poradna-billa-brany-dil-2
Software Článek Poradna Billa Brány - díl 2.

Poradna Billa Brány - díl 2.

Štefek Petr

Štefek Petr

5. 11. 2004 00:00 58

Jistě jste za dobu, kdy máte co dočinění s počítačem, setkali s "dítkem" Microsoftu jménem Windows. Nutno však podotknout, že pěkně rozmazleným dítkem, které si občas dělá, co se mu zlíbí. V tomto pravidelném poradníku bychom chtěli ukázat, jak jim alespoň trochu přistřihnout křidélka a mít nad nimi o něco větší kontrolu. Úroveň tipů bude rozdělena na uživatele začátečníka a pokročilého, označení obtížnosti najdete hned vedle názvu daného tipu, takže by v tomto ohledu neměly vznikat žádné komplikace.

Reklama

1. Zobrazení skrytých souborů (začátečník)

Tyto soubory jsou ve Windows normálně skryty, a to z důvodu toho, že mají celkem citlivou povahu a zabrání se tak jejich nechtěnému smazání nebo neodpovědným zásahům do jejich údajů. Každý zkušenější uživatel by měl vědět, kde je najít a především jak je nechat zobrazit, aby bylo vůbec možné s těmito soubory pracovat. Postup je jako obvykle zcela jednoduchý a přístup k tomuto nastavení máte přes Průzkumníka. Najděte Nástroje >> Možnosti složky >> Zobrazení a zaškrtněte Zobrazovat skryté soubory a složky. Toto nastavení se netýká programů jako je třeba Total Commander, ten zobrazuje všechny soubory.

Poradna Billa Brány - díl 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

 

2. Jak zařídit časté ukládání v programech Microsoft Office (začátečník)

Možná znáte situaci, kdy pracujete ve Wordu nebo Excelu a v záchvatu pracovního nadšení úplně zapomenete na ukládání právě tvořeného dokumentu nebo tabulky. Programy na to sice pamatují samy, ale ne v takovém časovém intervalu jaký bychom si pro zdraví našich nervů přáli, a to zvláště v situacích, kdy při vytváření důležité práce i 10 minut znamená hodně. Ukážeme si tedy, jak nás pád systému a jiné drobné nehody nevyvedou z míry. Otevřeme si třeba aplikaci Microsoft Word a přejdeme na položku Nástroje >> Možnosti >> Ukládání , v políčku pro automatické ukládání nastavíme 1 minutu (samozřejmě není nutností).

Poradna Billa Brány - díl 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

3. Jak nastavit úplné nabídky v programech Microsoft Office (začátečník)

Pokud často pracujete v tomto kancelářském balíku, tak vám jistě neuniklo, že se v nabídkách těchto programů zobrazují jen nejčastěji používané funkce. Někdy toto nastavení může lézt pěkně na nervy, takže si ukážeme jak si ušetřit čas klikáním na rozrolování kompletní nabídky. Pro vysvětlení postupu je opět  použit Microsoft Word. Najdeme Nástroje >> Vlastní >> Možnosti a označíme políčko Vždy zobrazovat úplné nabídky.

Poradna Billa Brány - díl 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

4. Jak deaktivovat klávesové zkratky pro možnosti usnadnění (začátečník)

Tato "chytrá" funkce Windows je mnoha lidem spíše na obtíž a rádi by ji tak deaktivovali. Ukážeme si, jak ji rychle a čistě vyřadit z provozu. Přes nabídku  Start přejdeme na Ovládací panely a vyhledáme Možnosti usnadnění. Zobrazí se nám okno s nastavením, kde odznačíme možnosti, které nás obtěžují. Funkce jedním prstem toho je příkladem, ale naopak Filtrování kláves může být někdy k užitku, takže co necháte aktivní a co vypnete je pouze na vás.

Poradna Billa Brány - díl 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

5. Jak se zabránit zobrazování o odesílání zpráv o chybě (začátečník)

Tento požadavek se zobrazí vždy po pádu některé ze spuštěných aplikací systému, ale někdy se tak děje až příliš často. Tyto zprávy by měly teoreticky Microsoftu pomoci při řešení problémů s Windows XP, ale mou důvěru si hned takt Bill zpět nezíská, takže je mám standardně vypnuté. Otevřeme Ovládací panely >> Systém >> Upřesnit >> Zasílání zpráv o chybách, kde označíme položku Zakázat zasílání zpráv o chybách.

Poradna Billa Brány - díl 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

6. Jak změnit prodlevu při vysouvání nabídky Start (pokročilý)

Pokud se vám zdá, že k vysouvání nabídky Start dochází příliš pomalu a vy to rozhodně chcete změnit, pak postupujte podle tohoto návodu, který vám dovolí změnit "delay" v registrech Windows za pomocí Regeditu. Spusťte tuto aplikaci a najděte klíč HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop a vyhledejte položku MenuShowDelay. Pokud chcete rychlejší vysouvání této nabídky, pak hodnotu nastavte velmi nízko (původní hodnota je 400).

Poradna Billa Brány - díl 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

7. Jak aktivovat Windows XP po reinstalaci bez Microsoftu (začátečník)

Microsoft obdařil svůj nový produkt jednou velmi otravnou vlastností, tou je nutnost opětovné aktivace po reinstalaci sytému. Takové opatření je jistě v rámci akce Microsoftu "vše pro zákazníka". Podíváme se tedy, jak tuto nutnost obejít bez potřeby různých cracků. V adresáři Windows najdeme složku System32 a v ní vyhledáme soubor wpa.dbl, který si zkopírujeme na bezpečné místo. Po reinstalaci stačí tento soubor vrátit tam, odkud jste ho zkopírovali.

Poradna Billa Brány - díl 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

8. Jak odebrat položky z Přidat nebo odebrat programy (pokročilý)

Pokud jste odstranili program pouhým smazáním z disku a on je stále přítomen v seznamu odinstalovatelných aplikací, není nic snadnějšího, než ho vymazat přímo z registru. Pomocí Regeditu najdeme klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall a smažeme v něm všechny položky, které jsme smazali z disku bez odinstalování.

Poradna Billa Brány - díl 2.
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama