zaklady-pc-pocitacove-site-snadno-a-rychle
Návody Článek Základy PC: počítačové sítě snadno a rychle

Základy PC: počítačové sítě snadno a rychle

Redakce PCT

Redakce PCT

17. 9. 2006 01:00 98

Seznam kapitol

1. Trochu teorie aneb Co mě nezabije... 2. Základy sítě - hardware 3. TCP/IP je společný "jazyk" sítě 4. Základní nastavení aneb proč zrovna 192.168.1.1? 5. Přímé propojení dvou počítačů (bez dalších prvků) 6. Sdílení internetu mezi dvěma propojenými počítači
7. Spojení počítačů do sítě přes router (směrovač) 8. Zapojení počítačů pomocí bezdrátové (WiFi) sítě 9. Jak na to – sdílení dat v síti 10. Jak na to – sdílení tiskárny 11. Test komunikace mezi počítači

Zapojení a nakonfigurování domácí sítě je pro znalce otázkou několika minut, ovšem pro začínajícího uživatele to může být nepřekonatelný problém. Pokusím se proto laikům co nejsrozumitelněji popsat zapojení malé domácí sítě, nastavení internetu a sdílení dat a připojení síťové tiskárny. Zmíním se i o základním nastavení bezdrátových sítí. Návod je psán pro nejrozšířenější operační systém MS Windows XP, pro ostatní operační systémy se může lišit způsob nastavování, ale teorie je stejná.

Reklama

Joro: odborníkům se předem omlouváme za částečné zjednodušení celé problematiky. Našim cílem je, aby konfigurace malých lokálních sítí byla podána co nejsrozumitelněji. V tomto článku jsem se rozhodl se ponořit do teorie poněkud více (není to ale nijak hrozné). Pokud si tuto teorii projdete, budete schopni sestavit i poměrně náročné projekty a možná vás nepoleká ani bezdrátová síť typu WiFi a jiné speciality...

Lokální počítačová síť (LAN - Loacal Area Network) je počítačová síť pokrývající, jak už název naznačuje, místní (lokální) oblast - například dům, kancelář (nebo kanceláře), budovu (nebo maximálně skupinu budov). Poznámka: v tomto článku se budeme zabývat lokálními sítěmi LAN - pokud se u nějakého prvku setkáte s konektorem označeným jako WAN (Wide Area Network, rozlehlé sítě), bude se nejspíše jednat o připojení k Internetu (ten je ve své podstatě největší sítí WAN).

Po stavbu sítí LAN lze využít celé řady technologii, my se dále budeme zabývat těmi standardy, které v průběhu vývoje převážily. Dnešní "metalické" sítě LAN jsou založené téměř výhradně na technologii "TP" Ethernet, kde jednotlivá zařízení jsou k sítí připojené pomocí kabelů (kabeláže) na bázi tzv. kroucených dvojlinek (TP / Twisted Pair - existují ale jiné typy sítí Ethernet, například s optickým kabelem). Není bez zajímavostí, že použití kroucené dvojlinky vzniklo původně jako odpověď na požadavek přenosu dat po tehdy instalovaném telefonním vedení v budovách, které využívalo taky kroucených párů licny. Důkazem toho je tak trochu převzatý "telefonní" konektor RJ-45.

10, 100Mbps a Gigabit Ethernet

Sítě Ethernet využívající kroucenou dvojlinku začínaly s rychlostí 10Mbps (10BASE-T). I když hodnota 10Mbps vypadá (díky příponě mega) jako dostačující, je propustnost stěží dosahující teoretických 1.25MB/s dnes už nedostatečná (image disku DVD bychom po této síti přenášeli hodinu a 15 min). Vše navíc zhoršuje fakt, že toto přenosové pásmo sdílí i několik počítačů v sítí. Pro propojení zařízení stačí nestíněný kabel třídy Cat3 (Unshielded Twisted Pair, UTP). Je možné pochopitelně použít i kvalitnější kabeláž Cat4 až Cat6.

Dnešním standardem jsou 100Mbps prvky 100BASE-TX. Výhodou je vyšší teoretická propustnost (12.5MB/s), zpětná kompatibilita a schopnost přizpůsobení se síťovému prostředí (autonegotiation). 100BASE-TX využívá nejčastěji kabeláž typu Cat5. Tyto kabely tvoří čtyři páry kroucených vodičů.

Základy PC: počítačové sítě snadno a rychle
i Zdroj: PCTuning.cz


Vnější kabel "Patch UTP" není nijak kroucený,
kroucené jsou páry vodičů (2x licna) uprostřed...

Pro vyšší nároky a propojovaní několika segmentů sítě je možné už dnes použít 1000BASE-T známý spíše jako Gigabit Ethernet. I tato síť používá k přenosu kroucené dvojlinky - kabely musí minimálně splňovat podmínky Cat5, doporučuje se však "enhanced" Cat5e nebo Cat6.

Základy PC: počítačové sítě snadno a rychle
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvky 10BASE-T až 1000Base-T jsou ve většině případů vzájemně kompatibilní ("vyšší" prvky umí spolupracovat s pomalejšími). Při vzájemné komunikaci výslednou rychlost ale vždy určuje nejpomalejší článek v řetězci (počítač - kabel - switch - kabel - počítač).

Uspořádání sítě

Síťové prvky jsou u jednoduchých sítí uspořádané typicky do tvaru "hvězdice" (Star). U rozsáhlejších sítí, které obsahují několik segmentů, se topologie podobá "stromu" (Tree). V místech, kde se sbíhají kabely jsou typicky umístěné tzv. huby nebo, a to je běžnější, přepínače (Switche), nebo případně směrovač (Router).

Základy PC: počítačové sítě snadno a rychle
i Zdroj: PCTuning.cz


Schéma zapojení sítě - topologie "hvězdice" (Star), uprostřed je "přepínač" (switch)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama