strcte-operacni-system-do-kapsy-na-flash-disku
Software Článek Strčte operační systém do kapsy (na flash disku)

Strčte operační systém do kapsy (na flash disku)

Filip Eckstein

Filip Eckstein

21. 9. 2007 01:00 67

Seznam kapitol

1. Operační systém v kapse? Bez problému! 2. Příprava bootovacího USB klíče 3. Pracujeme s Puppy Linuxem

Chtěli byste svůj operační systém se všemi svými daty a účty mít pořád po ruce ať už jste kdekoliv? Ve světě informačních technologií existuje jedno velmi praktické řešení. Nepotřebujete žádná PDA, notebook nebo nedej bože celý hard disk. Stačí totiž vlastnit obyčejný flash disk, který navíc nemusí být ani nijak nadprůměrně objemný. Nebudu vás už ale nijak napínat, pojďme se tedy ponořit do útrob dnešního článku.

Reklama

Vždy mě fascinovala představa nosit svůj operační systém se všemi svými daty vždy v kapse a při vhodné příležitosti ho jednoduše zasunout do jakéhokoliv počítače, s nímž bych byl tu chvíli v kontaktu. Mohl bych totiž pohodlně dokončit veškerou svoji rozdělanou práci ve svém vlastním prostředí a se všemi svými nástroji, daty a zábavou.

Jak jsem již zmínil v úvodu, ve světe informačních technologií existuje řešení, které nám pomůže tento vysněný 'zlepšovák' uskutečnit. Tím řešením je právě Linux, jehož je možné využít právě k přímému bootovaní z běžného USB flash disku. V dnešním článku si blíže představíme distribuci Puppy Linux, která je k tomuto účelu skutečně ta nejvhodnější. Jistě vám ovšem vrtá hlavou, o jak velký flash disk se bude vlastně jednat. Mohu vás tedy ujistit, že vám bude bohatě stačit 128 nebo 256 MB paměti (takové flash disky se dnes rozdávají jako reklamní předměty), což je únosné nejen z finančního, ale také z praktického hlediska. Nevěříte? Věřte... ;-) Vše je dále popsáno krok za krokem!

Strčte operační systém do kapsy (na flash disku)
i Zdroj: PCTuning.cz

Představujeme Puppy Linux

Puppy Linux samozřejmě není nutné používat striktně jen k bootování z přenosného USB disku nebo SD karty, ba naopak. Tuto distribuci je totiž taktéž možné bootovat z běžného pevného disku nebo Live CD, o němž se v dnešním článku ještě zmíníme. Můžeme ho tedy považovat za plnohodnotný systém, ať už ho spouštíme z čehokoliv.

Co se týká rychlosti běhu systému, Puppy Linux využívá velmi mazané metody k dosažení té nejvyšší možné efektivity při práci s ním. V průběhu bootovaní se totiž kompletně nahraje do operační paměti RAM, v níž pak setrvá až do ukončení. Výsledkem je doslova bleskově rychlý systém, který nás při práci či zábavě jistě zdržovat nebude. Vychytralé, že?

Strčte operační systém do kapsy (na flash disku)
i Zdroj: PCTuning.cz
Strčte operační systém do kapsy (na flash disku)
i Zdroj: PCTuning.cz

Strčte operační systém do kapsy (na flash disku)
i Zdroj: PCTuning.cz

Puppy Linux nás v ničem jistě omezovat nebude. Jsou v něm totiž obsaženy veškeré základní nástroje, které jsou při práci s operačním systémem skutečně neodmyslitelné. Nechybí tedy kancelářský software, aplikace pro práci s internetem (prohlížeč, IM, e-mail klient a další), nástroje pro práci s daty (vypalovaní, zálohování, šifrování,...), několik předinstalovaných her pro zkrácení dlouhé chvíle a samozřejmě také nástroje pro správu nebo vzhled systému. Puppy toho samozřejmě dokáže mnohem více, nicméně to budeme rozebírat až v příštích kapitolách.

Nyní už se ale pojďme přenést do další kapitoly, kde si podrobně popíšeme vytvoření bootovacího flash disku (SD karty) a jeho následující aplikace na (téměř) jakémkoliv jiném počítači. Jde se na věc!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama