vyhubi-windows-7-vsechen-linux
Software Článek Vyhubí Windows 7 všechen Linux?

Vyhubí Windows 7 všechen Linux?

Filip Eckstein

Filip Eckstein

30. 1. 2009 06:00 171

Seznam kapitol

1. "Rychlejší a bezpečnější" tvrdí Microsoft 2. Instalace systému 3. "Okna" pod drobnohledem 4. Inovace příslušenství 5. Gadgety a další hračky 6. A co na to Linux?

Windows Vista se na trhu ještě ani nestačili ohřát a už tu máme další přírůstek do již tak početné rodiny operačních systémů Microsoft. Společnost zatím v rámci testování vypustila do éteru pouze omezenou betaverzi. Dnešní článek se ale nebude "sedmičkám" věnovat pouze z hlediska čistě technického,... na pomoc jsme si tentokrát zavolali Linux. 

Reklama

Článek čerpá ze zkušeností z užívání pouze omezené betaverze systému. Veškeré závěry jsou tedy jen předčasné a nelze je považovat za objektivní predikci.

Ani ne jeden rok po započetí prodeje nejnovějšího operačního systému Windows Vista, Microsoft oznámil, že již započal vývoj dalšího, ještě novějšího systému s předběžným názvem "Seven". Jak je možné, že po několikaletém vývoji nejlepšího, nejrychlejšího a samozřejmě také nejspolehlivějšího operačního systému Microsoft na Vistu tak rychle zapomenul a s plnou vervou se pustil do vývoje ještě lepšího, rychlejšího a spolehlivějšího Windows 7? Řekl bych, že většina z vás již tuší odpověď. Ne nadarmo se totiž říká, že Vista jednoznačně patří hned za fiaskalní Millennia k nejhorším výtvorům společnosti Microsoft. Je to zkrátka systém poněkud nevhodný k použití na slabších počítačích. Nemluvě pak o tom, že rychlost a svižnost se nijak závratně neprojevuje ani na silnějších strojích. Už to je samo o sobě velmi paradoxní, vždycky jsem si totiž myslel, že funkce operačního systému spočívá v ovládání počítače a ne mojí peněženky.

Vyhubí Windows 7 všechen Linux?
i Zdroj: PCTuning.cz

Teď vás možná překvapím, cílem Microsoftu kupodivu není přinést úplně nový a přepracovaný systém s haldou novinek. Dokonce ani vzhled "sedmiček" se od Vist skoro neliší (ne-li vůbec). Visty jsou zkrátka prokleté, a tak je na snaze Microsoftu je uvést "na druhý pokus", tentokrát však vyladěnější, rychlejší, bezpečnější a stabilnější. Je totiž docela dobře možné, že nastávající éra budgetových mini netbooků disponujících pouze základními výkonnostními předpoklady, dostačující alespoň nárokům k bezproblémovému surfování po internetu, Microsoft konečně donutil přemýšlet ekonomicky (nebo si to alespoň namlouváme). Visty je prakticky nemožné na tak slabých strojích používat, a tak na scénu, tentokrát tržně, nastupuje Linux. Tomu mohou v rámci netbooků konkurovat tak akorát Windows XP, jenže ty už měly přece být dávno převálcovány novějšími Vistami. Co kdyby si třeba náhodou uživatelé linuxových netbooků na tučňáka zvykli a chtěli by ho pak používat třeba i na svých domácích a firemních desktopech? ...Microsoft by to jistě příliš netěšilo.

Vyhubí Windows 7 všechen Linux?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vize o Windows 7

Nyní se podíváme na to, co si od Windows 7 slibuje sám Microsoft. Na svých oficiálních stránkách zveřejnil stručný seznam předsevzetí, která by měl nový přírůstek bez problémů zvládnout.

  • Nové uživatelské rozhraní a nové možnosti práce se spuštěnými aplikacemi.

  • Rychlejší start, vypínání a probuzení systému z režimu spánku.

  • Delší výdrž mobilních počítačů na baterii díky mnoha vylepšením systému.

  • Nové aplikace nebo vylepšené verze aplikací, na které jsou uživatelé systému Windows zvyklí (Kalkulačka, Sticky Notes, XPS Viewer a další).

  • Zabudovaná podpora uživatelů při správě systému a řešení případných problémů (Action Center).

  • Možnost vytvoření jednoduché domácí sítě a sdílení obsahu mezi počítači a zařízeními (HomeGroup).

  • Jednodušší práce s dalšími zařízeními díky novým možnostem systému (Device and Printers Center, Device Stage).

  • Akcelerátory, oblasti WebSlices a Visual Search v prohlížeči Internet Explorer 8 umožní uživatelům zkrátit dobu při hledání požadovaných informací. Nové bezpečnostní prvky zase zvýší zabezpečení uživatele proti případným útokům při práci v internetu.

  • Rozpoznávání češtiny při využití Tablet PC funkcionality.

  • Možnost ovládání počítače pomocí multi-touch technologie (závislé na typu počítače).

Jak sami vidíte, Microsoft si evidentně dělá největší vrásky právě s výše zmiňovanými netbooky. "Rychlejší start, rozšířená podpora Tablet PC, delší výdrž mobilních počítačů, multi-touch technologie" a mnohá další plánovaná zlepšení. Vše zkrátka nasvědčuje tomu, že Windows 7 má zaútočit právě na segment "levných" mini notebooků. Podaří se mu skutečně vytlačit tolik obávaný Linux?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama