Nová generace Ubuntu 10.4 – co je nového u tučňáků
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Nová generace Ubuntu 10.4 – co je nového u tučňáků

Nová generace Ubuntu 10.4 – co je nového u tučňáků

Filip Eckstein

Filip Eckstein

31. 8. 2010 03:00 24

V dnešní době asi už každý slyšel o jedné z nejpopulárnějších linuxových distribucí současnosti. A protože byl přechod od minulé verze v mnoha ohledech nekonvenční a splněny byly i dávno zapomenuté sliby, připravil jsem komplexní představení nové generace včetně lehkého poodhalení příštího vydání Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat.

Reklama

Ačkoliv je stále komunita okolo linuxových operačních systému širší zasvěcenou veřejností stále považována za relativní "menšinu", rok od roku stoupá strměji. Důkazem toho jsou i statistiky společnosti Cannonical zveřejněné v dubnu letošního roku. Ty evidují na 12 miliónů uživatelů Ubuntu, nikoliv Linuxu jako takového. Vezmeme-li v potaz, že tohoto Cannonical dosáhl za svůj šestiletý vývoj, nestačí než smeknout.

Historicky třetí LTS na scéně

Koncem dubna tohoto roku se světla světa dočkala již magická desítka (číselně se ve skutečnosti jedná o sedmou generaci a 12. vydání, Ubuntu totiž začalo v roce 2004 verzí 4.10 Warty Warhog). Ubuntu s krycím názvem Lucid Lynx (bystrý rys) je navíc tzv. LTS (Long Term Support) vydáním, které je obdařeno delší, 36ti měsíční pro desktopy a 60ti měsíční podporou pro servery. Je obecně známo, že jarní LTS vydání bývají v mnoha ohledech propracovanější, stabilnější a přinášejí více novinek, než jejich podzimní bráškové. Aby také ne, mnoho komerčních uživatelů s ním vydrží i pár let.

Nová krev, nový vzhled

S novou generací ve znamení nového vzhledu, přímé podpory sociálních sítí a reorganizace tradičních balíčků softwaru přichází i nové logo po celých šesti letech nahrazující to staré.

Nová generace Ubuntu 10.4 – co je nového u tučňáků
i Zdroj: PCTuning.cz

Přestavba a modernizace vzhledu základní instalace Ubuntu je diskutována a slibována již několik verzí zpět. Nakonec byl tento požadavek splněn až nyní, kdy došlo k řadě zásadních kosmetických úprav zpodobněných v motivu Ambiance, který je svým vzhledem mnoha uživateli připodobňován k operačním systémům na bázi Mac.

"Macovské" lišty oken nyní i v Ubuntu

Asi vůbec tím nejmarkantnějším znakem připomínající Mac je bezesporu přesun trojice tlačítek sloužící k ovládání oken (Zavřít, minimalizovat, maximalizovat) na levou stranu lišty. Tato změna patří ze všech těch ostatních asi vůbec k těm nejdiskutovanějším a nejkontroverznějším. Padají zde dokonce i některé negativní ohlasy, které mi ovšem nepřijdou zrovna na místě. Prvky lze totiž během minutky zase vrátit na pravou stranu a s klidem tak můžeme zapomenout, že snad někdy k takovému "hříchu" došlo. Každopádně mě osobně tato změna připadá svěží, zajímavá a z estetického hlediska vhodná. Velmi rychle jsem si ji oblíbil. Na druhou stranu rozumím lidem, kteří například v práci nebo formou dual-boot používají jiný operační systém a věřím, že pokaždé přemýšlet a hledat, jak že to okno vlastně shodím na lištu, musí být neskutečně otravné.

Nová generace Ubuntu 10.4 – co je nového u tučňáků
i Zdroj: PCTuning.cz

První věc, jíž však budu muset kritizovat veskrze negativně je nové implicitní pozadí pracovní plochy, které je dle mého názoru zatím asi vůbec nejhorší ze všech předešlých verzí distribuce. Ač zde byla evidentní snaha o sladění s jinak fialovým nádechem vzhledu systému, levné světlé fleky v podivně fialovém pozadí Ubuntu na kráse rozhodně nedodávají. Naštěstí se zde jedná pouze o rovinu vzhledu, kde je možné všechna individuální přizpůsobení provádět doslova mávnutím ruky.

Vizuální změny se dotkly i bootovací sekvence systému

Změny se dočkala také bootovací obrazovka, která se nyní pyšní novým logem, fialovým pozadím a tečkované nahrávací lištičky. Když už jsme u bootovacího splashe, určitě stojí za to zmínit také změna předinstalačního bootovacího menu které je nyní automaticky skryté a další postup si vybíráte až za pomoci GUI po nahrání LIVE distribuce do paměti. Komplexní bootovací menu samozřejmě zrušeno nebylo, je pouze skryté a je ho možné obnovit několik sekund těsně před spuštěním nahrávací obrazovky stiskem libovolné klávesy. Záměr vývojářů je zřejmý, snaha o co nejširší zjednodušení a zpřístupnění systému.


Zvelebený instalátor

Ani instalátor nebyl ušetřen nových změn. Místo monotónní lištičky stavu instalace a jinak docela nudného "ničeho" zde totiž přibylo nové slideshow okno, které představuje různé nové vybavení desítkové verze Ubuntu včetně popisu některých změn.

zdroj: wiki.ubuntu.cz

Drobné změny v balíčku aplikací

Desítkové Ubuntu se dočkalo několika drobných změn v balíčku implicitně zapakovaných aplikací. Asi nejzásadnější proměna zasáhla oblíbený grafický editor Gimp, který již není součástí základní instalace Ubuntu. Samozřejmě to neznamená, že by ho již nebylo možné použít, v oficiálních repositářích je každému k dispozici stejně jako tisíce dalších aplikací. Jako nejpravděpodobnější verzi toho, proč byl Gimp odstraněn, vidím v úspoře místa. Tento populární grafický editor nepatří totiž mezi zrovna nejúspornější balíčky a tak uvolnil prostor například pro nový video editor Pitivi, který by měl sloužit k základním úpravám osobních videí, a to i takovým způsobem, aby vámi vytvořená videa bylo možné bez větších problémů uploadovat třeba na internet.

Částečnou funkci Gimpu prozatím převzal lehce vylepšený F-Spot, s nímž je nyní možné mnohem lépe provádět základní úpravy fotografií.

Ikona komunikace

Velmi zajímavou inovací je jistě také ikonka obálky v systray, která slouží k jednoduché správě všech komunikačních kanálů. Pod jedním menu tedy nalezneme zároveň e-mail, IM komunikátor nebo i GUI přístup k sociální síti. Vše hezky pod jednou střechou a tak se nám nestane, že by se nám systray pomalu, ale jistě plnilo haldou různě křiklavých ikon o příchozích zprávách z různých klientů. Tento "applet" nám jakoukoliv novou zprávu ohlásí jednotnou bublinou a posléze samotná ikonka obálky zezelená, ať už nám přijde e-mail nebo zpráva přes IM. Veskrze tuto novinku hodnotím kladně.

Nová generace Ubuntu 10.4 – co je nového u tučňáků
i Zdroj: PCTuning.cz


Integrovaná podpora sociálních sítí

Možnost přímého spojení se sociálními sítěmi jsem zmiňoval již výše. Nyní budu při výkladu poněkud konkrétnější. Ubuntu se dostalo integrace aplikace gwibber, která nám umožňuje připojení na jednu z osmi sociální sítí (Facebook, Twitter, Flickr,...) za pomoci speciálního grafického klienta integrovaného v operačním systému. Můžeme v psát komentáře, vkládat vzkazy nebo posílat zprávy stejně tak, jako tomu je ve webovém rozhraní.

Nová generace Ubuntu 10.4 – co je nového u tučňáků
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavost: nová hra gbrainy

Velmi hezkým zpříjemněním základní herní výzbroje Ubuntu je také hra gBrainy, která se v mnohém velmi liší od klasických pohybových her. Má se za to, že jde o logickou hru, v níž nalezneme prvky kvízu, hádanek a logických úloh. Samotná hra pak obsahuje čtyři módy, z nichž každý má prověřit jeden aspekt vašich schopností: jedná se o logické, matematické, jazykové a paměťové hříčky. Určitě ji vyzkoušejte, gBrainy je totiž velmi zábavná.

Mimo nového Gnome 2.3, které mezi námi navenek příliš znatelných změn nepřineslo, a opět velmi zrychleného startu systému (bootovací doba systému je na svém historickém minimu a ruku na srdce, je to opravdu znát) Ubuntu již více zásadních změn nepřináší.


O čem je Ubuntu One?

Ubuntu One je služba umožňující sdílet vaše data na internetovém účtu s ostatními vámi vlastněnými počítači. Každému uživateli jsou bezplatně přiděleny 2GB prostoru, do něhož můžete zapojit libovolný počet sdílených počítačů. Skrze internet tak můžeme využívat naše data z centrálního úložiště na jakémkoliv námi vlastněném počítači po celém světě. Pokud by nám snad 2GB nestačili, můžeme si za 10$ měsíčně připlatit za 50GB prostoru. Ubuntu One je jednoduchá a intuitivní služba, která je integrovaná v každém Ubuntu, její zřízení trvá pouhých několik minut a pro ty z vás, co na nějakých dokumentech či souborech pracují z několika počítačů zároveň, je to jistě velmi zajímavá pomůcka při hromadném updatu dat. Zajímavostí také je, že Ubuntu One podporuje i mobilní telefon, které též umí připojit do vaší "ubuntu one" sítě.

Nová generace Ubuntu 10.4 – co je nového u tučňáků
i Zdroj: PCTuning.cz

Ubuntu One Music Store

Poslední vydání Ubuntu bylo však zase o něco obohaceno. Jedná se Music Store integrované do hudebního přehrávače RhytmBox. Můžeme si zde vybrat ze stovek různých alb a písní, které postupně shromažďujeme do virtuálního košíku. Platbu lze uskutečnit buď přes PayPal nebo klasicky elektronickou transakcí z platební karty.

Obecně se na Ubuntu One Music Store nevyplatí z jednoho alba kupovat více písní zvlášť. Za jednu totiž můžeme zaplatit od 0.79 EUR do 1.49 EUR, kdežto za celé album ve valné většině případů zaplatíme 9.99 EUR. Vezmeme-li v potaz, že mnoho alb obsahuje kupříkladu více než 20 zvukových stop, určitě se vyplatí koupit si rovnou celé album, než z něho vybrat jen 5 písniček a ty zakoupit.

Všechny zakoupené skladby nebo alba se automaticky ve formátu mp3 začnou stahovat na váš Ubuntu One internetový disk a máte je tak v okamžiku přístupné na každém vašem zařízení připojeného na váš účet včetně mobilního telefonu.

Nevýhodou stažených skladeb je ten, že mimo písně samotné a názvu neobsahují prakticky vůbec žádné další informace. Stejným problémem trpí i e-shop samotný, tudíž je při nákupu dobré opravdu vědět, co kupujete, případně pak využívat bezplatných zvukových ukázek, které jsou dostupné u každé písně zvlášť.


Vydání nového Ubuntu s krycím názvem Maverick Meerkat (vzpurná surikata) se blíží rychleji, než by se mohlo zdát. Bude tu již 28. října letošního roku, tzn. že za méně než 3 měsíce. Již vyšlo několik volně dostupných alfaverzí, které je možné sehnat na této adrese. Pro nedočkavce, kteří by si snad poslední alfa verzi chtěli stáhnout však doporučuji zacházet se systémem velmi opatrně, stále se totiž jedná o vývojovou verzi, v níž je ještě stále řada fatálních chyb.

Pojďme se ale podívat na krátký soupis asi vůbec těch nejzajímavějších změn, na které se ve vzpurné surikatě můžeme těšit. Jedná se samozřejmě zatím jen o střípky z médií a zkušeností z alfa verzí systémů. Žádná z níže uvedených změn tedy nemusí být 100%. Již mnohokrát se stalo, že některé dlouho očekávané změny byly přeloženy do pozdějších verzí, i když už se objevovaly v aktuálních alfa verzích.

Vylepšení "Centra softwaru pro Ubuntu"

Aplikace sloužící ke snadnému vyhledávání a instalaci aplikací z repositářů by měla být s příchodem surikaty zase o něco intuitivnější a přátelštější. Kromě vyhledávání by se zde měl objevit i takzvaný "dependecy display" (displej závislostí), který ve vyhledávači aktuálně chybí. Mělo by se jednat o okénko, v němž by u každé aplikace mělo být uvedeno, na jakých softwarových balíčcích je vámi instalované aplikace závislá.

Služba OneConf: sdílení konfigurace mezi více počítači

OneConf patří mezi další ambiciózní vylepšení příští generace UbuntuOne. Uživatelům umožní uchovávat nastavení systému na jejich UbuntuOne účtu až pro několik různých počítačů zvlášť. To lze pak využít například jako záloha nastavení nebo v rámci migrace nastavení na jiné, konfiguračně totožné, stroje.

Posílení Ubuntu Netbook edice novým prohlížečem

Ubuntu Netbook Edition pro ty nejmenší subnotebooky a netbooky je sice zatím v plenkách, nicméně se začíná čím dál tím více dostávat do popředí. Její příští verzi by měl posílit nový webový prohlížeč Chromium pro Linux, na jehož vývoji se z velké části podílí Google a vychází ze zdrojového kódu známeho Google Chrome. Má se za to, že je Chromium nejen velmi rychlé, ale také úsporné, co se paměti týká.

Vylepšený instalátor nejen po vizuální stránce

Stejně jako v 10.04, i 10.10 bude disponovat značně vylepšeným instalátorem. Výrazné vylepšení instalátoru bude spočívat v možnosti dělat několik úkonů paralelně s instalací systému. Představit si pod tím můžeme například nastavení rozložení klávesnice, časového pásma nebo podrobných informací týkající se administrátorského účtu systému, a to všechno mezitím, co se Ubuntu bude kopírovat na pevný disk počítače.

Nová generace Ubuntu 10.4 – co je nového u tučňáků
i Zdroj: PCTuning.cz

zdroj: news.softpedia.com

Nové indikační menu pro komplexní ovládání hudby

Podobně, jako je tomu s "komunikačním indikátorem" v podobě obálky shromažďující všechny možné formy komunikace s ostatním světem na jednom místě, i zvuková oblast systému by se měla dočkat svého multifunkčního indikátoru, jehož pravděpodobnou podobu můžete vidět na ilustraci Marka Shuttlewortha níže.

Obsahovat by měla podrobnosti k albu, odlehčený ovládací panel a výběr přehrávaného playlistu. Mini aplikace by navíc měla být kompatibilní s většinou přehrávačů (tedy nejen s Rhytmboxem).

Nová generace Ubuntu 10.4 – co je nového u tučňáků
i Zdroj: PCTuning.cz

Vylepšení je samozřejmě mnohem více, já jsem záměrně vybíral ta nejzajímavější a nejambicióznější. Ubuntu 10.10 tu bude už za chvilku, a tak je čas již se o jeho blízkou existenci začít zajímat.

Tento článek věnující se Ubuntu rozhodně není tím posledním, ještě mám pro vás připravený druhý díl, v němž se podíváme na to, jak Ubuntu rychle a bez problému nainstalovat. Přeci jen, učený z nebe nespadl a mnoho lidí se stále Linuxu ještě trochu bojí. Já vám však ukážu, že skutečně není čeho. Ubuntu je totiž vyvíjeno lidmi pro lidi...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama