3-metody-zalohovani-ve-windows-vista
Software Článek 3 metody zálohování ve Windows Vista

3 metody zálohování ve Windows Vista

Jiří Vašek

Jiří Vašek

30. 11. 2007 01:00 24

Seznam kapitol

1. Zálohování dat ve starších verzích Windows 2. Stínová kopie 3. Centrum zálohování a obnovení 4. Jak tedy z toho ven?

Sami ten pocit možná dobře znáte. Jednoho krásného dne zapnete PC, a vaše data odešla do křemíkového nebe. Mrtvý hardware nebo zbořený operační systém jsou drobnosti, které lze lehce nahradit, ale nezálohovaná data jsou nenahraditelná. Podívejme se proto, co nového v oblasti zálohování a ochrany dat nabízí Windows Vista.

Reklama

Nejdříve si připomeneme, jak probíhala záloha dat ve starších systémech Windows.

Obnovení systému

3 metody zálohování ve Windows Vista
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozhodně nejpřelomovější funkcí, kterou Microsoft v této oblasti uvedl, bylo Obnovení systému. Tato funkce byla uvedena ve Windows ME, a dle mého soudu to byla jediná pozitivní a opravdu smysluplná funkce tohoto jinak naprosto mizerného systému. Obnovení systému fungovalo (a stále funguje) jednoduše. Při instalaci softwaru nebo v předem nadefinovaných intervalech provádí jakousi zálohu systému, takže pokud se vám povede poškodit systém, experimentujete s různými nastaveními, nebo nedejbože chytíte vir, je to nejjednodušší metoda, jak vrátit systém do původního stavu. Drobnou nevýhodou vždy bylo, že nevíte co přesně bude obnoveno, a celé to funguje jaksi obecně, globálně. Podíváme se, jak se Obnovení systému změnilo ve Windows Vista.

Záloha souborů

Samozřejmě Windows podporují již odedávna také zálohu souborů, a to přes ovládací panel zálohování, nebo přes dílčí nabídku u disků. Osobně neznám nikoho, kdo by toto používal - většina uživatelů k zálohování používá standardní formáty ZIP nebo RAR, a vypaluje soubory ručně na optické disky. Uvidíme, co se ve Windows Vista v tomto směru změnilo.

Kompletní záloha systému

Třetí potřebnou funkcí je nepochybně kompletní záloha systému tak, jak je. Toto se hodí v případě, kdy umře disk, případně celý počítač, a pokud koupíte nový, podobný tomu starému, máte možnost ze zálohy obnovit celý systém a pokračovat v práci, kde jste přestali. K tomuto účelu Windows nikdy nenabízely rozumný mechanismus zálohování, proto se staly velmi populárními aplikace třetí strany, zejména Norton Ghost. V některých edicích Windows Vista již nutnost použití aplikací třetí strany odpadá, prohlédneme si tedy vše detailně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama