nvidia-a-x86-cipy-saga-pokracuje
Novinka nVidia a x86 čipy, sága pokračuje

nVidia a x86 čipy, sága pokračuje

Michal Kleman

Michal Kleman

24. 12. 2009 09:00 15

Toto pokračování již tak dlouhého seriálu o nVidii a procesorech svým nadpisem možná trochu připomíná sci-fi/fantasy film, avšak x86 CPU nVidie až tak "fantasy" nejsou.

Reklama

Žaloba podaná na Intel minulý týden hraje nVidii značně do karet. FTC (Federal Trade Commission) v žalobě zmínila několik bodů, které mají "odmonopolizovat" trh s x86 procesory. Nejdůležitější jsou body 17 a 18:

17.: Požadujeme, aby Intel uvolnil technolohie (a vše, co souvisí s procesory a čipsety Intelu) ostatním, a to skrze licencování technologií nebo jinými způsoby, které nařídí FTC, třetím stranám. Možné bude například nařídit prodloužení současných licencí.
Toto pravděpodobně otevře nVidii dveře, aby si mohla licencovat x86 procesory a otevřít tak boj s Intelem "na další frontě."
 18.:Zákaz Intelu ošetřit své smlouvy tak, aby licence na x86 procesory byla nepřenosná mezi vlastníky. Umožněno má být také financování třetí stranou, outsorcování výroby, nebo jakákoliv možnost majitelů licence rozšířit výrobu.

nVidia a x86 čipy, sága pokračuje
i Zdroj: PCTuning.cz

I pokud tato žaloba výjde a Intel bude muset splnit podmínky, nVidia to nebude mít lehké. Vývoj x86 čipu trvá minimálně 4 roky a téměř miliardu Amerických Dolarů. Po internetu sice kolovaly "zvěsti," že nVidia již procesor vytváří, všechny však byly společností popřeny.

Podle Expreview

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama