robosoutez-2018-vyhral-tym-ze-zlina
Novinka Robosoutěž 2018 vyhrál tým ze Zlína

Robosoutěž 2018 vyhrál tým ze Zlína

Mirek Kočí

Mirek Kočí

16. 12. 2018 11:00

Vítězem desátého ročníku Robosoutěže na Fakultě elektrotechnické ČVUT se stal tým s názvem GZ-Team z Gymnázia Zlín – Lesní čtvrť, další dvě místa obsadily týmy s názvy Stejně jako loni z Přerova a Gymstr 8.O ze Strakonic. Ve finále podzimní části soutěže, v níž zápasilo 25 týmů ze středních škol proti 11 univerzitním robotům, se vozítka potýkala s náročnou úlohou ve stylu legendární hry Pac-Man.

Reklama

Do podzimní Robosoutěže 2018 se přihlásil rekordní počet 156 týmů ze 75 různých středních škol a gymnázií. Po čtyřech předkolech se nakonec ve dnešním finále sešlo 36 nejlepších robotů, důmyslně navržených a naprogramovaných studentskými týmy ze stavebnice lego. Celkem 11 z nich přitom do soutěže nasadili univerzitní studenti programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT.

Fináloví roboti měli za úkol 90 vteřin bez jakéhokoli dálkového ovládání projet co největší část bludiště, jehož plán se v průběhu finále měnil. Podobně jako v legendární počítačové hře z 80. let Pac-Man se studentská vozítka musela vyrovnat robotickými duchy, které připravil tým organizátorů. Duchové zpočátku stáli nehybně v hrací ploše, s postupem finále se začali automaticky posouvat po ploše.

Ve vyřazovacím boji se vítězem stal robot tříčlenného GZ-Teamu z Gymnázia Zlín ve složení Jaroslav Knápek, Jiří Javora a Michal Berky. Na 2. místě se umístil tým Stejně jako loni z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově a na 3. místě pak Gymstr 8.O z Gymnázia Strakonice. Gymnazisti tak v soutěži zvítězili nad univerzitními týmy.

 Robosoutěž 2018 vyhrál tým ze Zlína
i Zdroj: PCTuning.cz

„Myslím, že nám pomohlo štěstí a důmyslnost. Náš robot si jako jediný průběžně vytváří vnitřní mapu bludiště. Použili jsme pouze jeden senzor s rozpoznáváním barvy, který hledí směrem dopředu,“ komentuje Jaroslav Knápek z vítězného týmu GZ-Team. Tento tým se v soutěži dobře umístil i minulý rok, kdy skončili na 4. místě.

Za 10 let svého konání se Robosoutěž na českých základních a středních školách stala fenoménem. „Úloha byla těžká a její náročnost v průběhu finále rostla. Gratuluji všem gymnazijním týmům na prvních čtyřech místech, díky vítězství u nás v programu Kybernetika a robotika mohou studovat bez přijímaček,“ říká Martin Hlinovský, organizátor soutěže z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Finále Robosoutěže je veřejné a jsou zváni vyučující, spolužáci a přátelé soutěžících, zástupci médií a všichni zájemci o mobilní roboty a o studentské soutěže. Soutěž bude pokračovat i v roce 2019, a to jarní částí pro druhý stupeň základních škol a první stupeň víceletých gymnázií.

Další detaily o akci najdete na webových stránkách www.robosoutez.cz nebo www.facebook.com/robosoutez

Zdroj: TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama