poradna-billa-brany-dil-15
Software Článek Poradna Billa Brány - díl 15.

Poradna Billa Brány - díl 15.

Štefek Petr

Štefek Petr

25. 2. 2005 00:00 14

Jistě jste za dobu, kdy máte co dočinění s počítačem, setkali s "dítkem" Microsoftu jménem Windows. Nutno však podotknout, že pěkně rozmazleným dítkem, které si občas dělá, co se mu zlíbí. V tomto pravidelném poradníku bychom chtěli ukázat, jak jim alespoň trochu přistřihnout křidélka a mít nad nimi o něco větší kontrolu.

Reklama

1. Jak nastavit optimální velikost virtuální paměti

Pokud si nevíte rady při nastavení velikosti virtuální paměti, tak pozorně čtěte následující postup, který vám pomůže vysledovat maximální hodnotu využití virtuální paměti a ti šikovnější mohou postup použít také při sledování jiných věcí.

Obecné doporučení bylo vždy nastavit dvou a půl násobek velikosti fyzické paměti, nebo nechat správu virtuální paměti na systému Windows. Tohoto nastavení se raději vyvarujte. Při kapacitách RAM dnešních počítačů se totiž lehce může stát, že při velikosti fyzické paměti 1GB by pak byla velikost virtuální paměti rovna 2,5GB, což je zcela zbytečně zabrané místo na pevném disku. Vyvarujeme se tedy použití jednoduchých vzorečků a ukážeme si jak přesně určit potřebnou velikost virtuální paměti.

Vyhledejte v Ovládacích panelech položku Nástroje pro správu a klikněte na položku Výkon. Zde se vám ukáže nové okno ve kterém vyhledejte Výstrahy a protokolování výkonu a Protokoly čítačů, kde vyberte Nové nastavení protokolu a do jeho označení vložte libovolný název (např. Maximum_VP) a potvrďte.

Poradna Billa Brány - díl 15.
i Zdroj: PCTuning.cz

V následujícím okně, které je pojmenováno vámi vybraným názvem, zvolte možnost Přidat čítače a jako objekt sledování výkonu vyberte možnost Stránkovací soubor, ale zároveň nesmíme zapomenout na důležitý detail. Vyberte v tomto okně ze seznamu čítačů možnost „% vrchol” využití a ze seznamu instancí zvolte možnost „_Total“. Klikněte na položku Přidat a toto okno poté zavřete.

Poradna Billa Brány - díl 15.
i Zdroj: PCTuning.cz

Objeví se vám předchozí okno, kde vyberte záložku s názvem Soubory protokolů a jako typ protokolu vyberte Textový soubor (položky odděleny středníky) a potvrďte. To nejsložitější máme úspěšně za sebou, ale přece jen nás ještě čeká pár jednoduchých, ale přesto velmi důležitých úkolů.

Poradna Billa Brány - díl 15.
i Zdroj: PCTuning.cz

Výše uvedeným postupem jsme zařídili, aby se nám informace o využití virtuální paměti ukládaly do textového souboru v adresáři C:\Perflog. Teď stačí počítač užívat tak, jak jste byli doposud zvyklí a po pár dnech stačí otevřít tyto textové soubory a zjistit maximální hodnotu využití (nezapomeňte, že je v procentech).

Poradna Billa Brány - díl 15.
i Zdroj: PCTuning.cz

Když si jednoduchým výpočtem dopočítáte maximální hodnotu vytížení z velikosti původní virtuální paměti, tak k vypočítané hodnotě přičtěte ještě 20% z této hodnoty. Tato procenta navíc budou tvořit jakousi rezervu pro případ většího vytížení než je obvyklé (hodnota na posledním obrázku je pouze ilustrační).

Poradna Billa Brány - díl 15.
i Zdroj: PCTuning.cz

2. Jak změnit informace o uživateli systému

Pokud potřebujete z nějakého důvodu změnit údaje o uživateli operačního systému Windows, tak je tento tip pro vás. Pro změnu těchto údajů použijeme jako obvykle Regedit, který spustíme přes funkci Spustit. Najdeme klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion, kde můžeme pohodlně změnit všechny požadované údaje.

Poradna Billa Brány - díl 15.
i Zdroj: PCTuning.cz

3. Jak odstranit funkci

S

pustit

Některá PC s operačním systémem Windows nepotřebují mít tuto funkci zapnutou, aby se zabránilo jejímu případnému zneužití, a tak je nejlepší, skrýt ji před nenechavci. Samozřejmě, že zkušenější uživatel toto opatření snadno obejde, ale to už není předmětem tohoto tipu. Vyhledejte klíč registru HKEY CURRENT USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer a zde vytvořte položku DWORD s názvem NoRun. Jako hodnotu této položky samozřejmě nastavte 1.

Poradna Billa Brány - díl 15.
i Zdroj: PCTuning.cz

4. Jak odstranit položku odhlášení uživatele

Pokud nepracujete na počítači, který je v síti a pracuje na něm více uživatelů, tak je pro vás tato položka zbytečná a lze ji jednoduše odstranit. Najděte klíč registru HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer, kde vytvořte binární hodnotu s názvem NoLogOff a jako hodnotu jí přiřaďte 01 00 00 00. Po restartu systému by tato nabídka měla být odstraněna.

Poradna Billa Brány - díl 15.
i Zdroj: PCTuning.cz

5. Jak dočasně skrýt ikony na ploše

Tento vám poskytne radu, jak jednoduše skrýt ikony na ploše v případě, že ji chcete na nějaký čas ponechat prázdnou. Pomocí Regeditu najděte klíč HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer a vytvořte hodnotu DWORD s názvem NoDesktop. Jako hodnotu jí přiřaďte 1 a ikony se automaticky skryjí (0 objeví se zpět).

Poradna Billa Brány - díl 15.
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama