pc-srot-gentoo-linux-maly-domaci-sluha
Software Článek PC šrot + Gentoo Linux = malý domácí sluha

PC šrot + Gentoo Linux = malý domácí sluha

Dalibor Novák

Dalibor Novák

31. 10. 2007 01:00 88

Seznam kapitol

1. Prolog - co se starým železem 2. Vybíráme vhodný hardware 3. Příprava instalace 4. 4. Vlastní instalace Gentoo Linuxu 5. Konfigurace Gentoo Linuxu 6. Ovládání a práce s konzoli

V dnešním článku se podíváme na operační systém Linux ze zcela nového úhlu pohledu. Nebudeme zde totiž psát o komplexních Linuxových řešeních konkurujících Windows Vista, dnes si popíšeme, jak nastavit a nainstalovat Linux tak, aby byl schopen činnosti na výpočetně málo výkonných výběhových počítačích. Ptáte se proč? No přece aby v této energeticky relativně úsporné formě sloužil (například stahoval data) i tehdy, kdy "hlavní PC" máte vypnuté...

Reklama
PC šrot + Gentoo Linux = malý domácí sluha
i Zdroj: PCTuning.cz

S pomocí tohoto článku, budete schopni vytvořit si sami np. svého domácího (nejen) bittorent klienta. Největší výhodu vidím v možnosti použít podobné řešení pro prakticky libovolně výkonnou konfiguraci PC.

Ideální jsou staré, na spotřebu nenáročné, počítače s procesory Pentium III (a Celerony s jádrem Tualatin), které dnes stojí méně než například... Playstation 2.

PC šrot + Gentoo Linux = malý domácí sluha
i Zdroj: PCTuning.cz

Tyto kdysi výkonné počítačové sestavy, na kterých běhaly Windows 95 či Windows 98 dnes již prakticky nemají využití. I když na nich s trochou dobré vůle rozběhneme Windows 2000 nebo Windows XP, pro normální práci jsou takřka nepoužitelné. Dlouhé chvíle čekání na odezvu systému přestanou každého normálního uživatele bavit a raději investuje pár tisíc korun na novou sestavu.

Přesto bych čtenářům rád ukázal, že i takovéto staré železo nemusíme vyhazovat, ale můžeme si z něj udělat zajímavého pomocníka podle obrazu svého. Navíc při jeho ovládání nebudeme potřebovat další monitor a klávesnici, ale budeme Gentoo Linux ovládat vzdáleně tj. "přes konzoli". Připraveni? Jdeme na to!

Spotřeba velkého PC

Čas od času používám, jako mnoho dalších uživatelů, na svém počítači bittorent klienta. V dnešní době již neplatí, že se jedná o čistě nelegální záležitost, ale místo toho se torrent dnes dostává do popředí jako kvalitní protokol pro distribuovaný přenos dat mezi uživateli.

Rozhodně mi ale nepřipadalo ideální řešení, mít po celou dobu stahování torrent souborů zapnutý počítač. Pokud si spočítáme kolik taková "průměrná" PC sestava zapnutá celý den spotřebuje energie, a vypočítáme si průměrnou spotřebu za rok, vyjde nám docela slušná částka. Naštěstí, dnes se již někteří výrobci komponent a počítačů neženou jen za výkonem za každou cenu, ale máme možnost volby či kompromisu. AMD nabízí své EE verze procesorů a doby, kdy spotřeba Intel procesoru s jádrem Presscott byla přes 100W jsou již naštěstí pryč. Přesto, mít celý den zapnutý počítač v kterém je např. grafická karta řady nVidia 8800 nebo Radeon HD 2900, se na ročním vyúčtování eklektické energie určitě projeví.

Pokud chcete zjistit přibližnou spotřebu vaší sestavy, nebudete k tomu potřebovat multimetr. Stačí kliknout na odkaz níže, kde na stránkách naleznete PSU Calculator. Možná budete výslednou spotřebou své sestavy mírně šokováni (stejně jako jsem byl i já).

http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Železo...

Pokud máte doma nějaký starý počítač, např. s PII či PIII procesorem, který již k práci nepoužíváte, možná se právě takováto sestava hodí pro náš případ. Jakou ideální sestavu použít, probereme v následující kapitole.

PC šrot + Gentoo Linux = malý domácí sluha
i Zdroj: PCTuning.cz

V mém případě jsem pro instalaci Gentoo Linuxu zvolil slim desktop od výrobce Dell, konkrétně model Optiplex NX1 z roku 1998. Tento desktop jsem získal jakožto vyřazený počítač z jednoho učiliště v místě mého bydliště. Desktop je napájen zdrojem s max. výstupním výkonem 89W, dále celá sestava obsahuje jediný větráček ve zdroji, jenž nasává vzduch přes děrovanou bočnici. Vzduch je ze zdroje vyfukován přes vnitřek počítače, čímž se ochlazuje i pasivní chladič procesoru.

Konfigurace tohoto PC je následující.

  • CPU PII Celeron 266Mhz, L2 cache 0kB
    (původní Pentium II 400Mhz jsem nahradil právě tímto Celeronem pro další snížení spotřeby)
  • 64 MB RAM
  • 40GB HDD
  • integrovaná grafická karta ATI Rage Pro 4MB
  • integrovaná síťová karta 3COM 10/100Mbit
  • integrovaná zvuková karta (- zvuková karta však není potřeba)
  • PS/2 porty pro klávesnici a myš
  • 2x USB 1.1
PC šrot + Gentoo Linux = malý domácí sluha
i Zdroj: PCTuning.cz

PC šrot + Gentoo Linux = malý domácí sluha
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: Možná se ptáte, proč právě Gentoo Linux a ne třeba Ubuntu či SuSe. Gentoo Linux jsem si vybral na doporučení kamaráda, který již dlouhou dobu tuto distribuci provozuje na své VIA Epia. Na rozdíl od jiných distribucí Linuxu, kde máme např. dostupnou jen 32 nebo 64-bitovou verzi, máme u Gentoo možnost zkompilovat si svůj systém na “míru”.

Gentoo Linux nebude určitě jediná možná volba vhodná pro starší, méně výkonné počítače. Výběr padl na tuto distribuci i z důvodu její dobré podpory a dokumentace.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama