super-pls-novou-variantu-rychleho-ips-pro-mobily
Novinka Samsung vyvinul Super PLS – novou variantu rychlého IPS pro mobily

Samsung vyvinul Super PLS – novou variantu rychlého IPS pro mobily

Jan Černý

Jan Černý

14. 12. 2010 11:00 7

Samsung je sice největším výrobcem drahých LCD displejů pro mobilní telefony, ale s příchodem iPadu začal svoji pozici ztrácet.

Reklama

Do uvedení iPhonu 4 a iPadu patřil Samsung k největším výrobcům displejů pro mobilní zařízení. Přiznejme si ale zcela otevřeně – IPS od LG Displays na produktech Apple jsou lepší než Super LCD od Samsungu. Navíc kategorie prodktů Apple není zrovna malý trh. Proto se korejský gigant rozhodnul pustit do vývoje konkurenceschopnější technologie, kterou nazval Super PLS.

Samsung vyvinul Super PLS – novou variantu rychlého IPS pro mobily
i Zdroj: PCTuning.cz

Super (Plane to Lane Switching) vychází z IPS (In-Plane Switching), kdy je pixel rozdělený do dvou struktur. Ty se nacházejí mezi horizontálně uspořádanými polarizačními filtry. Bez přivedení napětí jsou krystaly v kolmé pozici k filtru a nepropouští světlo a na filtru není žádný obraz. Podle velikosti napětí se krystaly otáčejí až do polohy rovnoběžné s filtrem.

Samsung vyvinul Super PLS – novou variantu rychlého IPS pro mobily
i Zdroj: PCTuning.cz

A právě v oblasti polohování krystalů provedl Samsung Mobile Display (SMD) 30 inovací, které si nechal patentovat. Tvrdí, že snížil výrobní náklady o 15 %, a jak je ze snímků se slečnou patrné, vylepšil i pozorovací úhly, díky nimž bude obraz v ostrém úhlu jasnější až o 100 % oproti konkurenčním technologií. Podle SMD se budou nejvyšší modely Super PLS k dispozici ve WXGA rozlišení, tedy 1 280 × 720 bodů, což je více než u Samsung Galaxy Tab (1 024 × 600) nebo u iPadu (1 024 × 768). Masivní výroba má začít během prvního čtvrtletí příštího roku (Q1 2011). Osobně mě velice zajímá, zda se někdy prosadí AFFS (pozorovací úhly 180 °) a kdy začne v produkci převažovat AMOLED (není potřeba podsvícení) potažmo Super AMOLED.

Zdroj: TZ Samsung (KR), FlatpanelsHD

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama