mate-v-systemu-skodnou-zkuste-hijackthis
Software Článek Máte v systému škodnou? Zkuste HijackThis!

Máte v systému škodnou? Zkuste HijackThis!

Jiří Vašek

Jiří Vašek

28. 8. 2008 07:00 60

Seznam kapitol

1. Mám podezření na nákazu, co teď? 2. HijackThis - jak chápat jeho výpis? 3. HijackThis - Ox sekce

Povědomí uživatelů o bezpečnosti ve světě počítačů se neustále zvyšuje, bohužel počet počítačů roste ještě rychleji a obrovské množství systémů je nakaženo různými "breberkami". Dnes si ukážeme jeden způsob čištění vašich Windows od nechtěné nákazy, se kterou si běžné čistící programy nemusí poradit. Použijeme k tomu známou utilitu HijackThis.

Reklama

Obecný pohled na zabezpečení počítače můžete nalézt například v našem starším článku o Eset Smart Security. Ve zkratce řečeno, možných škůdců je nepřeberné množství, využívají různé techniky infiltrace do vašeho systému, a proto je nutné využívat zabezpečení o několika vrstvách. Co však dělat, pokud přece jen dojde k nákaze?

Máte v systému škodnou? Zkuste HijackThis!
i Zdroj: PCTuning.cz

Každého asi napadne nejběžnější čistící procedura - antivirový sken, kontrola antispywarem. Tento postup je jistě chvályhodný a zabere ve velké většině případů. Ovšem pokud je napadení systému sofistikovanější (například hijack, tedy doslova pokus o převzetí kontroly), můžete čistit pořád dokola, a po restartu systému nebo znovupřipojení k internetu se havěť vrací zpátky. Čím je toto způsobeno i když jistou pasivní ochranu máte?

Inu, takový antivirový sken je schopen odhalit nákazu přímo v spustitelném souboru, ovšem na všechno ostatní je krátký. O něco lépe je na tom antispyware, který umí prohledávat kromě samotných škůdců i jejich záznamy v registru a dalších místech systému. Další možností jsou low-level utility jako například SmitFraudFix. Ani toto však nemusí stačit (pamatujte, všechny tyto čističe používají pouze omezenou databázi známých škůdců), a pak nastupuje čtvrtý level - ruční kontrola systému.

Máte v systému škodnou? Zkuste HijackThis!
i Zdroj: PCTuning.cz

Někteří z vás se teď osypali při představě, že budou procházet celý disk, registr, systémové soubory a hledat nákazu. Ne, toto by bylo zbytečné plýtvání časem. Je třeba si uvědomit, že systém je sice složitý, ale možnosti spuštění, běhu a nastavení lze prohlédnout poměrně rychle. Zbývá už jen to vše shrnout do jednoho místa, a můžete zahájit hledání podezřelého záznamu.

Existuje několik utilit, umožňujících rozumný přehled všeho, co se při startu systému spouští, dále přehled běžících aplikací a služeb, a nakonec různá systémová nastavení. Zřejmě nejznámější je právě HijackThis, na který si v tomto článku posvítíme.

HijackThis - co to je?

Získání HijackThis je to nejmenší, jedná se o freeware o velikosti několika megabytů, v současné době ve verzi 2.02. Ve verzi 2 se o něj již nestará původní autor ale společnost TrendMicro, to je však vedlejší. Podstatnější však je způsob, jakým funguje.

HijackThis v žádném případě není utilita na vyhledávání konkrétních škůdců a nelze bezmyšlenkovitě odklikat vše, co sken vyplivne. Právě naopak, jedná se pouze o pomocný nástroj a v jeho výpisu už musíte nesrovnalosti odhalit sami. Pokud označíte celý výpis programu a pokusíte se to "vyléčit", sami si zboříte systém.

HijackThis není určen pro uživatele – začátečníky, ale pro pokročilejší uživatele, kteří se umějí samostatně rozhodovat a dovedou používat vlastní rozum, případně Google. Autor ani redakce PCTuning nenesou odpovědnost za žádné škody, které si neopatrným použitím tohoto programu můžete způsobit.

Máte v systému škodnou? Zkuste HijackThis!
i Zdroj: PCTuning.cz

Po nezbytném strašení na úvod již můžeme přikročit k popisu samotného programu.

HijackThis je možné stáhnout v podobě instalátoru, portable archivu nebo přímo spustitelného souboru, vyberte si dle libosti, je to totiž úplně jedno. Samostatný spustitelný soubor je tou nejrychlejší cestou.

Nečekejte žádné složitosti, vše je velmi jednoduché. Po spuštění programu vás uvítá velmi jednoduché okno s několika volbami. Pro nás podstatné jsou první dvě - sken systému s uložením logu nebo bez uložení logu. Vysvětlení je nasnadě. Pokud jste rozhodnuti, že budete čistit systém svépomocí respektive "googlepomocí", log nepotřebujete. Naopak pokud si nevíte rady, log je možné umístit na internet (třeba diskuzní fórum PCT) a požádat ostatní uživatele o pomoc.

Máte v systému škodnou? Zkuste HijackThis!
i Zdroj: PCTuning.cz

Upozornění zejména pro uživatele Windows Vista - pro úplný výpis je třeba spustit HijackThis jako administrátor, jinak nebude mít přístup k některým místům systému. Pro Windows Vista je také doporučena verze 2.x, starší HijackThis nemusí fungovat korektně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama