Google Gemini Nano bude špehovat vaše hovory aby vás ochránila před podvodníky
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Google Gemini Nano bude špehovat vaše hovory aby vás ochránila před podvodníky

Google Gemini Nano bude špehovat vaše hovory aby vás ochránila před podvodníky

David Švrček

David Švrček

15. 5. 2024 08:10

AI model Google Gemini Nano bude odposlouchávat hovory uživatelů, aby je ochránila před podvodnými hovory. Užitečná funkce nebo způsob, jak získat data?

Reklama

Gemini Nano, AI model od Google, dostal aktualizaci, která má chránit uživatele Android telefonů před podvodníky. Během konference I/O 2024 Google uvedl, že tato funkce pomůže uživatelům lépe odhalit pokusy o krádež osobních údajů.

Při demonstraci této funkce volá neznámé číslo a tvrdí, že peníze osoby v bance jsou v ohrožení a měly by být převedeny na bezpečné místo (nejčastěji BitCoin automaty). V této chvíli Gemini Nano zasáhne, přeruší konverzaci a upozorní osobu, že jde pravděpodobně o podvod. Připomene také, že banky nikdy nežádají o přesun peněz jinam kvůli bezpečnosti. Tento zásah tak potenciálně zachránil peníze volaného před tím, aby si je užíval scamer z druhé půlky zeměkoule.

Někteří lidé totiž v podobných situacích jednají impulzivně a následují pokyny podvodníků. Jde o nátlakový způsob jednání, kdy útočník oběť dostává do stresové situace pomocí frází o nutném rychlém jednání, o nebezpečí ztráty životních úspor apod…

Google Gemini Nano bude špehovat vaše hovory aby vás ochránila před podvodníky
i Zdroj: obrázek poskytla společnost Google

 Na druhou stranu tato funkce přináší i určité otázky. Umělá inteligence od Google odposlouchává hovory uživatelů. Co s takovými daty asi dělá? A opravdu se jedná jen o dobrou věc pro ochranu uživatelů? Tohle je věc, která tedy alespoň mě značně znepokojuje. Podle Google má Gemini Nano běžet pouze lokálně na zařízeních, což znamená, že zpracování zvuku probíhá přímo na telefonu a data by měla zůstat na něm, ne  nikde na serverech. Přesto všichni známe Google a víme, že to nemusí být tak  úplně pravda. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama