svycarsky-nuz-pro-windows-sysinternals-suite
Software Článek Švýcarský nůž pro Windows - Sysinternals Suite

Švýcarský nůž pro Windows - Sysinternals Suite

Jiří Vašek

Jiří Vašek

19. 11. 2008 01:00 26

Seznam kapitol

1. Sysinternals Suite se představuje 2. File and Disk utilities 3. Networking Utilities 4. Process Utilities 5. Security Utilities, System Information Utilities

Windows jsou věčným terčem nelichotivých komentářů systémových expertů, správců sítí, servisních techniků, nebo prostě jen pokročilých uživatelů, kteří neustále narážejí na nedostatek skutečně použitelných utilit pro správu systému. Řešení existuje mnoho, ale proč hledat mezi nespolehlivým freewarem nebo komerčními aplikacemi, když vše potřebné nabízí Microsoft ke stažení na webu zdarma?

Reklama

Problém přílišného zaměření na běžné uživatele se s Windows táhne odjakživa. Můžete namítnout, že domácí uživatel systémové nástroje nepotřebuje, a servisní technik je dávno má, ale toto není omluva. Alternativní systémy v čele s Linuxem obsahují vše potřebné naprosto samozřejmě a pro každého uživatele, tak proč ne Windows?

Švýcarský nůž pro Windows - Sysinternals Suite
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnoho programátorů a systémových expertů v jedné osobě si tento problém uvědomilo velice záhy, a systémové utilitky se vyrojily jako houby po dešti. Legendou se staly Sysinternals, dítě Marka Russinoviche, jejichž vznik spadá do doby těsně po vydání Windows 95. V roce 2006 celé Sysinternals s Markem Russinovichem a Brycem Cogswellem koupil Microsoft, a staly se tak vlastně oficiálními systémovými utilitami pro Windows. Microsoft nijak nezměnil jejich dostupnost - stejně jako za starých časů je možné si vše stáhnout a používat zcela zdarma, žádný adware nebo trial se nekoná.

Sysinternals (dnes možná přesněji Windows Sysinternals) je skupina mnoha desítek programů - od jednoúčelových utilit až po vcelku sofistikované nástroje. Protože stahovat vše po jednom je hodně nepraktické, vznikl balík Sysinternals Suite. Není bez zajímavosti, že Suite neobsahuje všechny Sysinternals utility, ale pouze ty skutečně použitelné při řešení problémů s Windows. Obsažen není například BSOD Screensaver, který je dobrý leda tak pro uživatele na úrovni nižšího stupně pomocné školy.

Švýcarský nůž pro Windows - Sysinternals Suite
i Zdroj: PCTuning.cz

Aktuální verze Sysinternals Suite zastřešuje 64 utilit, a instalátor má směšných 9MB. Podporovány jsou Windows 2000, XP, rodina 2003 Server a také aktuální Windows Vista a 2008 Server. Předpokládám že funkčnost je zachována i pro work-in-progress buildy Windows 7.

Jednotlivé prográmky jsou portable, nijak se neinstalují, Suite je jednoduchý ZIP archív, který prostě někam extrahujete a systémové orgie mohou začít. Drobnou nevýhodou je jen nepřehlednost - přece jen, pokud nepracujete se Sysinternals každý den, nějakou dobu vám potrvá než najdete tu pravou utilitku pro váš problém.

Švýcarský nůž pro Windows - Sysinternals Suite
i Zdroj: PCTuning.cz

Nepřehlednost řeší neoficiální GUI pro Sysinternals - Windows Sysinternals Control Center (WSCC) - dílo KLS-Softu. Slouží ke zobrazení jednotlivých utilit z balíku Sysinternals Suite podle jejich funkce, doplňuje každou z nich krátkým komentářem o její funkci, a samozřejmě nabízí rovnou její spuštění. V souvislosti se zpřístupněním Sysinternals v rámci služby Microsoft Live, je podporován i přímý download chybějících aplikací. WSCC je stejně jako samotný Systinternals Suite zdarma ke stažení. Jako bonus WSCC kromě Sysinternals Suite nabízí podporu i pro další balík utilit - NirSoft Utilities.

Švýcarský nůž pro Windows - Sysinternals Suite
i Zdroj: PCTuning.cz

Již jsem nakousl, že Sysinternals Suite je skutečným švýcarským armádním nožem pro správu Windows, přičemž obsahuje velmi často použitelné utility, stejně tak jako kousky využitelné málokdy a málokým. Vzhledem k rozsahu vymezenému článkem se nebudu věnovat všem kouskům, ale pouze těm nejzajímavějším.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama