Vševidoucí oko Sauronovo, aneb žití pod dohledem kamer
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Vševidoucí oko Sauronovo, aneb žití pod dohledem kamer

Vševidoucí oko Sauronovo, aneb žití pod dohledem kamer

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 4. 2014 12:00 44

Seznam kapitol

1. Jsou všude. A strašně rychle se množí 2. Co je vám po tom, co dělám 3. V říši za zrcadlem 4. Kamerami proti kriminalitě? Statisticky k ničemu
5. Jen ty nejlepší momentky 6. Ale ohlídejte hlídače... 7. Ždímání zákazníků na míru 8. Bojujte za své soukromí

Kamerové systémy se vzmáhají a rozšiřují, jsou stále levnější a všudypřítomnější. Na skleněná oka nejrůznějších rozměrů s až zázračnými schopnostmi narazíte prakticky všude, nejspíš jich máte hned několik i u vás doma. Za chvíli to tu bude vypadat jako v Minority Report. Je ale možné, aby tento trend měl ve skutečnosti i nějaká pozitiva?

Reklama

Mám sice rád technologie, ale jsem skeptický, pokud jde o otázky jejich zneužití. V podstatě se dá říci, že každá technologie, která kdy mohla být zneužita, taky zneužita byla. Expanze kamerových technologií, které dnes najdeme ve spoustě zařízení, patří mezi ty nejviditelnější a do jisté míry nejstrašidelnější. Vždyť už George Orwell v roce 1949 napsal knihu „1984“, v níž hlavní se hlavní hrdina snaží nesedět doma před obrazovkou, přes kterou je sám sledován.

Kamer je dnes mnohem více, než by si Orwell kdy představil: Jen na typickém mobilu jsou dvě. A nikdy se nezavírají, stále zírají a jen autoři firmware ví, jestli se dívají, anebo ne. Každý notebook má kameru, která pořád civí. Někdy na lidi, kteří vám notebook ukradli, takže můžete na web vyvěšovat screenshoty z toho, jak zírají do obrazovky, hulí před ní trávu, loví si v nose holuby, shání si transsexuální prostituty anebo se třeba honí. Občas se zadaří, ukradený stroj se dohledá a zloděj je navěky ztrapněn.

Před kradeným počítačem se raději chovejte slušně! zdroj: blog Expert Vagabond
i Zdroj: PCTuning.cz
Před kradeným počítačem se raději chovejte slušně! zdroj: blog Expert Vagabond

Většinou ale kamera notebooku kouká na vás, takže se vkrádá podezření, kdo se zrovna kouká. Občas jsou to hackeři s mírně perverzáckým úletem, kterým nestačí fake voyeurská videa anebo revenge porn, prostě se musí dívat na reálné uživatelky ze sousedství. Někdy jsou to tajné služby, Snowdenem zveřejněné dokumenty naznačují, že když se NSA chce, tak se na vás přes zařízení od Apple prostě koukne.

V kontextu nedávných událostí trochu paradoxní, že?

Kameru mají i nové televize. Nevím jak vás, ale mě opravdu zneklidňuje, že by se televize, anebo někdo na ni připíchnutý, díval na to, jak před ní vyspávám. Ve spánku mi totiž řiť prchá z pod deky, což považuji za velmi neestetické i v soukromí, natož pak v přímém online přenosu pořádaném chytrou televizí. Sice je prý kamera na televizi super, protože televize ví, jestli se na ni někdo kouká a umí se podle toho vypnout, případně reagovat na komandy, ale mě tato myšlenka skutečně znervózňuje.

Kamera Oko byla součástí československých televizorů už v 80. letech minulého století. Zdroj: iVysílání ČT
i Zdroj: PCTuning.cz
Kamera Oko byla součástí československých televizorů už v 80. letech minulého století. Zdroj: iVysílání ČT

Pro případ, že Organizace pro bezpečí státu a občanů osadí všechny stroje kamerami povinně, dojde u nás doma na kombinaci černého papíru + izolepy, které věčně otevřené oko ponoří do trvalé noci. Ne. Prostě ne, žádné oko stroje na mě zírat nebude. Ani ve dne, ani v noci. Nenápadnou, ale setrvalou snahu organizací lézt lidem do soukromí kamerami či smart metery fundamentálně odsuzuji.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama