compiz-fusion-instalace-ladeni-a-vliv-na-vykon
Software Článek Compiz Fusion - instalace, ladění a vliv na výkon

Compiz Fusion - instalace, ladění a vliv na výkon

Filip Eckstein

Filip Eckstein

13. 12. 2007 01:00 67

Seznam kapitol

1. Úvod a instalace 2. Compiz Fusion - popis efektů 3. Používáme Compiz Fusion 4. A jak trpí výkon?

V minulém díle jsme si za pomoci několika videoukázek předvedli mnoho oku lahodících efektů. Jestliže máte chuť všechny tyto rozmanité hříčky vyzkoušet, ale bojíte se nebo vám z nějakého podivného důvodu nefungují tak, jak by měly, dnešní díl by vám měl v jejich hladkém zprovoznění pomoci. Ukážeme si samozřejmě také možnosti a rozmanitost nastavení některých nejčastěji používaných efektů. Přesvědčíme vás, že jejich výsledná variabilita je každému uživateli skutečně šitá doslova na míru. Tak jdeme na věc!

Reklama

Minulý díl vyvolal mezi čtenáři mnoho rozporuplných názorů a reakcí, čehož je důkazem poměrně rozsáhlá diskuze pod článkem. Jejím hlavním obsahem, spíše než samotný Compiz Fusion, bylo praktické využití více virtuálních ploch na jednom monitoru. To samozřejmě záleží na individuálních potřebách každého uživatele.

Pokud se uživateli další plochy líbí, pak je otázkou, jestli dá přednost klasickému přepínání nebo efektům v 3D kabátě. Panují zde totiž názory, že práce grafického čipu naopak snižuje vytížení CPU. To je však bohužel velmi složité změřit, nicméně pár odstavečků tomu v dnešním článku jistě věnujeme. Nyní už se ale pustíme do postupu instalace a následné inicializace samotného grafického rozhraní Compiz Fusion.

Tento návod byl testován a optimalizován pro Linuxovou distribuci Linux Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon).

Jak přejít na Linux

Přestavuje pro vás svět Linuxu jednu velkou neznámou? Pokud jste začátečnicí a videoukázky v dnešním článku vás zaujaly, jistě vám přijde vhod tento několikadílný seriál, který vám s přechodem na Linux zaručeně pomůže.

Compiz Fusion - instalace, ladění a vliv na výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Zkuste Linux s Ubuntu - seriál

Instalace

Instalace Compiz Fusion je až překvapivě jednoduchá. Jeho chudší dvojče s omezenou funkčností je totiž ve většině novějších Linuxových distribucí již obsažené - zmíním zde například openSUSE/ SUSE/ Ubuntu Linux. Co se však týká výše zmiňovaného Ubuntu, v něm je CF obsažen pouze jako souhrn těch nejpoužívanějších a nejstabilnějších efektů. Ořezané efekty si navíc ani nemůžete nijak specificky nastavit, což je zcela jistě velmi omezující. Na výběr máme pouze ze tří základních módů - Žádné, Normální a Extra.

Tyto tři výše zmíněné možnosti jsou součástí tovární instalace Ubuntu (zapotřebí je samozřejmě zprovozněná podpora 3D akcelerace). Vyvoláme je z menu "Systém > Volby > Vzhled > Efekty vzhledu".

Compiz Fusion - instalace, ladění a vliv na výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

My ale přece nebudeme chtít být omezeni jednoduchými továrními efekty. Proto spustíme terminál (příkazová řádka - Aplikace > Příslušenství > Terminál) a vložíme tento příkaz:

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

Po provedení příkazu by se nám měl stáhnout a nainstalovat klient pro správu pokročilých grafických efektů - "Advanced Desktop Effect Settings". V tuto chvíli už bychom tedy neměli být nijak omezováni v používání a spravování těch nejpokročilejších efektů. Důkazem úspěšně nainstalovaného klienta je také záložka "Efektů vzhledu", ta by totiž měla nyní vypadat nějak takhle:

Compiz Fusion - instalace, ladění a vliv na výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní máme na výběr hned ze dvou způsobů, jak klienta pro správu Compiz Fusion efektů spustit - buď pomocí tlačítka "Volby", jež nalezneme ve výše zobrazené záložce nebo přímo z menu "Systém > Volby > Advanced Desktop Effect Settings". Aplikaci tedy spustíme.

Compiz Fusion - instalace, ladění a vliv na výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Teď, když máme klienta pro správu efektů spuštěného, pojďme se podívat, co všechno nám může nabídnout aneb: "Pane vrchní, přineste jídelníček!" :)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama