Velký test 16GB SDHC paměťových karet – nebojte se nízké ceny
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Velký test 16GB SDHC paměťových karet – nebojte se nízké ceny

Velký test 16GB SDHC paměťových karet – nebojte se nízké ceny

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

1. 8. 2011 03:00 32

Seznam kapitol

1. Úvod do paměťových karet 2. Testovací metodika a tabulka parametrů 3. A-Data Class 2, A-Data Class 10 4. A-Data Class 6, Emtec Class 6 5. Kingston Class 4, Kingston Class 10 6. Panasonic Class 10, Verbatim Class 6
7. Patriot Class 10, Patriot Class 6 8. SanDisk Class 10, SanDisk Class 4 9. Team Class 10, Team Class 6, Transcend Class 10 10. Čtečky paměťových karet 11. Výsledky testů 12. Závěr a hodnocení

V dnešním testu se podíváme na 15 paměťových karet. Ve výběru jsou zastoupeny všechny rychlostní třídy a také paměťovky s označením UHS. Podíváme se nejenom na jejich rychlosti, ale i kvalitu a poměr cena / výkon. Díky němu se nakonec do čela vyhouply levnější karty, jejichž ceny začínají na příjemných 500 Kč.

Reklama

Tento test je inspirovaný článkem Velké srovnání šestnácti 16GB flash disků s USB 2 i USB 3. Ceny dnešních karet jsou velice rozmanité. Zatímco nejlevnější, které se hodí tak do kompaktního fotoaparátu, pořídíte už za 500 Kč (16 GB), pro profesionální zařízení pravděpodobně budete potřebovat nějaké mnohem rychlejší, a můžete se tak dostat na cenu až 2 500 Kč.

Všechny dnes testované paměťové karty jsou typu SDHC a mají kapacitu 16 GB. Označením SDHC (Secure Digital High Capacity, SD 2.0) se označují karty s velikostí od 4 do 32 GB. Do 4 GB se značí pouze SD a od 64 GB jsou to SDXC (Secure Digital Extended Capacity, SD 3.0). Pak zde máme ještě jeden přenosový protokol, který se nazývá UHS-I. Aby se mohlo využít rychlosti 104 MB/s (26 MB/s přes čtyři souběžná vlákna), musí tento protokol podporovat i záznamové zařízení.l

V našem testu jsme také srovnali tři čtečky paměťových karet. Dvě externí od výrobců Belkin a Kingston, a také interní notebookovou čtečku SD karet. Všechny mají rozhraní USB 2.0 a bohužel s křížkem po funusu nám byla nabídnuta čtečka s rozhraním USB 3.0, která má přijít na trh.

Značení rychlostí paměťových karet

Pokud si vybíráte nějakou paměťovou kartu, pravděpodobně se pozastavujete nad tím, jaké mají rychlosti a podobně. Pro tyto účely existují oficiální hodnocení. V dnešní době se používá tzv. Speed Class Rating (nebo pouze Class) a v minulosti se používaly také násobky, třeba 133×, což bylo mnohdy zavádějící.

Hodnocení typu Class (třída) je definováno skupinou SD Association, takže jsou přesně dané hodnoty pro určité třídy. Rychlosti určené hodnocením Class by měly být dosaženy i v zaplněné kartě.

Velký test 16GB SDHC paměťových karet – nebojte se nízké ceny
i Zdroj: PCTuning.cz


Tabulka rychlostí pro určité třídy | Zdroj: Wikipedia

Dalším hodnocením rychlostí jsou násobky, které jsou zastupovány znakem násobení a číslem (např. 133×). Toto hodnocení není oficiální a není nijak ověřována jeho skutečnost, jako v případě hodnocení Class.

Hodnocení přes × se provádí tak, že rychlosti přenosu jsou násobky rychlosti CD-ROM mechaniky. Ta má rychlost 1,2 Mb/s (150 kB/s). Pokud tedy máte kartu, která má označení 133×, tak po vynásobení 133 × 1,2 dostaneme 160 Mb/s, což je 20 MB/s.

Velký test 16GB SDHC paměťových karet – nebojte se nízké ceny
i Zdroj: PCTuning.cz


Tabulka rychlostí pro určité třídy | Zdroj: Wikipedia

Pokud se podíváme do tabulky rychlostí pro hodnocení přes násobky, tak zjistíme, že toto značení se používá nejvíce u těch nejrychlejších paměťových karet, protože hodnocení Class zpravidla končí na úrovni 10 MB/s. Navíc čísla jako třeba 600× na obalu vypadají moc pěkně.

Nakonec je zde ještě vlastní hodnocení pro karty s podporou přenosu přes UHS. V současné době je zatím pouze jedna třída. Karty se označují písmenkem U, ve kterém se nachází číslo třídy. Třída 1 má teoretické maximum 104 MB/s.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama