cccp-pack-aneb-ffdshow-jinak-a-mozna-lepe
Software Článek CCCP pack aneb FFDShow jinak (a možná lépe)

CCCP pack aneb FFDShow jinak (a možná lépe)

Jiří Vašek

Jiří Vašek

14. 2. 2006 01:00 85

Seznam kapitol

1. CCCP? ...ten název se mi nelíbí! 2. CCCP se představuje 3. Přehrávače dodávané s CCCP

V našem minulém článku jsme si představili FFDShow jako všeuměla pro přehrávání multimédií na Vašem počítači. Mnohým se FFDShow také líbil, chyběl jim ale komplexní rámec, do kterého by mohl tento systém zapadnout - řešení, které by ihned po instalaci fungovalo v každé situaci bez instalace dalších kodeků a zdlouhavého ladění a konfigurování. A tak vznikl CCCP, a ten (tedy až na pochybnou symboliku) funguje skvěle...

Reklama

Na úvod: O programu FFDshow jsme dříve pojednávali v těchto článcích:

FFDShow má ve své standardní distribuci několik zádrhelů, které mohou docela komplikovat život. Pokud pominu ne zrovna optimální nastavení po jeho instalaci, jde zejména o zmatek v různých jeho verzích a především "nepodpora" některých oblíbených formátů. Tyto problémy do značné míry řeší právě CCCP.

CCCP - tato zkratka neznamená dříve doslova všudypřítomný socialistický stát, ale Combined Community Codec Pack. "Ha!" řekne si čtenář předchozího článku, "codec packy jsou prý špatná věc a najednou je tady nějaký codec pack!" Žádný strach. Narozdíl od rádoby all-in-one řešení je CCCP neskutečně vychytaná věc. Zkratka CCCP byla zvolena, protože zní líp než CCFP (Combined Community Filter Pack, což CCCP ve skutečnosti je).

Jirka Kwolek: musím uznat, že symbolika, kterou nakonec zvolila vývojářská komunita (která evidentně neměla osobní zkušenost s mrazivě "bratrským" Svazem sovětských socialistických republik) je z našeho pohledu docela mimo mísu. Předpokládám, že někomu přišla na první pohled opuštěná symbolika CCCP docela povedená a zároveň byla natolik exotická, že se ji rozhodl trochu oprášit a použít. Já však patřím ale mezi ty, kterým to moc vtipné ani exotické nepřipadá...

CCCP pack aneb FFDShow jinak (a možná lépe)
i Zdroj: PCTuning.cz

Doporučili jste FFDShow s tím, že je nejlepší... takže jste kecali?

Kdepak. Jádrem CCCP je právě FFDShow. Je kompatibilní s Vaší instalací? Není. Jedná se totiž o samostatnou verzi (build), jehož autory jsou lidé z CCCP komunity. Samotný pack vznikl původně kvůli potřebě komunity přehrávat anime (kreslené) filmy, ale nějakou (mě neznámou ;)) shodou okolností se jedná i o nejlepší balík pro přehrávání Vašich videí.

Běžně dostupné buildy FFDShow od Milana Čutky, nebo Celtic_Druida nejsou zřejmě úplně dokonalé (nové buildy vychází prakticky pořád), komunita se proto rozhodla pro vlastní verzi, která je nejen stabilnější než ty standardní, ale je i optimálně nastavena již při instalaci. Tento build je výsledkem dlouhodobého testování a diskusí v komunitě. Řečeno slovy autorů, "důvod proč jsme tento balík vymysleli, je abychom mohli řict - odinstalujte vše ostatní, nainstalujte CCCP a šťastně jej používejte, místo toho abychom Vám nadávali pro idiotskou zálibu v kodecích jako ACE, to je prostě špatně".

CCCP versus kodek packy

Fajn, ale PROČ tedy je špatné používat codec packy? Takové K-Lite nebo Nimo fungují taky. To je bohužel omyl. Konkrétně Nimo je schopno rozhodit systém takovým způsobem, že může způsobit až jeho těžké poškození končící reinstalem. Proč neinstalovat K-Lite? Tento balík nabízí jakousi imitaci CCCP. Dle komunity však je toto celé špatně, jedná se o špatně nastavenou kompilaci která nepřehrává tak jak by měla (důkaz zde). V budoucích verzích K-Lite bude prý tato imitace CCCP odstraněna. O mega balících typu All-in-one, ACE a další raději nemluvě. Jedná se o splácaniny všeho stylem "pejsek a kočička vařili dort" a následky jsou nejčastěji navzájem se přepisující kodeky (přesněji řečeno jak samotné kodeky tak jejich priorita při přehrávání) a zoufalý uživatel který netuší co je špatně když "má přece všechno nainstalované".

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama