Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne

Jiří Vašek

Jiří Vašek

30. 3. 2010 03:00 56

Seznam kapitol

1. SSD ve zkratce 2. Zarovnání oddílu na SSD 3. Optimalizace systému - část první 4. Optimalizace systému - část druhá
5. Optimalizace systému - část třetí 6. Optimalizace systému - pokročilé tweaky 7. SSD Tweaker - rychlé nastavení

Disky SSD, to je zaklínadlo dneška a zcela jistě i blízké budoucnosti. Kdo jednou vyzkoušel, už nechce jinak. V dnešním článku se proto podíváme na některá specifická nastavení Windows 7 s ohledem právě na Solid State Disky. Poradíme co nastavit a naopak co můžete v klidu ignorovat, aby byl výkon disku optimální.

Reklama

O moderní technologii, založené v podstatě na flashových pamětech, jsme již na PCTuningu několikrát psali. Pro naprosto obecné, ale podrobné informace o tom, co vlastně SSD jsou, jak fungují, v čem jsou jejich slabiny, a v čem naopak jejich síla, doporučím náš prosincový článek. Zde se proto omezím jen na základní informace, nutné k porozumění jednotlivým nastavením.

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz


Cenový i kapacitní mamut současnosti - 1,5TB OCZ Colossus (zdroj)

SSD, na rozdíl od klasického plotnového harddisku, disponují nesrovnatelně kratší přístupovou dobou. Názorně vysvětleno, SSD prostě nemají žádnou hlavičku, která musí kmitat nad povrchem disku a z různých jeho míst zpracovávat data. U SSD se vždy jedná o v podstatě okamžitý proces, jehož rychlost je omezena pouze technologií použitých pamětí a řadiče, případně použitého rozhraní (dnes prakticky výlučně jen SATA 3Gbps, v blízké budoucnosti SATA 6Gbps). Vzhledem k tomu, že SSD jsou ještě na začátku svého vývoje, lze očekávat velmi bouřlivý nárůst rychlostí, kapacit a úměrný pád cen. To ovšem neznamená, že SSD je hudba budoucnosti - naopak právě dneska je již doba, kdy se vyplatí některý z nich koupit a užívat si jej.

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz


Král mezi cenově dostupnými SSD - Intel X25-M 80GB 34nm

Který SSD vlastně koupit, není tématem tohoto článku. Na PCTuningu jsme již přinesli několik testů, které bohužel nemohou ani omylem zmapovat celý trh, výrobců je prostě mnohem více než ti tři nebo čtyři, vyrábějící plotnové harddisky. Vzhledem k principu SSD je jejich slabinou zápis (u každého modelu navíc trochu jinak) a relativně nižší MTBF (flash moduly mají omezený počet zápisů) je vhodné zvážit, jak takové SSD vlastně použít, jinak můžete být nemile překvapeni.

Jen pokud jste si vědomi, v čem je síla SSD, můžete z toho těžit. SSD je v zásadě ideální médium pro operační systém, nainstalované programy, hry - prostě cokoli co se jednou zapíše, a pak již jen používá (čte, nebo jen sem tam se udělá někde malý zápis). Windows 7 již s SSD do jisté míry počítají, před jejich vydáním dokonce internetem proběhly dohady o jejich automatické optimalizaci pro SSD, nicméně ty se ukázaly jako nepravdivé. Přesněji řečeno, byl na nich jen malý zlomek pravdy, optimalizace nakonec stejně zbývá na uživateli.

Optimalizace Windows 7 pro SSD - co funguje a co ne
i Zdroj: PCTuning.cz


jeden z názorných příkladů přínosu SSD v praxi (zdroj)

V tomto článku se budu hádat sám se sebou. Minulý článek o optimalizaci Windows 7 v podstatě skončil konstatováním, že optimalizovat není třeba, protože to nestojí za námahu. Dnes naopak uvedu i poměrně hardcore optimalizační zásahy do systému, které ne vždy budou přímo souviset s využitím SSD. S většinou těchto zásahů hrubě nesouhlasím, ovšem pokládám za vhodné se o nich zmínit, vysvětlit v čem spočívají a co jimi (ne)získáte.

Existuje jednoduchá utilita SSD Tweaker, ale bezmyšlenkovitě vše odklikat je špatně. Je třeba jednotlivé volby pochopit, a až pak dle svého uvážení tweakovat (případně nic nedělat).

V našem článku předpokládejme, že SSD bude využito jako systémový disk, a pro data bude v počítači k dispozici plotnový harddisk.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama