compiz-fusion-co-by-mohla-vista-umet
Software Článek Compiz Fusion - co by mohla Vista umět...

Compiz Fusion - co by mohla Vista umět...

Filip Eckstein

Filip Eckstein

5. 12. 2007 01:00 178

Seznam kapitol

1. Topíme se v efektech 2. Efekty pod drobnohledem 3. Nakonec frajeřinky 4. Závěr

Jste zklamání grafickými 3D efekty rozhraní Aero, kterými společnost Microsoft vybavila svůj operační systém Windows Vista? Pokud ano, pak se pro vás dnešní článek stává doslova povinným čtením. Na vlastní oči se totiž můžete přesvědčit, co to znamená investovat stovky tisíc dolarů do "průhledných rámů oken" a zároveň také to, jak vypadá výsledek práce několika desítek linuxových nadšenců. Pojďte se přesvědčit sami...

Reklama

Cílem tohoto článku není nic jiného, než malé zamýšlení nad možnostmi a budoucím vývojem grafického rozhraní operačních systémů. U Windows Vista jsme se dočkali "skleněného" rozhraní Aero, kdy po "A" (tj. zapojení grafické karty do generování a akcelerace grafického "kabátku" operačního systému) už nenásledovalo logické "B", tedy využití této akcelerace ke zlepšení použitelnosti tohoto rozhraní. Někomu by se mohlo zdát, že "3D přepínání oken" (mimochodem v praxi zcela neužitečné) je vrcholem dnešních možností... Opak je ale pravdou!

Compiz Fusion - co by mohla Vista umět...
i Zdroj: PCTuning.cz

Compiz, Beryl a Compiz Fusion

Compiz Fusion - co by mohla Vista umět...
i Zdroj: PCTuning.cz

Projekt Compiz Fusion je sám o sobě ještě poměrně mladičký, má však za sebou již léta bohatých zkušeností a mnoho spokojených uživatelů. Ptáte se, jak je to možné? Že předchozí věta je tak trošičku paradoxní? Ne úplně, Compiz Fusion je totiž výsledkem spojení (fúze) dvou základních pilířů této pokročilé grafické nástavby - kombinací grafických pluginů "Compiz Extras" a původního projektu známým pod názvem "Beryl". Cílem nově vzniklého projektu je portovat většinu osvědčených (a oblíbených) funkcí Berylu do rozšíření (tzv. pluginů) 3D rozhraní Compiz a pokračovat ve psaní dalších.

V současnosti se Compiz Fusion implementuje do většiny linuxových distribucí které využívají grafické rozhraní. Vynikajícím příkladem je například Ubuntu Linux, který je i po této stránce velmi uživatelsky přívětivý. To samé bychom mohli říci také o populární Mandrivě Linux.

Co si ale budeme namlouvat, přestože je tato grafická nástavba na opravdu profesionální úrovni, potýká se také s problémy. Jedná se především o stabilitu a občasně "zlobivou" kompatiblitu s ostatními aplikacemi, což je také důvod, proč tovární nastavení Ubuntu disponuje jen základními efekty. Prioritou ostré verze snad jakéhokoliv operačního systému by totiž opravdu měla být zejména spolehlivost, což o některých alfa verzích nejnovějších efektů Compiz Fusion skutečně říci nemůžeme. Jakékoliv mouchy jsou však většinou během velmi krátké doby opraveny - aktualizace Compiz Fusion jsou navíc plně automatizované, ničeho se tedy bát nemusíme.

Tak se předveď...

Poznámka: omlouváme se za nízkou kvalitu videa (= vysoká komprese). Radí bychom věděli, jestli se takto komprimované videa stračí nahrávat "on-the-fly" nebo jestli dochází k přerušování. Hlasujte v anketě. Pokud nebudou s přehráváním problémy, videa nahradíme novými - s vyšším datovým tokem.

Co bychom si ovšem měli pod pojmem "pokročilá grafická nástavba" představit? To by neměl být zase až takový problém, stačí se totiž prostě podívat...

Samotné Compiz Fusion disponuje samozřejmě daleko větším množstvím efektů. Nicméně je zřejmé, že všechny jsme ve výše uvedeném videu zhlédnout nemohli. To by totiž po stránce časové nebylo vůbec únosné. Některé efekty navíc nelze aktivovat současně s jinými, což by znamenalo v jednom kuse přenastavovat jednotlivé hodnoty. Jedno bylo z ukázky ovšem více než evidentní - těchto úžasných efektů si bez novější grafické karty s podporou 3D akcelerace bohužel moc neužijeme. Nároky však nejsou nijak vysoké, o čemž se také přesvědčíme v příštím díle, kde se budeme podrobněji věnovat instalaci a nastavení některých vybraných efektů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama