Zpátky do pravěku – 3D akce Marathon z minulého století je zdarma na Steamu
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Zpátky do pravěku – 3D akce Marathon z minulého století je zdarma na Steamu

Zpátky do pravěku – 3D akce Marathon z minulého století je zdarma na Steamu

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

13. 5. 2024 20:10 1

Jste-li milovníky klasiky a rádi se hrabete v dávné minulosti, nesmíte si Marathon nechat ujít. Je to výlet do časů, kdy svět byl ještě v pořádku (víceméně).

Reklama

Každá retro akce, která projde omlazovací kůrou a dá se spustit na dnešních strojích a systémech je u mě vítaná. V mnoha případech je možno staré vykopávky hrát jen přes emulaci Dosu, někdy je k dispozici fanouškovský moderní port a někdy se dočkáme nefalšovaného remasteru. Marathon vyšel ke konci roku 1994 pro Mac a my, příslušníci vyšší PC kasty, jsme si ho zahrát nemohli. Ne že by na tom tolik záleželo, měli jsme Doom, System Shock, Quake a další hity. Na PC vyšel druhý díl Marathon 2 Durandal, ale ten se v dobové konkurenci neprosadil. Přesto však firma Bungie (proslavená sérií Halo) nyní uvolnila první Marathon pro PC zdarma na Steamu.

A využila k tomu letitý fanouškovský port Aleph One, vylepšený o moderní propriety jako vyšší FPS, 4K, širokoúhlý HUD, filtrování textur a prostě všechny techniky pro lepší zážitek. Bungie nám cpe pod nos sice jen první díl, ale chystá se zdarma druhý i třetí. Marathon je ve své podstatě klasická 3D akce s enginem lepším než má Doom, ale nedosahující kvalit Build enginu. Nicméně velká přednost byla promyšlený příběh a interaktivita s prostředím, bez které se hráč nemohl hnout dál. Čili nešlo jen držet fire a šipku kupředu. Marathon patrně moc hráčů nenadchne, ale veteráni by mohli mít radost z nového retro přírůstku do knihovny.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama