Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun

Petr Koc

Petr Koc

4. 11. 2011 03:00 45

Seznam kapitol

1. Co je Windows Home Server 2. Požadavky na hardware 3. Instalace 4. Co Windows Home Server 2011 neumí 5. První pohled na Windows Home Server 2011
6. Dashboard 7. Uživatelské účty 8. Připojení klientského počítače k serveru 9. Zálohování počítačů 10. Vzdálený webový přístup

Před několika měsíci jsme se zabývali stavbou počítače s extrémně nízkou spotřebou a zároveň vysokou mírou spolehlivosti - stavbou domácího serveru. Tehdy jsme vynechali povídání o softwaru. Pojďme to nyní napravit a podívejme se na Windows Home Server 2011, levný a přitom povedený serverový operační systém od Microsoftu.

Reklama

Windows Home Server (WHS) je operační systém od Microsoftu založený na serverových operačních systémech Windows Server. Na rozdíl od „plnotučných verzí“ typicky podnikového prostředí je ale určen primárně pro domácí uživatele a případně pro SOHO podnikatelský segment. Microsoft poprvé přišel s konceptem domácího serverového operačního systému již před více než čtyřmi lety, kdy uvedl první generaci prostě nazvanou Windows Home Server. Ta byla založená na tehdy již postarším Windows Server 2003 (32bit, jádro NT 5.2), přesto si především za našimi hranicemi našla řadu příznivců.

Současnou verzí uvedenou letos v létě je Windows Home Server 2011, v průběhu vývoje kódově označovaný jako Vail.

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Současná verze Windows Home Server 2011

Windows Home Server 2011 je již založený na moderním Windows Server 2008 R2 (64bit - jádro NT 6.1). Společně s Windows Small Business Server 2011 Essentials (kódové označení Aurora) patří do jedné rodiny serverů, které by měly být cenově dostupné pro široké masy. Jeho cena se momentálně pohybuje na úrovni kolem jednoho tisíce Kč včetně DPH.

Dále budu v článku Windows Home Server 2011 označovat také zkratkou WHS.

WHS je zaměřený primárně na pokročilé domácí uživatele, kteří mají již nějaké zkušenosti se systémy Windows a dále chtějí:

  • Centralizované úložiště dat

  • Vzdálený přístup k datům prostřednictvím Internetu (HTTP, FTP)

  • Automatizované zálohování počítačů

  • Aplikační server pro stahování, databázové stroje, zabezpečení domácnosti atp.

Systém tak v podstatě plní funkci podobnou zařízením NAS, proti nim má však výhodu v mnohem větší univerzálnosti. K operačnímu systému můžete nainstalovat prakticky cokoliv, nejste nijak vázáni na updaty firmware od výrobce hardware atp. Na rozdíl od NASů můžete také těžit z hardwarové výbavy na mnohem vyšší úrovni, a to jak z pohledu spolehlivosti (RAID pole, ECC RAM), tak také výkonu (kopírování z disků běžně rychlostí kolem 100 MB/s), správy (IPMI, logování chyb na pokročilé úrovni) a rozšiřitelnosti (přídavné PCI Express karty). Blíže jsme si o výběru hardware domácího serveru již řekli v trilogii článků

Jak jsem stavěl domácí server – 1. díl

Jak jsem stavěl domácí server – 2. díl

Jak jsem stavěl domácí server – závěrečný díl

Dostupné edice a licencování

Windows Home Server 2011 je dostupný v jediné edici a to bez nějakého přídavku ve jménu (Professional, Ultimate atp.). Dostupná verze je pouze pro 64bit (x64) počítače, neboť „podkladový“ Windows Server 2008 R2 se ani v jiné verzi nedělá. To je posun od původního WHS, který byl pouze 32bit. K dispozici je ovšem hned několik jazykových mutací, a to včetně české. Slovenská mutace k dispozici bohužel není. V článku budu na screenshotech zobrazovat mutaci anglickou, protože to je moje primární jazykové prostředí.

Výběr příslušné jazykové mutace je důležitý, neboť systém

neumožňuje instalaci jazykových balíčků

(vlastnost známá např. z Windows 7 Ultimate). Česká verze má označení CCQ-00126, anglická pak CCQ-00128.

Licencování probíhá formou OEM. WHS tedy můžete správně nainstalovat pouze na nový počítač, který před tím neměl žádný operační systém. Licencování serverových systémů Microsoftu se řídí mírně odlišnými pravidly od licencování desktopových verzí. Existuje zde totiž limit na počet připojitelných počítačů / uživatelů, tzv. Client Access License (CAL). CAL licencování se v zásadě dělí na dvě formy:

  • User CAL – licencuje se uživatel. Jedna licence zajišťuje jednomu uživateli přístup na server bez ohledu na to, jestli používá jeden nebo deset počítačů. Každý uživatel musí mít vlastní User CAL.

  • Device CAL – licencuje se zařízení. Jedna licence zajišťuje jednomu počítači přístup k serveru, bez ohledu na to, kolik uživatelů daný počítač používá. Každý počítač musí mít vlastní Device CAL.

Windows Home Server je omezený oběma typy licencí. Podporuje totiž založení 10 uživatelů a zároveň má omezení na 10 připojitelných počítačů. Do počtu uživatelů se nezapočítávají standardní uživatelé jako Administrator a Guest. Při pokusu založit jedenáctého uživatele zobrazí systém výstrahu, že bylo dosaženo limitu podle smluvního ujednání o poskytování licence (EULA – End User License Agreement):

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Uživatele budete moct i přesto přidat, jedná se však o porušení smluvních podmínek.

Blíže si můžete o formě licencování serverových software přečíst na této stránce. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama