Jak na bezdrátové spoje
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Jak na bezdrátové spoje

Jak na bezdrátové spoje

Plexo

Plexo

11. 3. 2009 05:00 46

Seznam kapitol

1. Vytvoření domácí sítě 2. Připojení přes Wi-Fi na 2,4 GHz 3. Připojení přes Wi-Fi na 5 GHz 4. Vytvoření hotspotu 5. Point to point spoje 6. Gigabitové propojení přes optický závěsný kabel

Bezdrátové sítě Wi-Fi jsou u nás velmi rozšířené a je už jen velmi málo míst bez signálu ať již pro soukromou nebo veřejnou síť.  Přesto se stále velmi často setkáváme s dotazy, jaké zařízení a anténu použít pro připojení k Wi-Fi nebo co je vše potřeba pro vytvoření domácí bezdrátové sítě, případně jak vytvořit přístupový bod. Na všechny tyhle otázky se pokusíme odpovědět.

Reklama
Jak na bezdrátové spoje
i Zdroj: PCTuning.cz

V současné době je možností celá řada, ale článek se bude soustředit hlavně na ty nejjednodušší a nejlevnější způsoby vytváření sítí. Přeci jenom běžní uživatelé nemají takové prostředky jako profesionální poskytovatelé internetu.

Postupně probereme většinu nejběžnějších situací, ve kterých se nachází asi většina čtenářů. Začneme od toho nejběžnějšího - máte doma internet již přivedený nějakým tím ADSL nebo kabelovým modemem a chcete si doma zřídit jednoduchou Wi-Fi sít. Modem pochopitelně má jen klasický výstup na ethernet v podobě RJ45 konektoru, do kterého se připojuje rovnou kabel k počítači či nějakému switch/hubu. Takže co teď?

Nevadí mi změnit ADSL modem

Pokud se tedy rozhodnete vytvořit domácí anebo i firemní bezdrátovou síť a vlastníte pouze USB ADSL modem nebo chcete vyřešit vše „jednou krabičkou“  lze použít třeba ADSL modem s routerem a Wi-Fi částí TP-LINK TD-W8910GB. Tento model je vybaven nejen routerem, ale i bezdrátovou částí - Wi-Fi, takže bude sloužit jako přístupový bod – AP. Není vůbec drahý a dobře splní svou funkci, podporuje moderní standard ADSL 2+ a tak si poradí i s nejrychlejšími nabízenými tarify. WiFi část pak je 802.11g a nabízí až 54Mbps přenosy.

Jak na bezdrátové spoje
i Zdroj: PCTuning.cz

Zapojení a nastavení ADSL modemu TD-W8910GB lze nalézt zde případně pro nastavení lze využít multimediálního průvodce.

K AP se je nutné připojit pomocí klientského zařízení. Pokud vlastníte notebook vybaveným Wi-Fi částí, pak již nebudete další zařízení potřebovat

Pokud máte starší notebook bez Wi-Fi nebo chcete připojit PC, můžete využít některé Wi-Fi klienty a to buď do USB portu např. Wi-Fi adaptér WL-2203S-V3 nebo pokud preferujete PCI kartu do PC, tak např.  TL-WN551G.

Co se týká příslušenství, tak je spíše volitelné v závislosti na situaci.

  • ADSL modem je také vybaven čtyřmi LAN porty RJ45 pro připojení počítačů kabelem, pokud budete chtít připojit takto 2 a více počítačů, bude třeba ještě dokoupit UTP kabely, jelikož v balení ADSL modemu je pouze jeden.

UTP kabel může být jak křížený tak i nekřížený samozřejmě s koncovkami RJ45.

  • Pokud máte rozlehlejší byt, budete počítače připojovat bezdrátově a nestačily by dodávané 2 dBi anténky, lze zvýšit dosah přidáním silnějších antén WaveRF (5 dBi) nebo WAI-101 (10 dBi). Tyto silnější antény budete nejspíš potřebovat, pokud se budete chtít připojovat v místě odděleném cca 2 silnými zdmi od ADSL modemu.
  • Pokud budete chtít připojit více jak 4 počítače přes UTP kabel bude také třeba switch z důvodu zvýšení počtu LAN portů. Celkové zapojení může tedy vypadat takto:

Stávající ADSL modem měnit nechci

Další možností je využití stávajícího ADSL modemu případně modemu kabelové televize apod. Podmínkou je, že se nejedná o modem, který se propojuje s počítačem přes USB kabel.

V tomto případě se za stávající modem připojí bezdrátový router např. WA-2204A přes UTP kabel. K modemu se kabel připojí do portu LAN a na routeru do portu WAN.

Popis nastavení routerů pro domácí síť lze najít ve starším článku o jejich nastavování  v první a druhé části. Co se týká výběru routeru, tak zde platí druhá možnost z  části článku o výběru routeru.

Vytvářením domácích sítí se již také zabýval článek kolegy Víta Kunčického Rozviňte svůj Internet aneb malé domácí Wi-Fi první a druhá část. Informace v článcích jsou stále platné, takže pokud je výše popsaná situace Váš případ, doporučuji jejich přečtení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama